Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Gust dulce fără calorii prin îndulcitorii hipocalorici, pentru cei care iubesc dulcele

Dulciurile sunt printre produsele preferate de copii şi adulţi deopotrivă, iar un răsfăţul cu ciocolată, suc sau îngheţată este permis ocazional. Problemele apar atunci când dulciurile sunt consumate în exces sau la persoanele cu probleme de sănătate precum diabetul.

Pentru cei care vor să-şi menţină silueta, dar mai ales pentru pacienţii cu diabet, industria alimentară propune soluţii prietenoase cu sănătatea şi silueta. Este vorba despre îndulcitori ale căror plusuri şi minusuri sunt evidenţiate de medicul Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Îndulcitorii hipocalorici sunt de mai multe tipuri, iar printre cei mai cunoscuţi se numără aspartamul, fructoza sucraloza şi stevia. Aceştia înlocuiesc cu succes zahărul şi scad mult valoarea calorică a produselor alimentare în care sunt adăugaţi.
Această performanţă se datorează puterii lor mari de îndulcire ceea ce face ca să fie parte integrantă din multe dulciuri şi băuturi, fără a le schimba gustul: aspartamul îndulceşte de 200 de ori mai mult decât zahărul, sucraloza de 600 de ori, acesulfamul de potasiu de 200 ori, alitamul de 2000 de ori, iar stevia (produs natural) de 40 până la 300 de ori.

Cât de siguri sunt îndulcitorii?

“Aceşti îndulcitori enumeraţi mai sus prezintă un mare avantaj şi anume că pot fi folosiţi în condiţii de siguranţă de către pacientii diabetici, indicele lor glicemic fiind foarte scăzut sau chiar nul. Indicele glicemic reprezintă un indicator al puterii de creştere a glicemiei de către diverse alimente. Cu cât este mai crescut, cu atât glicemia post-ingestie creşte mai mult, iar acest lucru se poate resfrânge asupra microvascularizaţiei, care poate fi afectată chiar de la vârste mici, inclusiv la pacienţii nediabetici. De aceea este important să nu consumam alimente cu indice glicemic foarte mare, în cantităţi foarte mari, la o singură masă.
La pacienţii diabetici, oferirea gustului dulce fără adaos de calorii reprezintă un pas important în menţinerea unui stil de viaţă echilibrat şi, mai ales, a unei calităţi optime a vieţii” este de părere medicul Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Cum sunt percepuţi îndulcitorii din punctul de vedere al gustului?

În multe situaţii, o masă copioasă se încheie cu un desert, iar acesta este atât preferatul copiilor, dar şi al adulţilor. De multe ori, de la o linguriţă până la o porţie generoasă nu e decât un pas, însă medicii atrag atenţia asupra faptului că zahărul trebuie consumat cu măsură pentru a evita problemele de greutate şi implicit pe cele de sănătate care derivă din excesul ponderal: diabetul, bolile cardiovasculare şi multe altele.

Îndulcitorii sunt o alternativă la zahăr, iar studiile nu au arătat o creştere a apetitului sau a preferinţei pentru gustul dulce. “Dimpotrivă, se poate observa chiar o scădere a apetitului, în special în contextul adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Zaharina, cel mai vechi îndulcitor sintetic, lasă în gură, după consum, un gust uşor amărui, dar ceilalţi îndulcitori, nu lasă deloc un gust neplăcut, datorită cantităţii mici folosite per porţie în procesul de fabricaţie” spune dr. Simona Carniciu.

Care sunt tendinţele mondiale în privinţa folosirii îndulcitorilor?

În ultimii 10 ani, ca urmare a conştienzării consumului excesiv de zahăr, au apărut noi strategii naţionale şi internaţionale, care vizează scăderea consumului de zahăr şi înlocuirea excesului cu îndulcitori hipocalorici, artificiali sau naturali, ca stevia.
“Ideal este ca aceste strategii să se îndrepte către creşterea consumului de alimente sănătoase, ca fructele şi legumele. Însă comportamentul uman şi necesitatea de a ne satisface gustul dulce fac ca marile companii producătoare de diverse alimente ce conţin zahar, să se orienteze şi către folosirea înducitorilor.

Zaharul este folosit pentru a spori savoarea alimentelor şi băuturilor, în conserve, sosuri, murături, mustar, ketchup, sucuri carbogazoase, mezeluri etc. Consumate frecvent, aceste alimente duc inevitabil la o creştere a cantităţii de zahar ingerate fără a conştientiza mereu acest fapt. Aceasta mai ales că, în multe dintre acestea, nu este menţionat care este raportul dintre zahărul adăugat şi zaharurile conţinute deja în alimentele respective procesate” completează specialistul în diabet şi boli de nutriţie.


Îndulcitorii: riscuri vs beneficii

Multi timp, asupra unora dintre îndulcitori au planat multe suspiciuni, însă nu există studii şi cercetări ample care să le ateste vreun prejudiciu major pe care l-ar putea aduce sănătăţii.

Specialiştii menţionează însă următoare aspecte legate de anumiţi îndulcitori:

1. Zaharina. Deşi nu sunt date care să confirme riscul de cancer, s-au iscat numeroase controverse în ultima perioadă pe acest subiect. Acest îndulcitor clasic nu este recomandat în sarcină, pentru că poate traversa placenta cu riscuri posibile asupra fătului.
2. Aspartamul. Este contraindicat la pacienţii cu fenil-cetonurie.
3. Sucraloza. Unele studii au arătat ca adminstrarea ei poate amplifica creşterea glicemică în cursul testului de toleranţă orală la glucoză.

Înlocuirea zahărului adaugat este de preferat în anumite alimente, de exemplu în băuturile carbogazoase. Însă există o limitare în privinţa altor tipuri de alimente, deoarece zahărul are rol funcţional, iar acest efect nu poate fi atins prin folosirea îndulcitorilor. Pentru că multe studii au avut în vedere siguranţa folosirii îndulcitorilor, pot spune că toate dovezi duc la o singură concluzie: aceea că beneficiul acestora depăşeşte riscul” concluzionează Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.



Exclusiv Online - 13.07.2017
Taguri: zahar, indulcitori,
Citește pe descopera.ro
Telefoanele MOBILE chiar provoacă CANCER! Concluzia ARARMANTĂ care provoacă un SCANDAL mondial Telefoanele MOBILE chiar provoacă CANCER! Concluzia ARARMANTĂ care provoacă...
Un pilot AIRBUS a făcut o MAENVRĂ demnă de filme pentru a salva situaţia. IMAGINILE video fac înconjurul lumii Un pilot AIRBUS a făcut o MAENVRĂ demnă de filme pentru a salva situaţia....
Vărsător Vărsător 20 January - 18 February

Este posibil ca în luna ianuarie să se accentueze o atmosferă tensionată în domeniul sentimental. Nu este însă cazul să vă demoralizaţi. Inspiraţia şi inventivitatea vă pot aduce realizări...citește mai departe

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce a introdus eMag taxa de livrare? Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce...
Beţi cafea? Diferenţa între o cafea de...
Cel mai mare pericol de care trebuie să...
BusinessMagazin.ro
Fiica de preşedinte care a FURAT  2 miliarde de dolari din BANII STATULUI dar spune că reuşit să strângă această avere datorită caracterului şi educaţiei ei Fiica de preşedinte care a FURAT 2 miliarde...
Milioane de telefoane vor fi afectate: WhatsApp...
Mediafax.ro
Ca „muritorii de rând”. Ce nume de familie vor purta Harry şi Meghan după ce renunţă la titulatura „Alteţa sa regală” Ca „muritorii de rând”. Ce nume de...
Preşedintele USR Găvojdia, acuzată că...
Avion prăbuşit în Kazahstan. Bilanţul...
Gandul.info
Noul indicator care i-a indus în eroare pe şoferi. Mulţi dintre ei au încălcat legea fără să ştie Noul indicator care i-a indus în eroare...
Carte de identitate de la 12 ani, imagine...
Verificări la „Bagdasar Arseni”: Nereguli...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ApropoTv.ro
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită...
Destinaţii alternative de Crăciun care...
Go4it.ro
Moment ŞOCANT petrecut în timpul unei transmisiuni în direct. Priviţi cu atenţie în spatele persoanei căreia i se ia interviul. Este aceasta dovada clară că e posibilă TELEPORTAREA? [VIDEO] Moment ŞOCANT petrecut în timpul unei...
Speranţe pentru taximetrişti! Încă o...
Cât costă NETFLIX în România faţă...
ProMotor.ro
Rusia se umple de TESLA CYBERTRUCK false. Iată cum se construiește una care arată REALĂ! Rusia se umple de TESLA CYBERTRUCK false....
Merită să pui GPL pe LOGAN? Iată care...
Rivalul rusesc al DACIEI DUSTER primește...
Descopera.ro
Lenin a murit infectat cu SIFILIS de o prostituată franceză. SECRETELE care ies la iveală după 80 de ani Lenin a murit infectat cu SIFILIS de o prostituată...
S-au DEZBRĂCAT şi s-au luat la bătaie....
Regele care a ÎNGROZIT o ţară întreagă...

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.