Gianluca Mech, nutriţionist: cum să faci piaţa corect ca să trăieşti sănătos

Să trăim sănătos nu înseamnă doar să avem grijă de dieta noastră, ci şi să ştim de unde ne cumpărăm alimentele.
  • Publicat:
Gianluca Mech, nutriţionist: cum să faci piaţa corect ca să trăieşti sănătos
FOTO: Hepta / Gianluca Mech, nutriţionist: cum să faci piaţa corect ca să trăieşti sănătos

Atunci când ne dorim să ducem o viaţă sănătoasă şi să avem o siluetă impecabilă, nu contează doar ce mâncăm, ci şi de unde ne cumpărăm produsele şi cum le alegem de pe rafturile. Celebrul nutriţionist al vedetelor de la Hollywood, Gianluca Mech, ne oferă 5 sfaturi preţioase pentru a putea face piaţa într-un mod cât mai sănătos cu putinţă.

Cumpără produse locale. “Uitaţi-vă întotdeauna la ţara de provenienţă şi cumpăraţi fructe şi legume care provin din România! Cele crescute de ţărani în grădinile proprii sunt mult mai sănătoase decât cele aduse în containere de peste hotare, crescute în sere şi stropite cu tot felul de pesticide sau substanţe chimice pentru a rezista mai mult. Recomand tuturor să facă cumpărăturile în pieţe şi nu în supermarketuri şi să cumpere doar acele fructe şi legume de sezon”, spune Gianluca Mech.

Miroase fructele şi legumele înainte de a le cumpăra. Să ne aducem aminte de mirosul roşiei din copilărie. Este de neuitat. Acelaşi lucru îl putem face şi în piaţă pentru a vedea dacă sunt tratate sau crescute direct în grădină.

“Produsele de calitate au în general un miros foarte plăcut. Mirosiţi roşiile, castraveţii sau ardeii înainte să le cumpăraţi. Astfel vă veţi da seama dacă cumpăraţi legume tratate sau pe cele adevărate, crescute în grădina de la ţară”, spune nutriţionistul.

Nu cumpăra cele mai mari fructe şi legume de pe tarabă. Ştim, sunt atractive şi par foarte sănătoase, dar nu întotdeauna o cantitate mare înseamnă şi calitate.

“Cu toate că fructele şi legumele de dimensiuni mai mari pot fi mai atractive, e recomandat să le cumpăraţi pe cele mai mici. Nu doar că au un gust mult mai intens ci au şi o cantitate mult mai mare de nutrienţi”, spune specialistul.

Cumpără produsele întregi, nu tăiate. “În momentul în care sunt tăiate, fructele şi legumele încep să piardă din cantitatea de apă, nutrienţi, vitamine şi antioxidanţii. Ţineţi minte că fructele şi legumele se cumpără doar întregi”, declară Gianluca Mech.

Dacă eşti la dietă, evită legumele şi fructele care conţin mulţi carbohidraţi. “Dacă ţineţi la siluetă sau sunteţi într-o perioadă în care vreţi să slăbiţi câteva kilograme, atunci mare atenţie la ceea ce cumpăraţi. Spre exemplu, alegeţi mai degrabă mere, ananas şi kiwi, care au 9-10 grame de carbohidraţi/100 de grame de produs, decât bananele şi mango, care au 12.6 – 15.4 grame de carbohidraţi la aceeaşi cantitate de produs. Dacă vorbim însă despre legume, este recomandat să înlocuiţi cartofii şi morcovii cu varză şi roşii”, adaugă specialistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”