Dansul, un alt mod de exprimare

Pe Mihai Petre l-ati vazut mai des in ultimul timp, in emisiunea „Dansez pentru tine” de la PRO TV. In cadrul acestui show televizat, Mihai a fost coregraful echipei Monica Grosu-Ionut Iftimoaie si consultant pe probleme de dans sportiv pentru
  • Publicat:
Dansul, un alt mod de exprimare
Dansul, un alt mod de exprimare

Mihai si-a inceput cariera la 12 ani, sub indrumarea profesorului Viorel Nastase. Elwira, care este de origine poloneza, dansa deja de la varsta de 10 ani. „Dansez de cand ma stiu”, spune Elwira, care a avut in familie un model – pe unchiul ei, un fost dansator. „Costumele au fost cele care m-au incantat foarte mult si mi-am spus ca trebuie neaparat sa fac si eu dans.” Oricum, amandoi considera ca dansul a evoluat foarte mult si, pentru a ajunge la o cariera europeana sau mondiala, „acum este necesar sa te apuci de dans de la 6 ani, pentru a face fata cerintelor”, spune Mihai. Elwira dansa in Polonia, Mihai in Romania dar, cu toate acestea, s-au intalnit in Basarabia, la un seminar in domeniu. In acea perioada, Mihai ramasese fara partenera, aceasta fiind accidentata, iar Elwira nu avea partener. Antrenorul ei le-a sugerat ca ar putea forma o pereche reusita si asa a inceput drumul lor in doi. Mihai s-a stabilit in Polonia pe o perioada de un an, pentru a putea fi perechea Elwirei. „In Polonia, insa, dansul este mult mai avansat decat in Romania, iar pentru a putea participa la Campionatele Europene sau Mondiale, este absolut obligatoriu sa fii numarul unu pe plan national. Drept urmare, ne-am intors in Romania pentru a ne putea construi o cariera”, spune Mihai. Si asta au si facut: castigand concurs dupa concurs, au devenit cea dintâi pereche din Romania clasata intre primele 50 ale lumii, in IDSF World Ranking List in 2004.

„Clubul de dans sportiv Mihai Petre”

Cand cariera de dansator profesionist s-a consolidat, ambii s-au indreptat spre antrenorat, considerand ca trebuie sa transmita mai departe ceea ce stiu. Ei sunt prima pereche de antrenori de dans sportiv din Romania, licentiata la Imperial Society of Teachers of Dancing din Londra. Mihai si Elwira au un club al lor, infiintat in 2002, numit „Clubul de dans sportiv Mihai Petre”. Aici isi desfasoara o mare parte din activitate, in paralel colaborand si cu alte institutii sau scoli. Printe altele, ei au reusit sa organizeze trei editii ale concursului national „Cupa Stelele Dansului”, competitie de referinta a calendarului competitional intern al FRDS, precum si a concursului „Dance Masters 2004”, competitie IDSF Intenational Open, cuprinsa in calendarul oficial al Federatiei Internationale. Cursantii lor au obtinut rezultate foarte bune in concursurile nationale. Perechile Cristian Gelepu-Alina Petre, locul 3 la Campionatul National de Tineret Standard 2006 si Eric Damian-Beatrice Balasa, locul 3 la Campionatul National Adulti Latino-American 2006, sunt doar doua dintre numeroasele perechi castigatoare. Tot la cursurile lor de dans ii poti intalni si pe Mariuca si Florin Talpes, proprietarii firmei Softwin, creatoare a softului antivirus Bit Defender.

Viitorul vorbeste tot de dans

Ceea ce-si doresc sa faca in viitor este, fireste, legat tot de dans. Cresterea bagajului de cunostinte in domeniul dansului sportiv si imbunatatirea performantelor profesionale ale membrilor FRDS, la nivel national si international, constituie un obiectiv important, care necesita multa munca si daruire din partea lor. Pentru noi, cei care deocamdata stam pe margine si ii admiram, dansul poate reprezenta un sport elegant, care ne-ar putea ajuta sa avem o silueta frumoasa, o tinuta impecabila; cu multa munca si daruire, totul fiind posibil. De asemenea, dansul este si un bun prilej de a socializa cu cei din jur si asta nu inseamna putin lucru, gandindu-ne ca traim intr-o societate care nu isi mai gaseste timp pentru lucrurile simple si frumoase.

Sacrificiu si performanta

Mihai si Elwira sunt cunoscuti publicului iubitor al dansului sportiv, de mai multi ani. Mihai a fost campion national al Romaniei la dans sportiv, de la 14 la 24 de ani. Si el si Elwira sunt dansatori profesionisti, multipli campioni nationali ai Romaniei, semifinalisti la Campionatul Mondial de 10 Dansuri, 2002 si finalisti la Cupa Europeana de dansuri Latino-Americane, 2004. Toate aceste premii au venit firesc, dupa anii de antrenamente in care toata energia lor a fost indreptata spre dans.

Aviz amatorilor de dans
Centrul Cultural Nicolae Balcescu
Str. 11 Iunie nr. 41, Sect. 4, Bucuresti; program: luni si miercuri – 17.30-22.00;
e-mail: [email protected]

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Fii supla cu dieta de vara!
Fii supla cu dieta de vara!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”