galerie

Cele mai gustoase dulciuri pentru diabetici. Cum le faci


  • Brioşe cu morcov -- Ingrediente pentru 15 brioşe, 34 g carbohidraţi/porţie: 200 g făină, 50 g seminţe de in măcinate, 2 lgţ praf de copt, 1 lgţ de amestec de condimente pentru dovleac (scorţişoară, nucşoară, ghimbir), un vârf de cuţit de sare, 6 morcovi daţi pe răzătoare, 4 ouă, îndulcitor (echivalentul a 120 g de zahăr), 100 g ulei de rapiţă. 

Mod de preparare: amestecă făina cu seminţele măcinate de in, praful de copt, condimentele pentru dovleac şi sarea. Într-un alt vas, amestecă morcovii, ouăle, îndulcitorul şi uleiul. Adaugă acest mix peste făina cu celelalte ingrediente şi omogenizează compoziţia. Într-o tavă specială, aşază hârtia specială de copt în formă de brioşe şi adaugă câte 2 linguri din amestec în fiecare hârtie. Lasă la cuptor 25-30 de minute, la o temperatură de 175 de grade. Brioşele sunt gata când pe scobitoare nu rămân urme de aluat. Poţi decora brioşele cu cremă de brânză şi vanilie sau cu ciocolată neagră, fie pe deasupra, fie tăindu-le pe din două şi adăugând compoziţie între cele două bucăţi.
  • Mere în sos de vin şi cireşe -- Ingrediente pentru două porţii, 23 g carbohidraţi/porţie: 2 mere, o cană de vin roşu sau suc de struguri neîndulcit, o cană de cireşe congelate, 40 ml apă, o crenguţă de rozmarin, 2-3 frunze de mentă (opţional).

Mod de preparare: fă o gaură în jurul codiţelor merelor, îndepărtează coaja, dar nu şi cotorul, apoi aşază-le într-o oală, adaugă vinul, cireşele, apa şi rozmarinul. Adu la fierbere, apoi redu focul la minimum. Acoperă vasul cu un capac şi lasă 10 minute, până se pătrund bine merele. Din când în când, mai aruncă un ochi în vas şi acoperă merele cu sosul delicios. Scoate apoi merele din sos, dar pe acesta din urmă mai lasă-l pe foc încă 20 de minute. Strecoară siropul obţinut şi toarnă-l peste mere. Se servesc calde sau reci, după 24 de ore de stat la frigider. Se pot decora cu frunze proaspete de mentă.
  • Panna Cotta cu sos de afine -- Ingrediente pentru 4 porţii, 25 g carbohidraţi/porţie: un pliculeţ cu gelatină, 60 ml apă foarte rece, 500 ml lapte cu 2% grăsime, îndulcitor (echivalentul a 5 lgţ de zahăr), un vârf de cuţit de sare, 4 lgţ de esenţă de migdale, o cană de afine congelate, 2 linguri de suc de portocale, un sfert de lgţ de amidon din porumb, o păstaie de vanilie.

Mod de preparare: într-o cană, toarnă plicul cu gelatină peste apa rece, amestecă bine şi lasă deoparte 3 minute, apoi pune lichidul într-o oală, pe foc mediu, şi lasă până se dizolvă complet gelatina. Adaugă laptele, îndulcitor (echivalentul a 3 lgţ de zahăr) şi sarea. Lasă pe foc până laptele se înfierbintă, iar îndulcitorul se dizolvă complet. Trage oala de pe foc şi adaugă esenţa de migdale, apoi pune amestecul în forme mici de panna cotta. Acoperă-le cu folie de plastic şi lasă-le la frigider 8 ore sau până se încheagă. Între timp, ocupă-te de sosul de afine: într-o oală, amestecă afinele, sucul de portocale, îndulcitor (echivalentul a 1 lgţ de zahăr) şi amidonul din porumb. Lasă amestecul pe foc mediu, până se formează bule şi capătă consistenţa unui sos. La final, adaugă păstaia de vanilie. Acoperă cu o folie de plastic şi lasă la rece. Când panna cotta se încheagă, serveşte cu 2 linguri de sos de afine.
  • Turtă dulce „rulată” cu dovleac -- Ingrediente pentru 10 porţii (10 felii de ruladă), 32 g carbohidraţi/porţie: 3 ouă, 130 g făină, 1 lgţ praf de copt, 1 lgţ condimente pentru dovleac (scorţişoară, nucşoară, ghimbir), un sfert de lgţ de sare, îndulcitor (echivalentul a 100 g zahăr), 200 g dovleac la conservă neîndulcit, o jumătate de lgţ de pudră de ghimbir, 25 g melasă, 1-2 fire de rozmarin, merişoare proaspete. 

Mod de preparare: lasă ouăle la temperatua camerei pentru 30 de minute. Între timp, foloseşte un spray cu ulei pentru tava ce urmează să fie introdusă la cuptor, acoper-o cu hârtie de copt şi mai dă câteva pufuri de ulei. Într-un vas, amestecă făina, praful de copt, condimentul pentru dovleac şi sarea. Preîncălzeşte cuptorul la 190 de grade Celsius. Într-un vas separat, bate ouăle cu telul sau cu mixerul, la viteză mare, pentru 5 minute. Adaugă treptat îndulcitorul şi amestecă până se omogenizează. Adaugă apoi dovleacul (50 de grame) şi melasa, pe care le vei turna peste amestecul de făină de mai devreme. Omogenizează compoziţia şi întinde-o uniform în tavă. Lasă la cuptor 15 minute. Imediat ce scoţi tava din cuptor, apucă de marginile prăjiturii şi întinde-o pe „un pat” de zahăr pudră (îndulcitor) presărat pe un prosop curat, având grijă să înlături bucăţile de hârtie care s-au prins de prăjitură. Cu grijă, rulează prăjitura folosindu-te de prosop, apoi las-o la răcit o oră. Între timp, pregăteşte crema de dovleac: amestecă 150 g de dovleac cu o jumătate de lgţ de pudră de ghimbir şi 120 gr de frişcă fără zahăr. După ce prăjitura s-a răcit, îndepărtează prosopul, întinde-o şi adaugă crema de dovleac pe întreaga suprafaţă, apoi ruleaz-o din nou, taie-i capetele, pentru a fi uniformă, şi acoper-o în folie de plastic. Las-o la rece cel puţin 2 ore înainte să o serveşti. Poţi decora rulada cu fire de rozmarin şi merişoare.
  • Mini-tarte cu nuci pecan -- Ingrediente pentru 20 de mini-tarte, 19 g carbohidraţi/porţie: 120 g cremă de brânză cu conţinut redus de grăsime, 30 ml de ulei vegetal, 120 g făină, 2 ouă, îndulcitor (echivalentul a 6 lgţ de zahăr), 30 g sirop de arţar,o păstaie de vanilie, 50 g nuci pecan coapte, nesărate, tocate + 12 nuci pecan întregi (opţional, pentru decor).

Mod de preparare: preîncălzeşte cuptorul la 170 de grade Celsius. Pentru aluat: amestecă într-un bol crema de brânză cu uleiul vegetal. Adaugă făina şi împarte compoziţia în 12 porţii. Adaugă compoziţia în hârtie de brioşe. Lasă la cuptor 15 minute. Crema pentru mini-tarte: toacă măunt nucile pecan, adaugă ouăle, îndulcitorul rămas, siropul de arţar, o lingură de ulei vegetal şi păstaia de vanilie. Scoate tava din cuptor şi adaugă peste aluatul care a luat forma unor mini-tarte compoziţia cu nuci. Deasupra fiecărei mini-tarte, adaugă o nucă pecan întreagă, şi introdu din nou tava la cuptor, pentru 30 de minute.
  • Ciocolată caldă cu scorţişoară  -- Ingrediente pentru 12 ceşti, 16 g carbohidraţi/porţie: 6 căni cu lapte (2% grăsime), bucăţele de ciocolată amăruie sau cu îndulcitor, 1 lgţ de cafea espresso, 1 lgţ de pudră de scorţişoară.

Mod de preparare: amestecă laptele cu bucăţile de ciocolată, cafeaua şi scorţişoara. Pune lichidul într-o oală şi lasă la foc minim 3-4 ore. Amestecă bine în tot acest timp. Ciocolata caldă va fi cremoasă şi extrem de aromată.Poţi servi alături de un baton de scorţişoară.
  • Mousse de dovleac cu ghimbir -- Ingrediente pentru 6 porţii, 33 g carbohidraţi/porţie: îndulcitor (echivalentul a 60 g zahăr), un plic cu gelatină. 100 ml lapte degresat, 3 gălbenuşuri, 400 g dovleac la conservă, 2 linguri de ghimbir tocat mărunt sau 1 lgţ de pudră de ghimbir,1 lgţ de esenţă de vanilie, 100 g frişcă, turtă dulce (pentru decor, opţional).

Mod de preparare: amestecă zahărul cu gelatina, adaugă laptele şi gălbenuşurile. Amestecă până se omogenizează şi pune pe foc mediu, până gelatina se dizolvă complet şi amestecul face bule. Ia oala e pe foc, adaugă dovleacul, ghimbirul şi esenţa de vanilie. Toarnă amestecul într-un bol mare şi lasă la răcit 20 de minute. Adaugă apoi frişca în compoziţie, amestecă bine şi pune mixul rezultat în pahare înalte. Acoperă cu folie de plastic şi lasă la rece 5 ore înainte de servire. Opţional, poţi decora cu turtă dulce.
Brioşe cu morcov -- Ingrediente pentru 15 brioşe, 34 g carbohidraţi/porţie: 200 g făină, 50 g seminţe de in măcinate, 2 lgţ praf de copt, 1 lgţ de amestec de condimente pentru dovleac (scorţişoară, nucşoară, ghimbir), un vârf de cuţit de sare, 6 morcovi daţi pe răzătoare, 4 ouă, îndulcitor (echivalentul a 120 g de zahăr), 100 g ulei de rapiţă. Mod de preparare: amestecă făina cu seminţele măcinate de in, praful de copt, condimentele pentru dovleac şi sarea. Într-un alt vas, amestecă morcovii, ouăle, îndulcitorul şi uleiul. Adaugă acest mix peste făina cu celelalte ingrediente şi omogenizează compoziţia. Într-o tavă specială, aşază hârtia specială de copt în formă de brioşe şi adaugă câte 2 linguri din amestec în fiecare hârtie. Lasă la cuptor 25-30 de minute, la o temperatură de 175 de grade. Brioşele sunt gata când pe scobitoare nu rămân urme de aluat. Poţi decora brioşele cu cremă de brânză şi vanilie sau cu ciocolată neagră, fie pe deasupra, fie tăindu-le pe din două şi adăugând compoziţie între cele două bucăţi.
1/1