Echilibrul glucozei – cheia unei diete de succes

Primele semne care indică un dezechilibru la nivelul celulelor sunt fluctuaţiile glicemiei şi apetitul crescut pentru dulciuri. Glicemia nu este o boală, ci un semnal de boală care indică nivelul glucozei în sânge, iar glucoza este responsabila pentru energia organismului.
  • Publicat:
Echilibrul glucozei – cheia unei diete de succes

Primele semne care indică un dezechilibru la nivelul celulelor sunt fluctuaţiile glicemiei şi apetitul crescut pentru dulciuri. Glicemia nu este o boală, ci un semnal de boală care indică nivelul glucozei în sânge, iar glucoza este responsabila pentru energia organismului. 

Nivelul normal de glicemie este incadrat între 70-100 mg/dl măsurat înainte mesei. Cu cât nivelul glucozei creşte, acesta determină apariţia diabetului zaharat. Dr. Horaţiu Albu, specialist în nutriţia ortomoleculară şi master în biologie moleculară vorbeşte despre implicaţiile glicemiei crescute şi cum aceasta blochează procesul de slăbire.

„Peste două treimi dintre pacienţii mei supraponderali se încadrează – din punctul de vedere al Nutriţiei Ortomoleculare – în categoria Dismetabolicilor. Ei se află într-o stare premorbidă de Diabet Zaharat II sau de Rezistenţă la Insulină. În cazul acestora echilibrarea micronutriţională trebuie să aibă în vedere ţesutul adipos, pancreasul şi aparatul cardiovascular, iar dieta şi aportul micronutriţional ortomolecular se vor constitui în acest sens”,  explică Dr. Albu.

În România, 10% din populaţia ţării suferă de diabet zaharat, conform studiile INSSE.

O dietă bazată pe Nutriţia Ortomoleculară ia în calcul mai mulţi parametri, în principal cauzele care au dus la disfuncţiile celulare şi care au afectat mecanismele apetitului şi metabolismului cum ar fi:

  • obiceiurile alimentare ale pacientului şi ale familiei
  • încărcătura ereditară
  • stilul de viaţă (stresul atât fizic cât şi psihic
  • impactul pe care îl are asupra comportamentului alimentar)
  • istoricul şi simptomele apărute până în acel moment.

„Atunci când este vorba de scădere în greutate, trebuie în primul rând stabilit dacă excesul ponderal a apărut în urma unei alimentaţii excesive sau este rezultatul unor anumite afecţiuni (metabolice, endocrine, psihiatrice etc.). Odată stabilite aceste aspecte, prin dietă, alimentaţie funcţională şi aport de micronutrienţi, se încearcă corectarea fiziologiei ţesuturilor incriminate. O detoxifiere pe bază de sucuri bio presate la rece din grâu verde încolţit, legume, ananas, sfeclă roşie şi morcov de grădină ajută la reechilibrarea din punct de vedere micronutriţional a celulor şi declanşarea procesului de slăbire”, spune Dr. Albu.

„În momentul în care organismul uman primeşte o cantitate mai mare de glucoză, aceasta va fi depozitată în ficat si muşchi de unde este eliberată şi consumată mai târziu, atunci când organismul are nevoie de energie. Există foarte multe cazuri când organismul uman nu produce suficientă insulină sau produce în exces insulina dar aceasta nu acţionează normal, caz în care nivelul glicemic creşte constituindu-se prediabetul sau diabetul tip II. De obicei acestea sunt insoţite şi de o crestere a adipozităţii abdominale şi viscerale”, adaugă Dr. Albu.

Care sunt afecţiunile cauzate de dezechilibrul glucozei?

  • Hipoglicemia – Apare atunci când glicemia scade sub 65 mg la 100 ml sânge
  • Hiperglicemie – Apare atunci când glicemia creşte la valori de 100 – 125 mg la 100 ml sânge
  • Diabet Zaharat – Apare atunci când glicemia depăşeşte valoarea de 125 mg la 100ml sânge.

Echilibrul dinamic este dat de indicele glicemic constant, chiar dacă glucoza din sânge nu are un flux liniar.

Ce determină fluctuaţiile glicemiei?

Temperatura corpului şi glicemia – nivelul glicemic creşte în corp odată cu temperatura şi diferă de la om la om. Specialiştii în nutriţie recomandă consumarea de sucuri proaspete precum cel de sfeclă roşie sau morcovi, precum şi consumul de citrice.

Alimentaţia – după o masă bogată în glucide şi proteine, nivelul glicemic creşte. Nutriţioniştii recomandă consumarea de sucuri proaspete după astfel de mese pentru a uşura digestia, un suc foarte apreciat fiind cel de ananas.

Oxigenul şi substanţele volatile – glicemia creşte sub influenţa unor substanţe precum acetonă sau narcotice, la fel de mult cum creşte şi în cazul lipsei oxigenului, unul din efecte fiind starea de oboseală. Sucurile recomandate sunt şi in acest caz cel de sfeclă şi de morcov.

Factorii psihologici – stresul are impact negativ asupra organismului crescând glicemia şi favorizând instalarea diabetului zaharat. Şocurile emoţionale, crizele de burn-out sau traumatismele psihologice. Sucul de iarbă de grâu, prin conţinutul de antioxidanţi ridicat, luptă cu succes împotriva radicalilor liberi şi împotriva stresului oxidativ.

Există o serie de contraindicaţii de consum a sucurilor naturale pe bază de fructe şi legume în cazul celor care se confruntă cu afecţiuni stomacale, iar în cazuri de diabet zaharat se recomandă consultarea medicului curant pentru includerea sucului de ananas în dietă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”