Dieta Pritikin: ce mâncăm și ce evităm?

Află ce presupune Dieta Pritikin și care sunt alimentele care nu ar trebui să lipsească din dietă, dar și cele pe care trebuie să le evităm.
  • Publicat:
Dieta Pritikin: ce mâncăm și ce evităm?
Dieta Pritikin: ce mâncăm și ce evităm?

Dieta Pritikin a fost dezvoltată în anul 1970 de Nathan Pritikin, ca un stil de viață menit să ajute în privința scăderii în greutate și îmbunătățirii sănătății inimii. Această dietă presupune consumul de alimente neprocesate, scăzute în grăsimi și bogate în fibre, dar și activitate fizică zilnică.

Deși Nathan Pritikin nu era medic sau specialist, din pasiune pentru un stil de viață sănătos a observat starea de sănătate a populației în timpul celui de-al doilea război mondial, dar și starea proprie. Se credea că bolile de inimă sunt asociate stresului îndelungat, iar acestea puteau fi ameliorate cu ajutorul tratamentului medicamentos și a unui stil de viață lipsit de stres. Cu toate astea, din cauza perioadei, nivelul de stres era unul crescut.

Pritikin a fost curios legat de originea acestor boli. De asemenea a observat diferențele calității nutriționale a alimentelor din acea vreme, unde produsele erau scăzute în colesterol și bogate în fibre. Pentru a testa teoria lui, a ignorat sfatul medicului său și și-a tratat boala de inimă cu ajutorul dietei și sportului, fără tratament medicamentos sau odihnă. Până înainte de moartea sa, în 1985, Pritikin a publicat numeroase cărți de diete precum ”The Pritikin Program For Diet and Exercise” și ”The Pritikin Permanent Wright Loss Manual”.

Dieta Pritikin: alimente pe care să le consumi

  • Fructe și legume (4-5 porții pe zi)- optează pentru o varietate de tipuri și culori, consumă-le proaspete, congelate sau la conservă.
  • Carbohidrați complecși (5 sau mai multe porții pe zi): cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez integral, quinoa, ovăz etc), cartof, cartof dulce, leguminoase (fasole neagră, fasole albă, mazăre, linte, năut etc).
  • Nuci și semințe: 28 de grame în fiecare zi
  • Produse lactate (două porții pe zi): lapte și iaurt fără grăsime
  • Proteină slabă: carne de pui sau curcan, carne roșie, leguminoase și produse din soia (tofu, edamame)
  • Pește (nu mai mult de o porție pe zi): proaspăt sau la conservă, fără sare (somon, sardine, hering, macrou)
  • Ouă: două albușuri pe zi, fără gălbenuș. Dacă vei consuma mai mult de două albușuri poți înlocui altă proteină animală
  • Băuturi: apă, nu mai mult de 400mg de cafea pe zi, ceai verde sau de ierburi, neîndulcit.
  • Îndulcitori artificiali: stevia
  • Ierburi și condimente: toate ierburile și condimentele sunt permise, mai ales dacă acestea înlocuiesc zahărul, grăsimile și sarea.

Ce să eviți

  • Grăsimi animale și uleiuri procesate: unt, grăsimea din carnea de pui, ciocolata, uleiul de cocos, untul de cacao, uleiurile vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate, margarina, uleiul de palmier
  • Carne procesată: organe, bacon, crendvurști, șuncă
  • Produse lactate grase: brânză, cremă de brânză, lapte, iaurt, smântănâ
  • Nuci: nuca de cocos
  • Alte alimente: gălbenușul de ou, mâncarea prăjită, toppingurile cu frișcă, deserturi, snacks-uri sărate etc.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân