Fii fresh cu vitamine si minerale!

Curele de dezintoxicare sau de post pot fi de scurta durata (de o zi pana la 4 zile) sau de lunga durata (7 zile si peste), acestea din urma realizandu-se sub supraveghere medicala. Oricum ar fi, ele sunt extrem de solicitante, drept pentru care trebuie
  • Publicat:
Fii fresh cu vitamine si minerale!
Fii fresh cu vitamine si minerale!

In strainatate exista clinici destinate persoanelor stresate, fizic si psihic, majoritatea prezentand si dereglari de greutate. Specializate in refacerea tisulara a organismului, programele de dezintoxicare au in vedere in principal sistemului nervos central, organele vitale, sistemul osteomuscular. Ce presupun? Odihna, alimentatie corecta, vitaminoterapie, administrarea de substante minerale si oligoelemente, ceaiuri din anumite plante, gimnastica, dar si elemente de terapie traditionala – acupunctura, masaj, aromoterapie, reflexoterapie. Rezultatele sunt fantastice dupa prima saptamana de vacanta si tratament. Insa unele programe pot fi urmate si acasa, nu doar in clinicile specializate. 

Dezintoxicare la domiciliu
Orice program urmat acasa trebuie supravegheat atent de medicul de familie. Unii specialisti incep prin a recomanda doua zile de restrictionare calorica (se administreaza doar legume si fructe sau si mai dur, doar sucuri de legume si fructe), dupa care se poate incepe o cura de revigorare bazata pe vitamine si ceaiuri din palnte, care poate dura de regula o luna.

Se recomanda urmatoarele doze de vitamine:
– complex vitamina B (de 3 ori pe zi)
– vitamina A (800 u.i.)  si vitamina E
– vitamina C in doza foarte mare (5 g pe zi)
– preparate din magneziu, fier, lecitina, potasiu, calciu, zinc si seleniu

Alimentatie usoara: branzeturi, lapte, rosii, castraveti, peste, pui, oua, seminte diverse, nuci, fructe de sezon –  mere, gutui, pere, prune. Pentru „nevoia de dulce” – miere, propolis si polen cu actiune neurotonica, coacaze negre (sau extract – doua capsule) usturoi, cretisoara, patrunjel, hrean (cu valoare si efect de antibiotice naturale). Pentru o cura de post naturist religios sau doar curativ – consumul a pana la 3 litri de apa sau ceai de plante pentru ca rinichii sa lucreze in continuare si sa poata elimina toxinele metabolice. Reluarea alimentatiei mai consistente se face gradat, mai ales in cazul alimentelor grase.
Nu se recomanda: cafea, alcool, ciocolata, ceai negru, coca cola, limonade, crustacee, conserve

O cura de ceaiuri si tincturi
Curele de ceaiuri dureaza de regula 3, 4 saptamani, dupa care se intrerup cate o luna si apoi se reiau. Echinaceea si radacina de ginseng contribuie la intarirea sistemului imunitar; ceaiurile de urzica, barba-ursului, papadie, trifoi rosu, trei frati patati curata sangele, avand efect diuretic (se beau 2, 3 cani pe zi). Dimineata si seara, in cazul oboseli produse de un soc emotional se recomanda cate o cana mare de ceai de busuioc, portocal amar, coada soricelului, salvie, maghiran, rozmarin (fiecare cate 50 g; se lasa 10 minute sa infuzeze si se poate indulci).

De asemenea, trebuie evitata carnea rosie sau prea grasa, cereale integrale, alcoolul. Inainte de pranz si cina se iau doua capsule de extract de coada calului pentru purificarea organismului, curatarea rinichilor, fixarea calciului si magneziului. Celor care adorm mai greu, fitoterapeutii le recomanda doua capsule cu extract de sulfina inainte de culcare, timp o saptamana pe luna.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân