Femeile, mai interesate decat barbatii de mancarea sanatoasa

Barbatii romani mananca la localuri fast food (ex. chebap, shaorma) si cantine si prefera carnea de porc, pe cand femeile mananca in oras mai degraba salate si deserturi si prefera pastele, salata bulgareasca, prajiturile si salata de fructe.
Femeile, mai interesate decat barbatii de mancarea sanatoasa
Femeile, mai interesate decat barbatii de mancarea sanatoasa

Unul dintre studiile realizate in Romania de Unilever Food Solutions, legat de obiceiurile de consum ale romanilor arata ca femeile sunt mai interesate decat barbatii de mancarea sanatoasa. Barbatii romani mananca la localuri fast food (ex. chebap, shaorma) si cantine si prefera carnea de porc, pe cand femeile mananca in oras mai degraba salate si deserturi si prefera pastele, salata bulgareasca, prajiturile si salata de fructe.

„O masa sanatoasa inseamna in primul rand echilibru. In functie de masa din zi pe care o luam in oras, putem alege unul sau mai multe feluri de mancare: traditia romaneasca, care inseamna o supa sau o ciorba la felul 1 si o combinatie intre carne, amidonoase si legume la felul 2, este buna, cu conditia sa alegem echilibrat felurile de mancare. O ciorba de vacuta grasa, eventual cu smantana, se completeaza bine cu un gratar de pui slab sau de peste, orez si o portie de salata verde sau de varza”, spune Rodica Tenu, nutritionist Unilever Food Solutions.

O masa ideala ar fi compusa din legume in stare cruda sau preparate in asa fel incat sa ramana putin crocante, uleiuri vegetale in locul grasimilor animale, peste sau carne slaba in loc de carne grasa, garnitura (cartofi, orez, paste), preparata preferabil prin fierbere sau la cuptor, nu prin prajire, precizeaza nutritionistul.

Calorii si… exotism

„Pentru o alimentatie echilibrata, masa de pranz ar trebui sa se incadreze intre 700 si 1.000 kilocalorii, iar cina sa nu depaseasca 400 de kilocalorii. Nu e bine ca desertul sa treaca de 100 de kilocalorii, o alegere potrivita in acest sens e inghetata, in special cea pe baza de lapte. In rest, e bine sa-l intrebi pe chelner cum sunt preparati cartofii din garnitura (la cuptor sau la tigaie, in ulei) sau daca tipul de carne preferat e facut la gratar sau in tigaie. Dupa aceea, mingea e la tine”, adauga nutritionistul.

Potrivit acelorasi studii, vara lui 2011 a fost una a poftelor exotice. Unul din patru britanici prefera mancarea indiana, o treime din americani aleg sa comande mancare mexicana atunci cand iau masa in oras, iar mancarea chinezeasca se afla in topul preferintelor a 23% dintre germani. In Romania, potrivit studiului realizat in martie in sud-estul si nord-vestul tarii, este preferata mancarea exotica, in mod special mancarea chinezeasca si mancarea din restaurantele mixte.

„Un meniu exotic sanatos trebuie sa contina cat mai multe legume, preferabil doar usor preparate, verdeturi, peste sau fructe de mare, carne slaba (preparata la gratar sau inabusita – nu prajita). Mancarurile exotice sunt, in general, pline de culori, care provin dintr-un univers de legume, verdeturi, ierburi aromatice si mirodenii care stimuleaza secretiile gastrice si ajuta digestia. Legumele colorate sunt bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si fitonutrienti”, mai spune Rodica Tenu.

Citeste si:
Mancati corect cu bani putini!