Dietele sărace în calciu şi apă, un pericol

Femeile în vârstă ale căror diete includ prea puţin calciu şi prea puţină apă - sau prea multă sare - prezintă un risc ridicat de a dezvolta pietre la rinichi, potrivit unui studiu publicat de curând în Statele Unite.
  • Publicat:
Dietele sărace în calciu şi apă, un pericol

Femeile în vârstă ale căror diete includ prea puţin calciu şi prea puţină apă – sau prea multă sare – prezintă un risc ridicat de a dezvolta pietre la rinichi, potrivit unui studiu publicat de curând în Statele Unite.

Pietrele la rinichi apar atunci când urina conţine mai multe substanţe capabile să cristalizeze – calciu, acid uric şi un compus numit oxalat – decât cantitatea maximă din aceste substanţe ce poate fi diluată de fluidele din corp.

Cercetătorii au descoperit că, în cazul a peste 78.000 de femei americane cu vârstele cuprinse în intervalul 50-70 de ani, riscul de apariţie a calculilor renali a scăzut atunci când consumul de calciu şi de apă a crescut. Pe de altă parte, acelaşi risc a crescut odată cu creşterea consumului de sare.

Risc cu 28% mai mic

 
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 78.293 de femei americane, a căror stare de sănătate a fost monitorizată timp de opt ani. În această perioadă, 2,5% dintre ele – una din 40 – au fost diagnosticate în premieră cu pietre la rinichi. Pentru femeile care primeau cele mai mari cantităţi zilnice de calciu, riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi a fost cu 28% mai mic, în comparaţie cu femeile care primeau cele mai mici cantităţi de calciu în dieta zilnică.

În medie, femeile primeau circa 800 de miligrame de calciu pe zi. Femeile care primeau cele mai multe fluide prezentau un risc de calculi renali cu 20% mai scăzut în comparaţie cu femeile care primeau cele mai mici cantităţi de lichide într-o zi. Consumul mediu de lichide a fost de 1,5 litri pe zi.

În schimb, mai mult sodiu înseamnă un risc mai mare. Femeile care primeau cele mai mari cantităţi de sare în dietă prezentau un risc de calculi renali cu 61% mai mare în comparaţie cu femeile care primeau cele mai mici cantităţi de sodiu. Cele mai mari surse de sodiu din alimentaţia publică sunt alimentele de tip fast-food, carnea procesată şi alimentele din conserve.

Citeşte şi: Dietele restrictive pot duce la osteoporoză

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Cât de “greşit” mâncăm
Cât de “greşit” mâncăm
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”