Eşti la cură de slăbire, dar ţi-e teamă că o vei abandona? Un nutriţionist vine în ajutor

Dr. Şerban Damian: Unele regimuri pot fi monotone, repetitive, şi se instalează plictiseala, altele sunt prea complicate şi oamenii nu au timp să le pregătească
Eşti la cură de slăbire, dar ţi-e teamă că o vei abandona? Un nutriţionist vine în ajutor
Eşti la cură de slăbire, dar ţi-o teamă că o vei abandona? Un nutriţionist vine în ajutor, foto Shutterstock

Să fim serioşi, foarte, dar foarte puţine persoane se pot lăuda că au slăbit în perioada de autoizolare. Majoritatea s-au bucurat de gustul preparatelor culinare pe care le-au făcut în case, dar nu au făcut mişcare fizică, nu au stat lipiţi cu ochii de computer pentru a face sport, Pilates, yoga. Rezultatele au apărut încă din primele 2 săptămâni – am devenit mai pufoşi.

Dintre cunoscuţii cu care am stat de vorbă la telefon pe acest subiect se pare că 5 kg în plus ar fi media. Unii au început deja să ţină diete de slăbire, alţii nu. Dintre cei care au început, unii le-au abandonat deja, alţii constată că este foarte greu mai ales că nu au de făcut drumurile zilnice – grădiniţe, şcoli, job, cumpărături, ieşit cu prietenii etc. Ne-am gândit că un expert în nutriţie şi sport precum medicul Şerban Damian poate face lumină pe acest subiect şi da câteva sfaturi valoaroase pentru a nu abandona cura de slăbire.
CSÎD: Din experienţa dumneavoastră, de ce eşuează regimurile de slăbire?
Dr. Şerban Damian:
Există o mulţime de motive pentru care un regim de slăbire nu are rezultatul dorit. În principiu, cel mai important motiv este acela că nu este bine adaptat la nevoile individului. Poate că regimul respectiv e prea restrictiv şi atunci nu poate fi urmat pe termen lung pentru că este chinuitor, sau poate că din contră, nu este suficient de redus din punct de vedere caloric, şi în această situaţie nu se creează acel deficit energetic necesar pentru slăbire.

Unora le place… să se plictisească de dietă

CSÎD: Unii spun că nu le place mâncarea de dietă…
Dr. Şerban Damian:
Da. Unele regimuri pot fi prea monotone sau repetitive, şi se instalează plictiseala, altele sunt prea complicate, iar oamenii nu au timp să le pregătească.

Nu orice moment este potrivit ca să slăbim

CSÎD: Şi totuşi, unii pare că au toate ingredientele ca să slăbească, chiar merg la nutriţionist…
Dr. Şerban Damian
: Sau există situaţia în care regimul este adecvat, însă persoana nu este pregătită psihic să facă schimbări în viaţa sa.
CSÎD: Pentru a nu ne descuraja, ce trebuie să ştim atunci când suntem la dietă?
Dr. Şerban Damian:
Fiecare persoană are propriul set de obiceiuri, preferinţe, credinţe, iar alimentaţia este o parte importantă a vieţii noastre. Dacă regimul afectează prea mult stilul de viaţă al unei persoane, atunci riscul de a eşua este foarte mare. Un regim alimentar eficient trebuie să ia in considerare o serie de caracteristici personale şi să fie construit în aşa fel încât să nu fie perceput de către persoana respectivă ca pe o pedeapsă.
CSÎD: Totuşi, ce ar trebui să îi motiveze pe oameni să aibă mereu voinţa de a mânca puţin, dar sănătos şi nutritiv şi de a face mişcare?
Dr. Şerban Damian
: Cred că acest gen de motivaţie trebuie să vină din înţelegerea profundă a tuturor beneficiilor pe care ni le aduce un stil de viaţă activ şi o alimentaţie echilibrată. De obicei există motivaţii extrinseci, adică determinate de factori externi, cum ar fi o situaţie (dorinţa de a găsi un partener de viaţă) sau un eveniment (nuntă, botez, concurs sportiv etc.), însă motivaţiile cele mai puternice şi care au şanse de reuşită sunt cele interioare, conştiente.

Dr. Şerban Damian, nutriţionist

Urmărește CSID.ro pe Google News
Damian Șerban - Medic specialist în nutriţie sportivă
Şerban Damian este specialist în nutriţie sportivă și și-a făcut specializarea în acest domeniu într-un program internaţional organizat de către Comitetul Olimpic Internaţional, dedicat medicilor, şi condus de către specialişti în nutriţie din cele mai mari universităţi ale lumii. ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”