Gem de prune – cum să faci cea mai gustoasă reţetă fără zahăr

Vă plac prunele? Poate este cazul să le consumaţi mai des. Sunt indicate chiar şi în curele de slăbire, în curele de detoxifiere. Iată o reţetă de gem de prune.
  • Publicat:
Gem de prune - cum să faci cea mai gustoasă reţetă fără zahăr
Gem de prune - cum să faci cea mai gustoasă reţetă fără zahăr, foto Shutterstock

Deşi bunica mea are o grădină plină de pomi fructiferi, îmi aduc aminte de anii în care prunii nu rodeau. Se instala o oarece tristeţe, melancolie. Căci fără prune şi mai ales fără gemul de prune un aliment complex şi de bază acum vreo 30 de ani, iarna era mai grea.

Iar indiferent de timpuri, aveai sau nu nu zahăr (zăhărul era un bun de care te bucurai din când în când în mediul rural), prunele erau acele fructe fidele, de bază. Pe care le transformai în gem, magiun pentru iarnă fără să pui zahăr.

Prunele, fructe dulci ce taie pofta de zahăr

Între timp lumea s-a schimbat, iar zahărul se găseşte peste tot şi are un preţ accesibil. Însă, deşi dependenţi de zahăr, mulţi oameni fug astăzi de el din cauza riscului de îngrăşăre. Îngrăşarea care poate aduce în câţiva ani supraponderabilitate şi apoi chiar obezitate. Corelat fiind totul cu viaţa sedentară, alimentaţia neechilibrată, lipsa somnului, lipsa timpului de calitate în natură şi un nivel ridicat de stres. Ei bine, acum multe persoane caută să îşi satisfacă pofta de dulce cu fructe sau chiar alimente dulci prin ele însele, fără zahăr adăugat. În această categorie se înscriu prunele. Aşadar, acum parcă o înţeleg şi mai bine pe bunica mea ce se întrista când nu avea recoltă de prune. Nu era vorba doar despre un fruct nepretenţios ce nu necesita zahăr ci de un fruct nutritiv. Bun şi pentru trup, dar şi pentru minte.

Ce nutrienţi sunt în prune

Prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre. De asemenea, indiferent de starea lor – proaspete sau uscate – fitonutrienţii unici, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic ce au rol antioxidant şi distrug radicalii liberi. Tot în prune se găsescşi fenolii, alţi compuşi ce protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman. Uscate sau proaspete, prunele dau energie, instalează bunădispoziţia (datorită zaharurilor conţinute în mod natural), dar ne ajută şi să avem un tranzit intestinal ca la carte.

Gem de prune fără zahăr – reţetă

Aşadar, iată o reţetă de gem de prune foarte simplu de executat dacă aveţi cuptor. Vă trebuie evident prune bine coapte, nuci şi scorţişoară (dacă vă place gustul).
 

Ingrediente:

  • 3 kilograme de prune bine coapte
  • 3 mâini de sâmburi de nucă
  • 1, 2 linguriţe de scorţişoară măcinată

Mod de preparare:
Prunele se aleg – să fie coapte, coapte. După ce se spală şi se îndepărtează sâmburii (acţiune pe care noi copiii o făceam la bunica) se pun într-o oală înaltă la cuptor, la foc mediu. Din când în când se amestecă compoziţia pentru a nu se prinde de pereţii vasului şi pentru a nu prinde acel gust de afumat. Când sunt aproape gata, se adaugă şi sâmburii de nucă şi scorţişoara. Se mai lasă la cuptor. Apoi se pune în borcane curate şi uscate şi se închid cu capace noi, ermetic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân