Efectul devastator al uleiurilor vegetale asupra organismului

Multe persoane care îşi doresc să adopte o dietă sănătoasă folosesc uleiuri vegetale la gătit, convinşi că este unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri.
  • Publicat:
Efectul devastator al uleiurilor vegetale asupra organismului

Multe persoane care îşi doresc să adopte o dietă sănătoasă folosesc  uleiuri vegetale la gătit, convinşi că este unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri. Cu toate acestea, studiile recente susţin că uleiul vegetal nu este un aliment chiar atât de sănătos.

Dimpotrivă, gătitul la temperaturi foarte mari cu ulei de măsline extravirgin poate duce la eliberarea unui nivel mare de toxine aflate în strânsă legatură cu afecţiuni grave precum cancerul şi bolile de inimă.

Uleiurile vegetale sunt instabile la prăjit. În prezenţa oxigenului sunt generaţi compuşi chimici cu propietăţi cancerigene, de tipul acroleinei. În plus, uleiurile vegetale sunt supuse unui proces intensiv de prelucrare. Procesul implică mai multe etape: rafinare, albire, dezodorizare, filtrare, respectiv extragere a acizilor graşi saturaţi pentru a subţia şi fluidiza produsul final.

Ultimele cercetări au adus în prim plan valorile cantităţilor generate în cazul consumului obişnuit. 

Uleiuri vegetale ieftine din seminţe (rapiţă, floarea soarelui, şofrănel, sâmburi de struguri, orez sau de soia) au fost introduse de curând în dietă. Spre deosebire de grăsimile şi uleiurile din fructe (măsline, avocado şi cocos) acestea conţin cantităţi mari de grăsimi polinesaturate şi grăsimi omega 6. Acizii graşi Omega-6 sunt benefici pentru organism doar atunci atunci când se află în raport de 3:1 cu acizii omega-3.

Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea Minnnesota arată că în momentul în care grăsimile vegetale din seminţe sunt încălzite la o temperatură mai mare decât cea normală pentru gătit (180 de grade celsius) acestea generează compuşi chimici toxici, care ar putea fi vinovaţi de producerea cancerului. Cu cât punctul de ardere al unui ulei este mai ridicat, cu atât este mai sănătos, susţin specialiştii. De exemplu, uleiul de floarea soarelui are punctul de ardere la 232 de grade, cel de avocado arde la 271 de grade. Uleiul de măsline, în schimb, atinge acest punct la 185 şi la 210 grade Celsius!

Uleiurile vegetale pot fi periculoase pentru sănătate inclusiv pentru faptul ca se oxidează imediat când sunt supuse la caldura, la temperaturi mari. Acest lucru duce la crearea de radicali liberi, responsabili de apariţia a nenumărate boli.

Mai mult, de fiecare dată când uleiul este refolosit concentraţia acestor compuşi creşte foarte mult. Studiul arată că în a cincea zi de refolosire a uleiului prin prăjire, cantitatea de chimicale a crescut de cinci ori faţă de prima zi (aceasta era deja alarmant de ridicată!)
Dar ce este mai rău de atât este că oamenii de ştiinţă au subliniat că tot ce au putut măsura este cantitatea acestor compuşi chimici rămaşi în ulei. Pentru că sunt foarte volatili, aceştia ajung în aer în momentul în care se găteşte cu ulei.

Potrivit studiului publicat în jurnalul medical PLOS, această volatilitate a compuşilor din ulei ar putea explica procentul ridicat de cancer de plămâni înregistrat de femeile din Asia (unde fumatul este foarte rar printre feimei, dar multe dintre ele gătesc folosing wok-ul şi ulei de rapiţă!).

Aceste molecule toxice sunt cu atât mai periculoase pentru că intereacţionează cu ADN-ul nostru şi crescul riscul de cancer.
Majoritatea uleiurilor vegetale conţin BHA şi BHT (hidroxianisol butilat şi hidroxitoluen butilat). Aditivii artificiali sunt folosiţi pentru a prelungi termenul de valabilitate a produselor alimentare. 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân