Cum să ţii dietă cu 20 de lei pe zi

Dr. Laura Ene, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice ne arată cum putem ţine o dietă cu 20 de lei pe zi.
  • Publicat:
Cum să ţii dietă cu 20 de lei pe zi

Dr. Laura Ene, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice de la Clinica de Nutriţie KiloStop ne arată cum putem ţine o dietă cu 20 de lei pe zi.

Toată lumea se gândeşte că trebuie să pună bani deoparte ca să se apuce de o dietă. Din fericire, o dietă sănătoasă este mult mai ieftină decât una nesănătoasă, cu liber la orice („orice” însemnând, de obicei, când vine vorba de nesănătos, cu precădere dulciuri şi grăsimi). Dacă şi tu crezi că o dietă sănătoasă este costisitoare, continuă să citeşti. Astăzi îţi voi demonstra că bugetul pentru o dietă de calitate şi sănătoasă este mult mai mic decât bugetul pentru o dietă de fast food/fast life.

5 motive pentru care o dietă sănătoasă este mai ieftină

1. Apa plată e mult mai ieftină decât sucurile sau alte băuturi dulci.

Şi nu este vorba numai de preţul de supermarket (cca 1 leu/litru), ci şi de preţurile de la magazinele de cartier şi de la restaurant. Nici cafeaua fără zahăr sau ceaiul verde nu depăşesc ca preţ ciocolata caldă sau cappucino, nici măcar pe cele instant 3 în 1 sau de la automatele de cafea …

2. Dispar cheltuielile pentru dulciuri, zahăr şi meniuri de fast-food/restaurant.

Te-ai gândit vreodată să socoteşti câţi bani cheltuieşti săptămânal pe prăjituri, bomboane, ciocolată, plăcinte, torturi? Sau pe meniurile consumate în restaurante şi la serviciu? Câte fructe,  legume, iaurturi degresate şi carne slabă macră ai putea cumpăra din piaţă sau de la măcelărie cu aceeaşi sumă? Mai multe decât poţi consuma… cel puţin într-o săptămână. Şi nu trebuie să mă crezi pe cuvânt! Adună toate bonurile dintr-o săptămână obişnuită şi fă o încercare să vezi, cu banii de pe alimentele din hipermarket, câte fructe, legume şi carne proaspătă poţi cumpăra din piaţă! Vei fi absolut uimit atât de cantitate, ca să nu mai vorbesc de calitate!

3. Nu mai cumperi oferte tentante, dar păguboase. Vânatul ofertelor e un sport care îngraşă teribil de mult! Magia supermarketurilor care ne tentează la tot pasul cu oferte de „2 produse la preţ de 1” sau „reducere 30-50% doar azi” îţi bagă pe gât (iniţial la figurat, dar până la urmă chiar la propriu!) produse gata să expire. După ce le-ai luat, pe principiul cu care am crescut şi ne-am obişnuit mulţi dintre noi – că nu trebuie să aruncăm mâncarea pentru că e păcat -, nu le punem la coş, ci le punem, până la urmă, pe abdomen …

Evită ofertele 2 în 1 la mâncare, ofertele speciale şi reducerile promoţionale, pentru că sunt cât se poate de păguboase pentru sănătate, nu te ajută nici într-o dietă sănătoasă de menţinere, cu atât mai puţin într-o dietă de slăbit!

4. Se reduc semnificativ cantităţile, deci şi costurile…

Când ai un program de managment al greutăţii bine pus la punct, ştii exact cât şi când vei mânca în ziua următoare, de la porţia de paste integrale la salata de fructe. Iar când te duci la cumpărături, kilogramele se reduc la sute de grame şi nu mai pui în coş tentaţii sau „gustări” de genul biscuiţi, bomboane, 3 în 1, covrigi, merdenele…

5. Produsele sănătoase au preţuri mici per porţie.

Poate că 1 l de ulei de măsline extravirgin este circa 30 lei, dar într-o dietă sănătoasă, porţia este de o lingură (15 ml) pe zi, asta înseamnă 1 linguriţă (5  ml) la fiecare salată sau porţie de legume pe zi, adică dai 30 de lei pe ulei pentru 200 de salate sau feluri de mâncare! Calculul se poate extrapola şi la nuci şi seminţe, cu preţ de sub 2 lei per porţia de 20 g (în jur de 60 lei per kilogram costă nucile braziliene sau seminţele de in, restul sunt mai ieftine).

Pentru a distruge mitul alimentelor sănătoase, dar costisitoare, iată o listă cu 10 alimente sănătoase care te costă maxim 2 lei per porţie:

1.      Eritritol (îndulcitor antioxidant, fără calorii, pentru produse calde şi reci): circa 40 lei/kg, adică 1 ban per linguriţă.

2.      Pâine integrală: circa 3 lei/500 g, adică 0,30 bani per porţia de 50 g (2 felii).

3.      Orez brun: circa 8 lei/kg, adică 40 bani per porţia de 50 g.

4.      Paste integrale: circa 8 lei/500 g, adică 40 bani per porţie de 50 g.

5.      Cartofi dulci: circa 9 lei/kg, adică 1,35 lei per porţia de 150 g.

6.      Nuci româneşti: circa 50 lei/kg, adică, 1,5 lei per porţia de 30 g

7.      Broccoli congelat: circa 8 lei/kg, adică 1,6 lei/porţia de 200 g.

8.      Varză de Bruxelles: circa 6 lei per 500 g, adică 1,8 lei per porţia de 150 g.

9.      Fructe de pădure: circa 10 lei/500 g congelate, adică 2 lei porţia de 100 g.

10.  Migdale crude bio: circa 80 lei/kg, adică 2 lei per porţia de 25 g.

Hai să facem un buget pentru o dietă sănătoasă. Pune pe hârtie ce ai de cumpărat, fă totalul şi compară cu cât ai cheltuit săptămâna trecută pe mâncare. Poţi să îţi faci bugetul pe zi, dar este mai avantajos pe o săptămână.

Mic dejun I – 5,50 lei

·         2 felii de pâine integrală – 0,30 lei;

·         25 g cremă de brânză light (o cutie de 125 g costă aproximativ 6 lei) – 1,20 lei;

·         25 g brânză telemea light (150 g costă maxim 6 lei) – 1 leu;

·         50 g de piept de pui la grătar (rămas de la masa de seară, maxim 20 lei/kg) – 0,50 lei;

·         1 roşie, 1 castravete, 1 ardei gras – care nu te vor costa mai mult de 2 lei

·         Un ceai verde fără zahăr – maxim 0,50 lei/plic, eventual îndulcit cu eritritol (1 ban per linguriţă).

Mic dejun II – 3,20 lei

·         30 g cereale integrale (un pachet costă circa 10 lei/kg) – 0,30 lei;

·         1 lingură de stafide (circa 10 lei per pachet de 500 g) – 0,20 lei;

·         1 lingură de seminţe de in/ dovleac/floarea soarelui – 0,50 lei;

·         1 cană de lapte degresat (250 ml) – 1,2 lei;

·         50 g fructe de pădure – 1 leu.   

Gustare – 4 lei 

·         Banană de maxim 150 g care costă 1-1,5 lei

·         Iaurt de băut degresat, care nu costă mai mult de 2,5 lei.

Prânz I – 4 lei 

·         100-150 g de piept de pui la grătar – 2 lei (maxim 20 lei/kg)

·         200-300 g de legume la grătar – în jur de 2 lei 

Prânz II – 4 lei

·         100-150 g de piept de pui la grătar – 2 lei (maxim 20 lei/kg)

·         300 g salată de varză (0,70 lei) cu o linguriţă de ulei şi oţet balsamic (0,50 lei) – 1,2 lei

·         1 cartof copt – 0,30 lei

·         2 felii de pâine integrală (0,30 bani) sau 1 lipie (0,50 bani)

Gustare – 4 lei

·         O supă de legume fără adaos de ulei – 1 leu (un amestec congelat de legume costă circa 4 lei şi faci o supă de 4 porţii)

·         100 g carne slabă – 2 lei  sau un iaurt mic 1,5 lei

Cină II – 4-5 lei

·         300 g salată (maxim 3 lei) cu 100 g carne slabă la grătar (2 lei)

·         Salată de fasole verde (2 lei) cu 50 g brânză de vaci (2 lei)

 

Dacă te-ai organizat din timpul verii să îţi pui la congelator ardei copt, dovlecel, vinete, murături fără zahăr etc., le poţi folosi pe acelea, iar preţul se reduce. Preţul scade şi mai mult dacă îţi prepari pâinea integrală în casă, faci cumpărături o dată pe săptămână de la supermarket şi de la piaţă.

Aşadar o zi de dietă te costă între 17,70 lei şi 23 lei, cam cât un meniu de prânz comandat la restaurant… Poţi spune acelaşi lucru şi despre dieta ta actuală, care nu e scumpă? Sau că cheltuieşti mai puţin de 161 de lei când faci săptămânal cumpărături?

Costul dietei este un pretext la care trebuie să renunţi chiar azi! O dietă sănătoasă şi echilibrată este întotdeauna mai ieftină decât una nesănătoasă şi excesivă. Iar economiile pe care le poţi face pe mâncare le vei cheltui cu siguranţă pe haine noi, de mărimi din ce în ce mai mici…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”