Excesele alimentare din luna decembrie. Sfaturi medicale pentru a sărbători sănătoși noul an

  • Publicat:
Excesele alimentare din luna decembrie. Sfaturi medicale pentru a sărbători sănătoși noul an

Am intrat în luna decembrie, numită „luna cadourilor”, dar cunoscută şi drept luna grelelor încercări pentru organismul supus exceselor de sărbători.

Dulciuri multe, mâncăruri grase, alcool peste măsură – vom „păcătui” cu toate în zilele ce urmează.

Exagerarea culinară le va face rău şi celor perfect sănătoşi, nu mai vorbim de cei cunoscuţi deja cu probleme gastroenterologice sau proctologice. De aceea, sfaturile medicilor ne vor fi de mare folos!

Respectaţi restricţiile alimentare, dacă suferiţi de hemoroizi

Crăciunul şi Revelionul pot fi perioade extrem de neplăcute pentru cei care au hemoroizi – excesul culinar poate declanşa crizele hemoroidale sau le poate agrava dacă ele deja există.

O consultaţie înaintea sărbătorilor este ideală în cazul în care vă confruntaţi cu această problemă.

Medicul proctolog – specialist în afecţiunile anusului şi rectului – vă va spune ce puteţi consuma, ce este de făcut dacă începe o criză, ce alimente riscă să vă înrăutăţească starea – de pildă, tot ce e picant, deci grijă la cârnaţii de casă plini de condimente.

Nu încercaţi să scăpaţi de probleme gastroenterologice vechi şi grave cu pastile văzute la televizor

Am observat cu toţii cum s-au înmulţit reclamele la produse menite să ne scape de tulburări digestive.

Dacă ştiţi că aveţi o sensibilitate sau aveţi simptome care vă dau de gândit încă dinainte de ospăţul sărbătorilor, vorbiţi cu un medic.

Nu rezolvaţi nimic dacă încercaţi să luaţi o pastilă considerată fals magică, ba chiar pierdeţi timp preţios care poate şi trebuie să fie alocat unui tratament corect şi complet.

Nu neglijaţi kilogramele care se adună de sărbători

O jumătate de kilogram de Crăciun, încă 500 de grame de Revelion, apoi mai adăugăm câteva până în Sfântul Ion şi tot aşa.

Perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai mare capcană pentru o greutate sănătoasă. Va fi greu, dar încercaţi să nu vă îngrăşaţi mai mult de o jumătate de kilogram, maximum unul, în aceste zile ce urmează.

Greutatea în exces va înrăutăţi afecţiunile medicale deja existente – inclusiv hemoroizii sau bolile gastrointestinale – şi va provoca unele noi.

De asemenea, pe cât posibil, evitaţi să consumaţi grăsimi, dulciuri şi alcool la aceeaşi masă – este o combinaţie pe care veţi ajunge să o regretaţi. Consumul de fibre, pentru un tranzit optim, şi hidratarea – nu, vinul fiert nu se ia în calcul la cei 2 litri de lichide recomandaţi pe zi – sunt şi ele extrem de importante.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dieta pacientului cu scleroză multiplă
Dieta pacientului cu scleroză multiplă
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân