Efectele nocive ale zahărului explicate pe scurt de medic

  • Publicat:
  • Actualizat:
Efectele nocive ale zahărului explicate pe scurt de medic

Efectele nocive ale zahărului nu țin doar de faptul că ne putem îngrășa. Zahărul ne influențează sănătatea, acționează în multe feluri asupra organismului și poate cauza mari probleme.

Doctorul Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolie, Clinica Smart Nutrition, ne explică pe scurt efectele nocive ale zahărului.

Zahărul face parte din categoria carbohidraților (sau glucidelor), compuși pe care ii gasim in diferite alimente. Carbohidrații ar trebui să asigure între 45 și 65 % din totalul energetic (kilocaloriilor) consumat într-o zi.

Glucoza, fructoza și galactoza sunt monozaharide, care prin combinare pot forma dizaharidele (de ex. zaharoza, lactoza), triozele, pentozele etc. Zahărul este un dizaharid, numit zaharoză sau sucroză, care se formează prin unirea unei molecule de glucoză cu fructoză.

Într-o lume care apreciază varietatea de alimente și termenul de valabilitate cât mai lung al acestora, frecvent industria alimentară dar și consumatorii folosesc zaharoza pentru a conferi gust, textură, aspect, conservare.

Printre cele mai la îndemână produse care conțin zaharoză se numără sucurile îndulcite, cerealele pentru mic dejun, biscuții, bomboanele, produsele de patiserie/cofetărie, etc

Eticheta nutrițională a fiecărui produs ambalat ne dă informații despre conținutul în carbohidrați (glucide) și zaharuri.

Conform Regulamentului (UE) Nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, “Zaharuri” înseamnă toate monozaharidele și dizaharidele prezente într-un produs alimentar, cu excepția poliolilor.

Prin urmare, nu se ține cont dacă este prezent în mod natural sau adăugat în acel aliment. Însă, conform aceluiași document, consumul de zaharuri nu trebuie să depășească 90 g/zi pentru adulți, la copii neexistând recomandări în acest sens.

Efecte nocive ale zahărului în exces pentru copii

Încă din 1995, o metaanaliză care a cuprins 23 de studii în care zahărul a fost eliminat din regimul alimentar copiilor, a concluzionat că există o legătură între consumul de zahăr și hiperreactivitate, deficitul de atenție sau funcția cognitivă a acestora (1). Aceste concluzii au fost întărite și 10 ani mai târziu de către o alta analiză (sistematic review) (2).

Probabilitatea de apariție a astmului bronșic este mai mare în cazul copiilor care consumă zahăr comparativ cu cei la care este limitat aportul (3).

În plus, la copii mai este și riscul de apariție al cariilor dentare.

Efecte nocive ale excesului de zahăr pentru femeile însărcinate

În timpul sarcinii, consumând cantități cât mai mici de zahăr sau de alți carbohidrați procesați, se obține un control mai bun al greutății. Există studii care susțin o legătura între consumul de băuturi îndulcite și apariția preeclampsiei sau chiar a nașterii premature.

Efecte nocive ale zahărului în exces pentru adulți

Consumul de băuturi îndulcite a fost asociat cu apariția obezității. Obezitatea este o boală cronică ce constituie în același timp un factor de risc pentru diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

De asemenea, s-a observat o asociere între apariția diabetului zaharat și a bolii coronariene, pe de o parte, și consumul de băuturi îndulcite, pe de altă parte. Această asociere este explicată parțial de prezența obezității și parțial de efectul metabolic al zahărului (4).

Se pare că există o legătură și între apariția depresiei și consumul de zahăr, explicată prin alterarea nivelului de endorfine și a stresului oxidativ (5).

Surse de zahăr ascuns

Dacă la produse precum ketchup, sosuri, dulciuri mă așteptam să găsesc printre ingrediente zahărul, am fost uimită să constat că în multe dintre conservele de porumb existente la noi pe piață acesta este unul dintre componente.

  1. Wolraich ML, Wilson DB, White JW. The effect of sugar on behavior or cognition in children. A meta-analysis. JAMA. 1995, Vol. 274, 20, p. 1617.
  2. Rojas NL, Chan E. Old and new controversies in the alternative treatment of attention-deficit hyperactivity disorder. Ment Retard Dev Disabil Res Rev. 2005, Vol. 11, 2, p. 116.
  3. Augusto A Litonjua, Scott T Weiss,. Risk factors for asthma. UptoDate. 2019.
  4. Vasanti S. Malik, Frank B. Hu. Sugar-Sweetened Beverages and Cardiometabolic Health: An Update of the Evidence. Nutrients. 2019, Vol. 11, 8, p. 1840.
  5. Qingyi Huang,Huan Li, Katsuhiko Suzuki,Sihui M, Chunhong Liu. Linking What We Eat to Our Mood: A Review of Diet, Dietary Antioxidants, and Depression. Antioxidants. 2019, Vol. 8, 9, p. 376.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult
Laptele de vacă: sănătos sau nu?
Laptele de vacă: sănătos sau nu?
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”