Efortul intelectual ingrasa

Un studiu canadian ne arata ca eforturile intelectuale intense cresc pofta de mancare.
  • Publicat:
Efortul intelectual ingrasa
Efortul intelectual ingrasa

Eforturile intelectuale intense sporesc pofta de mancare, fapt ce se soldeaza cu cresteri in greutate, informeaza un studiu canadian.

14 studenti de la Universitatea Laval din Canada au fost invitati sa manance cat poftesc dupa ce participasera in prealabil la trei tipuri de activitati: s-au relaxat, apoi au citit si sintetizat un text si, in final, le-au fost testate memoria si atentia cu ajutorul calculatorului. Rezultatul, in termeni anabolici, a fost cat se poate de concludent: nevoia de calorii a crescut direct proportional cu efortul intelectual depus.

Astfel, daca pentru relaxare organismul nu a solicitat cine stie ce consum energetic, sintetizarea textului a “mancat” cu circa 203 calorii mai mult decat relaxarea, iar pentru testele computerizate metabolismul a mai ars in jur de 253 calorii.

Consumul energetic a fost confirmat si de testele de sange, nivel la care s-au putut observa schimbari majore ale valorilor glucozei si insulinei atunci cand odihna a fost intrerupta de activitatile mentale. Oamenii de stiinta au explicat ca glucoza este utilizata de creier pe post de combustibil, iar atunci cand intervin activitati precum cele intelectuale, creierul incearca sa mentina nivelul acesteia cu ajutorul alimentelor.

In acest context apare pofta de mancare. In conditiile in care caloriile consumate trebuie inlocuite, iar efortul fizic lipseste cu desavarsire, se poate spune ca activitatea intelectuala poate conduce usor catre obezitate. Expertii sustin chiar ca acesta este mecanismul prin care obezitatea a ajuns la cote alarmante in tarile industrializate.

Citeste si Pofta vine muncind!
                  In cautarea trupului perfect

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân