Cum să faci cumpărături de alimente ca să nu te îngraşi – sfaturi de la nutriţionişti de top

Avem un coş de cumpărături. Cum îl umplem? Alegem instinctiv sau după o listă? Iată câteva idei pentru a cumpăra inteligent mâncarea din supermarketuri şi pieţe
  • Publicat:
Cum să faci cumpărături de alimente ca să nu te îngraşi - sfaturi de la nutriţionişti de top
Cum să faci cumpărături ca să nu te îngraşi, foto 123rf

În multe privinţe, nutriţioniştii se contrazic, însă în ceea ce priveşte modul în care poţi face inteligent cumpărături am găsit multe puncte comune în opiniile lor. Am selectat câteva sfaturi de la experţii în nutriţie cu care Ce se întâmplă doctore a stat de vorbă de a lungul anilor.

Nu merge la cumpărături atunci când eşti flămând. Probabil ai experimentat şi tu, foamea te face să pui în coşul de cumpărături mult mai multe alimente şi nu cele de pe lista ta de shopping de mâncare. Un pahar de apă şi câteva migdale sau alune te vor ajuta să mai potoleşti foamea şi să respecţi ceea ce ţi-ai propus.

Ce să nu îţi lipsească din coş


Cerealele sunt o sursă bună de carbohidraţi. Ok, nu tuturor ne plac fulgii de ovăz, populari în ţara noastră în ultimii ani. Dar există o varietate largă de cereale – quinoa, kamut, amaranth.
Ideal este ca acestea se fie păstrate în borcane de sticlă şi să fie râşnite cu câteva momente înainte de folosire. Alte surse de carbohidraţi buni se găsesc şi în fasole, orez brun, cartof dulce.

Ouă şi lactate

Aici nutriţioniştii iar se contrazic. Unii optează pentru lactatele integrale, alţii pentru cele degresate, însă toţi sunt de acord că atât ouăle cât şi laptele, brânza, iaurtul este bine să fie din surse organice, de la păsări şi animale crescute în libertate. Un aspect important este ambalajul produselor din lapte – ideal este să fie ambalate în borcane sau sticle de sticle.
Produsele lactate din lapte de capră şi oaie sunt digerate mai uşor de unele persoane. Important este să le consumaţi moderat, în raport cu nivelul de activitate fizică, înălţime, vâstă, sex.

Cum şi ce alegem de la brutărie

În primul rând trebuie evitate produsele de patiserie dulci – gogoşi, plăcinte, prăjituri, biscuiţi. Acestea se vor consuma ocazional.
Pâinea integrală din grâu este o opţiune bună, iar 100 de grame au mai puţin de 300 kcal.
Pâinea din cereale precum quinoa, orez, porumb, amaranth nu conţine gluten.
Verifică cu atenţie eticheta produselor de panificaţie pe care le consumi zilnic. Caută pe internet denumirile ingredientelor pe care nu le înţelegi. Poate decizi chiar să prepari acasă unele produse de panificaţie.

Raionul fructe şi legume

Acestea nu trebuie să lipsească din alimentaţie, dar ideal este să fie consumate cât mai proaspete şi în sezonul lor. Evident la producătorii locali se găsesc.
Dacă nu este sezonul unui anumit fruct sau al unei legume, puteţi opta pentru varianta congelată. Citiţi cu atenţie eticheta şi alegeţi variantele fără zahăr sau sare adăugate.

O supă şi o salată sunt recomandate spre consumul zilnic

Surse excelente de fibre sunt – fasole, varză, prune, ananas.
Pentru gustări – morcov, beţe de ţelină, roşii cherry sunt în topul recomandărilor.

Carne şi peşte – cât de des le alegem?

Peştele poate fi consumat chiar mai des decât carnea roşie – sardine, macrou, herring, păstrăv, somn sunt variante recomandate.
Mai des decât carnea de vită, pui sau porc puteţi opta către carne de iepure, curcan.
Pentru a substitui proteinele din carne – fasole, linte, tofu, nuci, seminţe. Puteţi găti salate şi supe excelente.

Uleiuri şi grăsimi – atenţie la cantitate, dar şi la instrumentele de gătit

Pentru gătit, alegeţi variantele de ulei rezistente la temperaturi înalte. Se găseşte în magazinele naturiste.
Cumpăraţi ulei presat la rece, de bună calitate căci nu trebuie să consumaţi mult – maxim 2 linguri pe zi. Unii nutriţionişti recomandă să puneţi uleiul într-un recipient cu spray pentru a reduce cantitatea folosită.
Tot în această idee, puteţi să folosiţi tigăi antiaderente, dar atenţie să nu le zgâriaţi în timpul folosirii. Există instrumente speciale pentru a evita folosirea tacâmurilor din metal în momentul în care gătiţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”