Fonio, cereala africană și beneficiile ei

Fonio este o cereală cu un conținut redus de colesterol, sodiu și grăsimi. Este cultivată din vechime și este considerată o cereală emblematică a Africii
  • Publicat:
Fonio, cereala africană și beneficiile ei
Fonio, cereala africană și beneficiile ei

Fonio este o cereală originară din vestul Africii și este consumată în regiuni precum Guineea, Senegal, Mali și Nigeria. Aceasta mai poartă numele de „acha” sau „iburura”.

Fonio – valori nutriționale

Fonio este o cereală cu conținut redus de colesterol, sodiu și grăsimi. În 45 de grame de fonio uscat regăsim:

  • Calorii: 170
  • Proteine: 2 grame
  • Zahăr: 0 grame
  • Grăsimi: 0.5 grame
  • Carbohidrați: 39 grame
  • Fibre: 4% din necesarul zilnic recomandat
  • Fier: 4% din necesarul zilnic recomandat

Totodată, este o sursă ideală de vitamine B, precum tiamină, riboflavină și niacină, necesare pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea celulelor, dar și producției de energie. De asemenea, conține cea mai mare cantitate de calciu dintre toate cerealele, fiind astfel o alegere potrivită pentru persoanele care nu consumă produse lactate, precum veganii sau cei cu intoleranță la lactoză.

Vine la pachet și cu fier, cupru, zinc și magneziu. Fierul și cuprul ajută la formarea celulelor roșii, țesutului conjunctiv și celulelor albe, în timp ce zincul joacă un rol important în funcțiile imunitare, creșterea celulară și diviziunea.

Beneficii pentru sănătate

Fonio există de peste 5.000 de ani, dar, cu toate astea, cercetările științifice sunt limitate. Unele studii sugerează că practicile fermierilor, condițiile de sol și clima afectează conținutul nutritiv al alimentelor vegetale din Africa.

Este o sursă ideală de aminoacizi vegetali

Fonio este alegerea potrivită în dietele persoanelor care nu consumă suficientă proteină animală. Deși compoziția proteinei este comparată cu cea a orezului alb, fonio conține cantități semnificative de aminoacizi, precum metionină și cisteină. Ambele se regăsesc și în porumb, ovăz, orez și orz. Ca aminoacid esențial, metionina joacă un rol important pentru elasticitatea pielii, creșterea părului și unghiilor, dar și pentru repararea țesuturilor.

Este o cereală integrală

Cerealele integrale ajută la sănătatea tractului gastrointestinal și pentru controlul greutății. De asemenea, reduce riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și cancer colorectal, pancreatic și de stomac.

Fonio nu conține gluten

Fonio este o cereală fără gluten, motiv pentru care este ideală în cazul persoanelor cu sensibilitate la gluten sau care suferă de boală celiacă. Sensibilitatea la gluten este caracterizată de simptome precum disconfort abdominal sau oboseală în momentul consumului acestor produse.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Untul de arahide: cât este de sănătos?
Untul de arahide: cât este de sănătos?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân