Cursuri de gătit pentru amatori în Bucureşti

Pentru pasionaţi, cunoscători sau doar admiratori ai gastronomiei, iată ce cursuri de gătit puteţi urma în Bucureşti.
  • Publicat:

Show-uri TV cu concursuri de gătit sau vedete care îşi etalează talentele culinare, ba chiar posturi TV dedicate artei culinare… toate te îmbie încetul cu încetul în bucătărie.

Pentru unii doar pentru a mai mânca câte ceva, dar sunt şi alţii, pasionaţi de gătit, cu mai multă sau mai puţină experienţă culinară, care la un moment dat şi-au dorit să-şi îmbunătăţească cunoştinţele învăţând din secretele bucătăriei de la adevăraţii profesionişti în domeniu. Pentru aceştia există câteva cursuri de gătit ţinute de bucătari şefi cu experienţă.

ChefParade Cooking School

Conceptul Chef Parade a fost dezvoltat în România de către Privileg Catering (furnizor renumit deja de catering), după o reţetă originară din Budapesta. Cursurile se ţin în limba română, nu sunt cursuri demonstrative, participanţii gătind efectiv, iar tematica diferă, existând un calendar online de unde fiecare îşi alege cursul la care se înscrie.

În spaţiul avangardist, central plasat (în clădirea Metropolis Center) şi spaţios am găsit o atmosferă veselă şi primitoare, o sală dotată cu staţii de lucru şi echipamente de ultimă generaţie (marca Electrolux).

Am testat această ofertă participând la un curs pe tema French Cooking şi am fost plăcut surprinsă de „metoda de predare”, practic este un curs uşor de urmat datorită nu numai indicaţiilor şi explicaţiilor chef-ului  ci şi datorită atmosferei  relaxante şi distractive.

Cursul a durat 3 ore, iar pe parcursul lor am gătit 5 reţete delicioase. Deşi pare mult nu a fost deloc dificil, ingredientele ne fuseseră deja pregătite de către trainerul ChefParade (adică curăţate şi cântărite) şi în timp ce puneam unele preparate la copt în cuptor noi deja pregăteam felul următor, alternând astfel realizarea reţetelor optimizezi întreg procesul de gătire.

Recomandările trainerului nu s-au limitat doar la modul de preparare al felurilor de mâncare din cadrul cursului, el ne-a vorbit frecvent despre ingredientele folosite, cum şi când să le folosim pentru a ne îmbogăţi experienţa culinară. La final ne-am comparat rezultatele între noi, observând diferenţele sau greşelile unora  şi evident ne-am pus la masă savurând tot ce s-a gătit.

La Chef Parade Cooking School se ţin atât cursuri de gătit pentru persoane individuale cât şi pentru grupuri, sau petreceri, workshop-uri şi team building-uri pentru firme – deci fie că îţi doreşti o seară deosebită cu prietenii sau colegii de serviciu, fie că vrei să înveţi în secret tainele gătitului (există chiar şi cursul “Cum să seduci un bărbat cu o cină”), aici poţi veni să te relaxezi învăţând cum să găteşti sau să te perfecţionezi . Ba chiar poţi să oferi cuiva drept cadou surpriză un curs deosebit de gătit.

Din punctul meu de vedere există un şi mic risc, acela de a deveni „addicted”… adică da, dependent de o experienţă culinară minunată. Zile întregi am povestit prietenilor şi colegilor despre cursul de gătit de la care nu aş mai fi plecat şi la care cu siguranţă voi reveni.

Preţul unui curs: 200 lei, iar acesta evident include toate ingredientele necesare, băuturile consumate pe durata cursului (apă, cafea, ceai) şi „dosarul” cu reţetele tipărite pentru fiecare participant.

Mai multe detalii pe www.chefparade.ro, iar mai jos câteva poze de la acest curs (fotograf Mihnea Ratte).

În urma acestei experienţe, m-am interesant să văd ce alte cursuri similare (adică pentru amatori) mai putem urma în Bucureşti dacă suntem pasionaţi de gătit, deci iată ce-am aflat:

Societe Gourmet cooking classes and more

Pentru pasionaţi, cunoscători sau doar admiratori ai gastronomiei, Chef Daniel Wendorf este creatorul experienţelor gourmet ce dezvăluie participanţilor tehnicile şi trucurile bucătăriei profesionale gourmet.

Cursurile se ţin în weekend în locaţii anunţate de fiecare dată împreună cu tematica si meniul aferent (ce conţine trei feluri de mâncare). Un curs durează trei ore de gătit, iar toate meniurile reproduse sunt sezonale şi folosesc pe cât posibil ingrediente locale.
După ce treaba în bucătărie s-a terminat, savuraţi împreună proaspetele creaţii alături de o asociere de vinuri excelente romaneşti descoperite de chef.

