Dr. William W. Li: alimente şi reguli pentru o viaţă sănătoasă INTERVIU EXCLUSIV

Dr. William W. Li, renumit medic şi om de ştiinţă, autor al best-seller-ului New York Times “Mănâncă şi învinge boala”, ne-a acordat un interviu despre reguli de dietă şi sport pentru sănătate.
  • Publicat:
Dr. William W. Li: alimente şi reguli pentru o viaţă sănătoasă INTERVIU EXCLUSIV

Dr. William W. Li este un renumit medic şi om de ştiinţă, autor al best-seller-ului New York Times “Mănâncă şi învinge boala”. Studiile sale au contribuit la dezvoltarea a peste 30 de tratamente, cu aplicaţii în terapia a peste 70 de boli precum cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare şi obezitatea. Dr. William W. Li a avut numeroase apariţii în Good Morning America sau Dr. Oz Show, dar şi la CNN şi CNBC. La ora actuală, este preşedintele şi directorul medical al Fundaţiei pentru Angiogeneză şi este implicat în cercetări privind COVID-19. Dr. William W. Li ne-a acordat un interviu în care trece în revistă principalele reguli de dietă şi stil de viaţă care ne pot ajuta să ne menţinem sănătatea.

CSÎD: Care sunt cele mai bune surse de nutrienţi pentru o stare bună de sănătate?

Dr. William W. Li: Cei mai buni nutrienţi pentru sănătate se găsesc în alimentele integrale, de obicei cele vegetale, precum fructele, legumele, nucile şi cerealele integrale. Alte surse bune sunt fructele de mare, precum unele scoici şi peştele.

CSÎD: Care sunt cele mai bune surse pentru grăsimi, carbohidraţi şi proteine?

Dr. William W. Li: Multe dintre plante sunt surse excelente de grăsimi bune, carbohidraţi de calitate şi proteine. Vă dau ca exemplu nucile, soia şi legumele care conţin amidon cum sunt cartofii.

CSÎD: Care sunt cele mai bune surse de enzime şi micronutrienţi?

Dr. William W. Li: Tot plantele sunt în ultimă instanţă cele mai bune surse de micronutrienţi. Emzimele se găsesc în anumite fructe precum ananasul sau în legume precum broccoli.

CSÎD: Care este părerea dumneavoastră despre suplimentele cu vitamine?

Dr. William W. Li: Suplimentele cu vitamine pot avea beneficii, mai ales pentru persoanele care nu consumă regulat legume, fructe şi cereale integrale. Însă aceste suplimente nu trebuie să înlocuiască alimentaţia sănătoasă.

Importanţa prebioticelor şi probioticelor

CSÎD: Cât de importante sunt pre şi probioticele pentru sănătate?

Dr. William W. Li: Micriobiomul din sistemul digestiv este un ecosistem format din bacterii care susţin sănătatea, de la funcţionarea sistemului imunitar, a metabolismului până la capacitatea de vindecare şi dispoziţie. Anumite alimente conţin prebiotice, aşa cum fibrele, iar acestea sunt sursă de hrană pentru bacterii care le descompun în fragmente care sunt benefice pentru sănătatea organismului. Probioticele sunt bacterii care se găsesc alimente fermentate şi în suplimente, iar prin consumul lor, putem contribui la starea de sănătate a micriobiomului. Cercetările au dovedit că atât prebioticele cât şi probioticele pot îmbunătăţi starea de sănătate, având impact pozitiv asupra imunităţii, metabolismului, dispoziţiei şi capacităţii de vindecare.

CSÎD: Cât de important este un microbiom echilibrat pentru a preveni anumite boli?

Dr. William W. Li: Ştim că miciobiomul este foarte important pentru starea noastră de sănătate şi că anumite boli pot apărea în contextul dezechilibrelor, însă suntem abia la începutul unei noi ere de cercetare a microbiomului. Dezechilibrele microbiomului se numesc disbioze şi sunt asociate cu boli inflamatorii intestinale, colonul iritabil, alergii alimentare, diabet de tip 2, obezitate, cancer, Alzheimer şi chiar COVID-19. De altfel, la această oră,  se studiază intens legăturile precise între diverse bacterii şi afecţiuni.

Cea mai bună dietă în cancer

CSÎD: Care este cea mai bună dietă pentru pacienţii cu cancer?

Dr. William W. Li: O persoană care se luptă cu o boală malignă ar trebui să aibă o dietă echilibrată, cu focus pe alimente care cresc capacitatea de apărare a organismului împotriva proceselor maligne. Astfel, este importantă antiangiogeneza prin care celulelor maligne li se întrerupe alimentarea cu sânge. Alimente precum roşiile, soia, usturoiului, cruciferele, căpşunile, morcovii şi ceaiul verde au proprietăţi antiangiogenice. De asemenea, sistemul imunitar trebuie menţinut la cote optime şi poate fi ajutat prin consumul de broccoli, măsline, ulei de măsline, nuci pecan, roşii şi ciuperci. Anumite alimente conţin substanţe care anihilează celulele stem maligne, celule primordiale din care se pot forma din nou celulele maligne şi pot duce la recidiva tumorilor. În această situaţie, ajută ciocolata neagră, cartoful roşu, nucile şi uleiul de măsline extravirgin.

CSÎD: Cât de importantă este mişcarea pentru starea de bine?

Dr. William W. Li: Fie că vorbim de mersul pe jos, fie că ne referim la antrenamentele de la sală, mişcarea este vitală. Exerciţiile stimulează celulele stem să părăsească măduva spinării şi să intre în circulaţie unde pot contribui la vindecarea şi regenerarea organismului. De asemenea, exerciţiile fizice îmbunătăţesc imunitatea. Studiile au arătat că persoanele active au un microbiom sănătos, ceea ce duce la îmbunătăţirea metabolismului.

CSÎD: Ce recomandări de dietă aveţi pentru a preveni pe cât posibil contractarea virusurilor?

Dr. William W. Li: Cea mai bună apărarea este evitarea contactului cu oamenii care au infecţii virale. În era COVID-19, trebuie să purtăm mască, să respectăm regulile de distanţare socială, să evităm aglomeraţia şi să nu avem mese mari de sharing cu necunoscuţi. În ceea ce priveşte dieta, alimentele care susţin imunitatea pot contribui la distrugerea virusurilor. Ciupercile, roşiile şi fructele de pădure sunt indicate în acest sens. Alimentele fermentate precum varza murată, iaurtul şi brânzeturile pot fortifia microbiomul, ceea ce implicit creşte imunitatea.

Sunt sau nu bune dieta ketogenică şi postul intermitent?

CSÎD: Ce părere aveţi despre dietele populare precum cea ketogenică, cea mediteraneană sau postul intermitent?

Dr. William W. Li: Scopul dietelor populare este scăderea în greutate şi sunt dificil de menţinut pe termen lung. Unele diete sunt chiar nocive dacă sunt ţinute pe o perioadă lungă de timp. Dieta ketogenică şi postul intermitent pot contribui la tratamentul unor boli precum epilepsia sau anumite forme de cancer. Dar nu sunt recomandate pe termen lung. Dieta mediteraneană, extrem de populară, are o tradiţie veche în ţările din bazinul Mării Mediterane. Este practic un stil alimentar, nu o dietă, şi se bazează pe alimente proaspete integrale, mai ales vegetale, alături de fructe de mare, peşte şi grăsimi sănătoase polinesaturate. În general, se consumă puţină carne, iar dieta mediteraneană este uşor de menţinut pe termen lung, adăugând calitate vieţii. Însă scopul nu este slăbirea.

CSÎD: Care este impactul stresului cronic asupra organismului nostru?

Dr. William W. Li: Stresul cronic fizic şi psihic erodează starea de sănătate, prin eliberarea unor hormoni în exces care afectează capacitatea de apărare a organismului. Stresul afectează somnul, lipsa odihnei având un impact deosebit asupra funcţionării creierului şi imunităţii. În plus, oamenii stresaţi au o dietă dezechilibrată, ceea ce afectează suplimentar sănătatea.

CSÎD: Care sunt în concluzie secretele unui bun sistem imunitar?

Dr. William W. Li: Reţeta e simplă şi are 4 piloni: consumaţi o gamă diversă de legume, fructe, nuci; dormiţi cel puţin 8 ore; faceţi sport regulat; reduceţi pe cât posibil stresul.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân