Dieta pentru fibromialgie: alimente pe care să le consumi și ce să eviți

Când spunem fibromialgie, vorbim de o boală incurabilă, ale cărei cauze de apariţie nu pot fi stabilite cu precizie. În schimb, aceasta poate fi ținută sub control.
  • Publicat:
Dieta pentru fibromialgie: alimente pe care să le consumi și ce să eviți
Dieta pentru fibromialgie

Fibromialgia este o boală cronică care afectează aproximativ 4 milioane de adulți doar în Statele Unite. Deși cercetările sunt limitate, dovezile științifice arată că unele diete pot reduce durerile și simptomele de fibromialgie.

Dieta pentru fibromialgie

Fibromialgia este o boală cronică caracterizată de dureri musculare puternice, din cauza cărora pacienții se confruntă cu tulburări de somn, oboseală cronică și depresie. Nu se știe încă ce produce fibromialgia, iar boala nu poate fi tratată. Pacienții care se confruntă cu această afecțiune încearcă să țină simptomele sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos și a schimbărilor aduse stilului de viață.

Diete care pot ține sub control simptomele

  • Dietele scăzute în calorii- scăderea în greutate poate ajuta la ameliorarea simptomelor, motiv pentru care o dietă scăzută în greutate ar putea fi de mare ajutor.
  • Dietele vegetariene- aceste diete sunt bogate în fructe, legume, nuci și leguminoase, care conțin proprietăți antiinflamatorii.

Alimente pe care să le conumi

  • Proteine: somon, ouă, nput, iaurt grecesc
  • Fructe: banane, portocale, mere, struguri, afine, căpșuni, roșii, avocado
  • Legume: spanac, salată kale, dovlecel, conopidă, broccoli, varză, ardei gras, castravete, morcovi
  • Carbohidrați: cartofi dulci, orez brun, miere
  • Grăsimi: ulei de măsline, ulei de cocos
  • Ierburi și condimente: turmeric, ghimbir, scorțișoară, rozmarin, usturoi

Alimente pe care să le eviți

Pe de altă parte, există câteva alimente pe care este bine să le eviți pentru a nu accentua simptomele produse de fibromialgie

  • Caloriile goale- chips-uri, fursecuri, înghețată, băuturile dulci, zahărul adăugat, grăsimile adăugate
  • Produse care pot produce inflamații- alimentele procesate, carbohidrații rafinați, mâncarea de tip fast-food, uleiurile vegetale procesate precum uleiul de soia sau uleiul de porumb.

Lady Gaga, diagnosticată cu fibromialgie

”Folosesc cuvântul ”suferinţă” nu pentru a atrage milă sau atenţie, dar am fost dezamăgită să văd că oamenii din online spun că sunt dramatică sau că mă victimizez pentru a scăpa de turneu. Dar dacă m-ai cunoaşte, ai şti că este departe de adevăr. Sunt o luptătoare.

Folosesc cuvântul ”suferinţă” nu numai din cauza traumei şi a durerilor cronice care mi-au schimbat viaţa, ci şi din cauză că m-au ţinut departe de a trăi o viaţă normală. Mă ţin departe de ceea ce iubesc mai mult pe lume: să cânt pentru fanii mei”, a povestit Lady Gaga care în documentarul ”Gaga: Five Foot Two” a vorbit deschis despre problema de sănătate cu care se confruntă încă din 2013.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”