Dieta 5:2 – o pierdere de vreme?

Să slăbeşti nu este neapărat atât de simplu şi tocmai de asta în fiecare an apare o dietă minune care garantează rezultate. De la dieta Dukan la Atkins, când vrei să scapp de kilogramele în plus eşti pregătită să încerci orice, iar în ultimii ani Dieta 5:2 este în vogă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta 5:2 – o pierdere de vreme?

Să slăbeşti nu este neapărat atât de simplu şi tocmai de asta în fiecare an apare o dietă minune care garantează rezultate. De la dieta Dukan la Atkins, când vrei să scapp de kilogramele în plus eşti pregătită să încerci orice, iar în ultimii ani Dieta 5:2 este în vogă.

Britanicii spun că aceasta este cea mai “cea mai distractivă şi uşor de ţinut dietă”. Dieta presupune ca timp de 5 zile să urmezi un regim alimentar normal (în jur de 200 de calorii), iar apoi timp de 2 zile femeile ar trebui să consume 500 de calorii zilnic, iar bărbaţii 600 de calorii.

Cele două zile nu trebuie sa fie neaparăt una dupa alta, aşa ca iţi poţi alege cele două zile „de post” oricând vrei. Cercetătorii au arătat că numărul de calorii arse este mult mai mare dacă se ţin aceste două zile „de post” decât dacă s-ar reduce cantitatea de mâncare cu 25% în fiecare zi.

Cu toate acestea, un nou studiu arată că acest tip de dietă este mai degrabă o pierdere de vreme – iar persoanele care ţin o dietă standard şi pur şi simplu reduc aportul caloric zilnic pierd acelaşi număr de kilograme ca persoanele care urmează dieta 5:2, un plan alimentar mai restrictiv.

În studiul realizat de cercetătorii de la Austin Health şi Universitatea din Melbourne, 24 de bărbaţi obezi au urmat zilnic o dietă mai saracă în calorii (cu 600 de calorii mai puţin) sau au ţinut dieta 5:2 sub atenta supraveghere a unui grup de dieticieni.

După şase luni, ambele grupuri au redus procentul de grăsime corporală şi mărimea taliei, dar bărbaţii care au urmat dieta 5:2 au fost mai nemulţumiţi de alimentele consumat. Primul grup a înregistrat o medie de 2,3% în ceea ce priveşte reducerea procentului de grăsime corporală şi o talie mai subţire cu 6,4 cm. Cifrele pentru persoanele care au urmat dieta 5:2 au fost 1,3% în ceea ce priveşte procentul de grăsime corporală şi 8 cm în minus în talie.

Unul dintre cercetători, Margie Conley explică: „Rata de respectare a regulilor fost similară pentru ambele grupuri, dar cei din grupul care a urmat dieta 5:2 s-au confruntat cu o senzaţie de foame mai mare, mai ales la începutul studiului. Un detaliu interesant se referă la faptul că procesul de slăbire a încetinit după 3 luni de zile pentru ambele grupuri, momentul în care suportul şi sfaturile de dieticieni au încetat. Astfel, se pare că susţinerea este un element cheie pentru a continua rezultatele bune.”

Dieta 5:2 este controversată şi mulţi nutriţionişti şi-au exprimat îndoiala şi îngrijorarea în privinţa rezultatelor pe care le promite. Dieta limitează drastic aportul de calorii pe o perioadă de două zile (la 500 de calorii, respectiv 600 pentru bărbaţi), ceea ce înseamnă că o să consumi mai puţine calorii pe săptămână. Problemele apar mai ales în cele două zile de post, când numpărul limitat de calorii îţi poate afecta puterea de contrare, dar şi dispoziţie. În aceste zile nu poţi merge la sală sau face exerciţii şi stilul tău de viaţă este afectat.

Principiile dietei

Dieta 5:2 a fost creată de nutriţionistul Michael Mosley şi printre cei mai celebri adepţi ai dietei se numără Jennifer Lopez.

În cele două zile de post sunt permise

  • pestele
  • carnea de pui
  • supele
  • ouăle fierte
  • ceaiul neîndulcit
  • legumele şi fructele de orice fel. 

Este important să fie evitate:

  • alimentele procesate
  • zahărul
  • cerealele
  • grăsimile rele 

Cu ajutorul acestei diete, în 3 luni se pierd aproximativ 8 kilograme.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”