Marian Godină, „tras pe dreapta”. Ce mănâncă poliţistul şi ce exerciţii face pentru a se menţine în formă

Citeşte un interviu cu poliţistul Marian Godină, în care dezvăluie ce dietă ţine şi care sunt exerciţiile pe care le face pentru a-şi dezvolta musculatura.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Marian Godină, „tras pe dreapta”. Ce mănâncă poliţistul şi ce exerciţii face pentru a se menţine în formă
Sursa foto: Facebook Marian Godină

Peste 500.000 de oameni îl urmăresc pe Marian Godină pe reţeaua de socializare Facebook, mulţi dintre ei rezonând cu ideile fostului poliţist de la Brigada Rutieră, actualmente poliţist „mascat” în Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS). Marian Godină a devenit cunoscut în urma publicării cărţii „Flash-uri din sens opus”, în anul 2016, în care povesteşte cu haz întâmplări din viaţa de poliţist rutier. El evocă într-un limbaj autentic, presărat cu (auto)ironie şi umor din belşug, imaginea unor personaje savuroase întâlnite în trafic.

După ani întregi în care i-a tras pe dreapta pe şoferii indisciplinaţi, acum a venit vremea să îl luăm noi „la rost” pe Marian Godină. Cu această ocazie, am aflat că este (aproape) mereu disciplinat în privinţa alimentaţiei şi nu face rabat de la mişcare.

Având în vedere că „mascaţii” au o meserie periculoasă, care presupune intervenţii în forţă pentru prinderea infractorilor periculoşi ori violenţi, condiţia fizică este esenţială pentru practicarea cu succes a acestui job. Iar Marian Godină demonstrează, prin pozele făcute la sala de sport, că nu are carenţe la acest capitol!

Pieptul de pui, alimentul de bază în regimul lui Marian Godină

CSÎD: Cum arată meniul dumneavoastră într-o zi oarecare?

Marian Godină: Încerc să am minimum cinci mese zilnic, dar nu îmi iese întotdeauna, mai ales din cauza jobului, care presupune deplasări, ore peste program, misiuni inopinate de la trei dimineaţa etc. Acelea sunt zilele în care programul meselor mi se dă peste cap, dar în zilele normale şi mai ales în cele libere, am următorul meniu:

Masa 1 (07:30-08:00) – după o alergare de 15 minute

  • 100 de grame de fulgi de ovăz
  • o banană
  • fructe de pădure congelate
  • 30 de grame de izolat proteic din zer

Toate aceste ingrediente le introduc în blender, unde adaug puţin lapte degresat, rezultând astfel un fel de terci, nu foarte estetic, dar delicios şi, cu siguranţă, cea mai bună şi uşor de mâncat masă a zilei.

Masa 2 (10:30-11:00) – masa de dinainte de antrenament

Masa 3  (ora 15:00) – masa de după antrenament

  • 150 de grame de piept de pui la grill
  • 100 de grame de orez fiert cu legume

Masa 4 (17:30-18:00)

  • Un avocado
  • 6 albuşuri de ou fiert, un gălbenuş, o roşie, măsline

Când îmi permite timpul, îmi prepar guacamole şi umplu albuşurile de ou cu el.

Masa 5

  • 100 de grame de peşte la grill (somon sau doradă)
  • 50 de grame de migdale crude

Acesta e meniul meu standard, e destul de greu de mâncat, mai ales orezul acela fiert de care sunt sătul până peste cap, dar, din păcate, mâncarea sănătoasă nu e mereu şi cea mai gustoasă. Din când în când mai schimb orezul cu cartofi dulci, pieptul de pui – care e nelipsit din frigider –  cu peşte sau cu piept de curcan.

CSÎD: Sunt alimente pe care le evitaţi?

Marian Godină: Încerc să stau departe de orice aliment procesat, de altfel, prefer mâncarea gătită, dar cele interzise total sunt dulciurile. Cu toate astea, am o zi pe săptămână când mănânc orice, inclusiv dulciuri, dar fără să exagerez.

CSÎD: Aţi urmat vreodată o dietă? Ce părere aveţi despre diete în general, merită să ne consumăm timpul cu ele sau ar fi mai bine să ţinem cont de sfatul simplu, dar întotdeauna eficient, „mai puţină mâncare, mai multă mişcare”?

Marian Godină: Cam tot timpul urmez dieta de mai sus, mai puţin în concediul de vară, când chiar aş considera că o dietă ţinută pe plajă ar însemna un lucru dus la extrem. Cât despre întrebarea dacă merită sau nu… depinde ce ne dorim. Cert e că un corp atletic, cu masă musculară dezvoltată şi cu un procentaj de grăsime cât mai mic nu se poate obţine niciodată fără o dietă corespunzătoare. Sau poate există oameni cu un genetic extraordinar care pot mânca orice şi să arate formidabil, nu vreau să fac eu pe expertul. Însă, din experienţa mea, pot spune că, oricât de intens mă antrenam, rezultatele nu erau pe măsură. Asta până ce am schimbat radical planul alimentar şi am trecut la o dietă cu mâncare cât mai sănătoasă.

Exerciţii fizice recomandate de Marian Godină pentru creşterea masei musculare

CSÎD: Ce exerciţii le recomandaţi bărbaţilor pentru creşterea masei musculare?

Marian Godină: Deşi sunt atestat de Federaţia Română de Culturism şi Fitness ca instructor, celor experimentaţi nu sunt în măsură să le dau sfaturi, mai ales că pe măsură ce avansezi în acest sport realizezi că un exerciţiu care te dezvoltă bine pe tine nu funcţionează pentru altcineva. Aşadar, fiecare îşi va da seama care sunt exerciţiile cele mai potrivite lui.

În schimb, începătorii nu vor da niciodată greş dacă vor face exerciţii de bază, efectuate cu bara şi ganterele, şi exerciţii compuse, care implică mai multe grupe musculare şi care vor aduce, mai ales la început, o dezvoltare rapidă a masei musculare.

Aş enumera aici împinsul cu bara pentru piept, din toate planurile, genuflexiunile, flexia braţelor cu bara pentru biceps, flotările la paralele pentru piept şi triceps şi mai puţin exerciţiile la aparate şi cabluri.

Încă de când se apucă de acest sport, începătorii greşesc prin faptul că, la alegerea sălii, o vor căuta pe cea cu aparate cât mai multe şi mai moderne, cu un aspect cât mai futurist, aparate la care ei vor lucra cel mai des, asta deşi ei ar avea nevoie doar de nişte bare, discuri şi gantere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”