Societe Gourmet oferă atât cursuri de gătit pentru grupuri de persoane, dar şi pentru cursuri private, team cooking pentru companii sau cooking party pentru copii. Cursurile de gătit pentru copii se adresează celor cu vârsta de peste 6 ani şi cunoscători ai limbii engleze. În perioada noiembrie – aprilie se deschide Fabrica de Ciocolată, cursuri de două ore în care participanţii creează praline de ciocolată, de la umpluturi, decoraţiuni şi până la ambalaje.

Preţuri: 295 lei sau 315 lei de participant (diferenţa de preţ o reprezintă ingredientele folosite în cadrul acelor cursuri cu tematici speciale) şi include cuprinde toate ingredientele, ustensilele, băuturile, sorţurile şi broşură cu reţete pe care o primiţi acasă; sau 175 lei de invitat (poţi aduce cu tine un invitat, acesta nu va găti alături de ceilalţi, dar la final se va alătura ospăţului). Există şi variantele de abonamente sau vouchere pentru cadouri surpriză.

Mai multe detalii pe www.societegourmet.ro

GUXT – Club de Explorări Culinare

GUXT este un loc unde se organizează evenimente ce pun accent pe partea culturală a gastronomiei. Se explorează mâncarea şi băutura pe coordonate geografice, cu meniuri din toate culturile culinare, însă readuce în atenţie şi reţete din bucătăria străbunilor.

În bucătăria-şcoală se desfăşoară cursuri de practică şi teorie culinară, dar şi team-building-uri cu tematică gastronomică.

Cursurile tematice costă între 200 lei şi 250 lei de participant (în funcţie de temă) şi 100 lei de însoţitor. Cursanţii şi însoţitorii primesc pe durata cursului, la discreţie, apa si cafea, iar la sfârşitul lecţiei, cursanţii vor primi o mapă cu reţetele gătite şi o diplomă simbolică de participare.

Detalii pe www.guxt.ro.

Taste Learners study&practice

Cursuri de gătit tematice susţinute de Chef Viorel Copolovici. Se adresează în general grupurilor de persoane, dar se organizează şi programe pentru team building sau evenimente private (se poate organiza evenimentul în spaţiul ales de client, stabilind împreună meniul).
Atelierul cuprinde câteva ore (după tema cursului) de explicaţii teoretice şi aplicaţii practice în care toţi participanţii au ocazia să lucreze individual sau în echipă etape din prepararea reţetelor propuse. Participanţii primesc ingredientele, şorţul, un caiet de notiţe si uneltele de lucru.

Preţurile variază între 45 si 99 de euro de persoană în funcţie de tematica cursului. Aflati mai multe pe ww.tastelearners.ro

Atelierele culinare Vioteta’s bitro

Violeta’s Vintage Kitchen organizează uneori ateliere tematice de gătit. Taxa este de 200 lei de participant şi include ingredientele, produsele finite, reţetele si consumaţia (pe durata atelierului puteţi consuma orice mâncăruri din meniul zilei), apa, sucuri, ceai, cafea, un pahar cu vin.
Alături de curs mai ai parte de mâncare românească reinventată, sănătoasă şi delicioasă, într-unul din cele mai prietenoase restaurante din Bucureşti: un bistro de familie cu atmosferă caldă, muzică, meniuri inspirate, cărţi şi vinuri speciale!

www.violetas.ro

Cursuri de bucătar la THR CG (Tourism, Hotel & Restaurant Consulting Group)

Vrei să descifrezi tainele bucătăriei sau să fi în stare de a pregăti o surpriză culinară cuiva drag ? THR CG îţi oferă un curs care îmbină savuros miresmele dense ale preparatelor cu ştiinţa preparării lor.

Durata cursului: 5 zile, cuprinzând 5 module şi începând cu ora 10.00. Cursanţii pot opta, la alegere, pentru unul sau mai multe module de pregătire. Fiecare modul se va finaliza cu dejun, în care degustarea preparatelor realizate va reprezenta un motiv pentru schimb de impresii şi socializare.

Module:
1. cunoaşterea şi identificarea materiilor prime, tehnici moderne de lucru şi tratamente termice
2. salate şi sosuri din bucătăria internaţională, decoruri din legume şi fructe
3. gustări şi antreuri din bucătăria internaţională
4. preparate de bază din toate tipurile de carne, garnituri adecvate
5. dulciuri şi deserturi moderne

THR CG oferă şi varianta de teambuilding Culinar atât pentru grupuri mici de 10 persoane cât şi pentru grupuri de până la 35 de persoane. Meniurile sunt stabilite de comun acord cu clienţii sau pot fi alese dintr-un set prestabilit.
Toţi participanţii sunt implicaţi, gătind împreună sub atenta coordonare a unui maestru în arta culinară. La finalul experienţei culinare, meniul poate fi savurat de întreaga echipă.

Mai multe informaţii pe www.thrgroup.ro/ sau [email protected].

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”