Cum scapam de vergeturi?

Vergeturile reprezinta o problema de estetica a pielii cu care se confrunta multe femei. Desi vergeturile vechi nu se pot trata, exista solutii pentru vergeturile noi.
  • Publicat:
Cum scapam de vergeturi?
Cum scapam de vergeturi?

Vergeturile sunt leziuni ale pielii ca rezultat al deteriorarii si ruperii fibrelor elastice si a reducerii sintezei colagenului pe suprafata tesutului cutanat unde se gasesc. Vergeturile sunt de obicei leziuni liniare, care urmaresc conturul liniilor de contractie a pielii cu aspect alb-sidefiu pana la roz- violaceu. Apar cu preponderenta pe partea superioara a bratelor, pe sani, abdomen, fese, solduri, gambe.

De ce apar vergeturile ? Vergeturile reprezinta pierderi in masa conjunctiva a tesutului dermal. Aceste rupturi au loc in special in zone care cresc in dimensiuni, dar acest lucru nu este obligatoriu. Par deci a fi cauzate de intinderi ale pielii. Dar pielea este destul de elastica, si sunt zone ale corpului care se intind foarte mult faca a aparea insa vergeturi in acele zone. Cauza cea mai plauzibila este constituita de fapt de mai multe cauze: densitate mai mica de tesut conjunctiv in piele (datorat deshidratarii, proastei alimentatii, lipsa unor nutrienti esentiali) si o hipersecretie a glandelor corticosuprarenale, ce produc hormoni de stres, in special glucocorticoizi (cortizon si cortizol). De fapt acesti hormoni reprezinta cauza principala, ei avand un efect catabolic -de descompunere- a tesutului conjunctiv (colagen si elastina).

Acesti hormoni se secreta tot in functie de geneticul fiecarui individ, avand anumiti factori declansatori: stress, probleme renale, administrarea de hormoni anabolizanti, hipoglicemie, efort fizic intens, alimentatie necorespunzatoare etc. Totodata ei pot fi administrati ca medicatie in diferite boli, in special in astm si afectiuni ale articulatiilor, ca antiinflamatorii.

Vergeturi: metode de tratament

Avand in vedere problemele de estetica ridicate de vergeturi, s-au cautat multe solutii pentru indepartarea lor odata aparute. Din pacate foarte putine se dovedesc si eficiente. Printre ele se numara:

1. Operatia estetica. Se elimina partile de piele afectate, si se „lipesc” partile ramase sanatoase. Metoda aceasta este eficienta pe suprafete mici si nu face nimic sa previn aparitia de noi vergeturi

2. Tratamentul cu laser. Are efect doar asupra vergeturilor rosii. Se distruge practic tesutul cu raza laser, acesta refacandu-se intr-o forma mai apropiata de normal. Problema este ca sunt necesare mai multe sedinte succesive pentru a avea rezultate notabile.

3. Ultrasunetele, se pare ca ajuta la refacerea intr-o oarecare masura a fibrelor conjunctive din piele.

4. Razale ultraviolete. Expunerea la razele ultraviolete grabeste cicatrizarea- albirea, si in acelasi timp uniformizeaza culoarea pielii, facandu-le mai putin vizibile.

5. Diferite creme si lotiuni. Acestea isi propun prin aplicare locala refacerea intr-o oarecare masura a tesutului conjunctiv. Contin de obicei: alantoina(presupusa a mari formarea de colagen si elastina), acid glicolic (inlatura celulele moarte si transporta in profunzime alte substante active), vitamine (in special E), proteine naturale, colagen, elastina, substante hidratante, aloe vera, acizi alfa-hidroxy (eficienti in concentratii de 8-12%), retin A (grabeste albirea vergeturilor rosii, 1% concentratie). 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân