Dieta Cambridge. Totul despre cea mai eficientă dieta de slăbit

Dieta Cambridge îşi propune să obţină o pierdere rapidă în greutate prin înlocuirea meselor obişnuite cu shake-uri, supe şi batoane proteice. Însă nu este o dietă de termen lung şi nici una ferită de neplăceri.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta Cambridge. Totul despre cea mai eficientă dieta de slăbit
foto shutterstock / Dieta Cambridge. Totul despre cea mai eficientă dieta de slăbit

Dieta Cambridge îşi propune să obţină o pierdere rapidă în greutate prin înlocuirea meselor obişnuite cu shake-uri, supe şi batoane proteice. Însă nu este o dietă de termen lung şi nici una ferită de neplăceri. Medicii spun că ar putea fi recuperate rapid kilogramele pierdute, iar cei care ţin această dietă ar putea experimenta căderea părului, greaţă, ameţeli şi diaree.

Ce este dieta Cambridge?

Începând cu anul 2019, dieta Cambridge şi-a schimbat denumirea cu dieta 1: 1.

Principiile de bază au rămas aceleaşi, schimbarea denumirii a fost dată de faptul că este nevoie de o relaţie strânsă cu nutriţionistul. Ideea principală este un consum între 400 şi 1500 de calorii,  în funcţie de greutatea actuală şi câte kilograme trebuie pierdute.

Cum slăbeşti cu dieta Cambrige?

Principiul dietei Cambridge spune că mesele şi cantitatea de alimente consumate trebuie să fie cu atât mai mici, cu cât se doreşte pierderea a mai multor kilograme.

O mare parte din alimente sunt consumate sub formă lichidă – shake-uri, supe, băuturi proteice sau batoane cu fibre.
Ideea este că mănânci atât de puţine calorii, încât corpul tău este forţat într-o stare de „cetoză” în care începe să ardă depozitele de grăsimi ca metodă de supravieţuire.

Etapele dietei Cambrige

  • Primul pas, sau „sursa unică”, este cel mai auster, pentru că cere renunţarea la o varietate de alimente şi să consumarea exclusiv a alimentelor cu puţine calorii. De asemenea, în această etapă trebuie consumate minim  2,5 litri de apă pe zi. Maximul de calorii admis pe zi este 550. Această etapă este cea mai lungă, durează între 2 şi 12 săptămâni.
  • Etapa a 2-a permite consumul a până la 800 de calorii provenite din lapte degresat, sucuri din fructe şi legume, supe. Acest stadiu durează o săptămână.
  • Etapa a 3-a permite servirea a 3 mese pe zi, dar care să nu depăşească 1000 de calorii – aici se introduc unu-două alimente solide.
  • Etapele ulterioare – cum ar fi pasul şase sau „întreţinerea” – sunt mai flexibile, permiţând loc pentru o masă mai abundentă, fără a depăşi 1400 de calorii pe întreaga zi.

Opinii şi păreri despre dieta Cambridge

Pentru cei care îşi doresc o pierdere rapidă în greutate, dieta Cambridge poate fi o soluţie. Dar majoritatea nutriţioniştilor spun că a te situa sub 600 de calorii pe zi este un principiu periculos.

Datorită naturii extrem de restrictive a dietei, criticii spun, de asemenea, că este potrivită pentru pierderea în greutate pe termen lung.

Pe lângă faptul că este foarte greu de obţinut, cetoza este uşor de pierdut şi vine cu efecte secundare precum respiraţia urât mirositoare, disconfort digestiv, greaţă şi chiar subţierea părului în unele cazuri.

Dieta Cambridge nu este recunoscută de multe dintre asociaţiile de nutriţionişti.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”