Candida si vaginita in sarcina
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, eu va recomand sa luati doar un antimicotic pentru moment si sa repetati analiza cand... citește

Cele mai
APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

CSID a incercat: Mancarea moleculara

CSID a incercat: Mancarea moleculara CSID a incercat: Mancarea moleculara

Despre gastronomia moleculara stiam doar ca este o forma de arta culinara, care transforma bucataria intr-un laborator de chimie. Pentru a vedea pe viu cum se nasc aceste preparate, dar si ce gust au, l-am convocat la o demonstratie de gatit molecular pe un expert, Bernd Kirsch - bucatar-sef la Radisson Sas. Atentie, a nu se incerca acasa! Nu inca!

"Gastronomia moleculara este o disciplina practicata atat de catre oameni de stiinta, cat si de catre bucatari profesionisti, care studiaza procesele fizice si chimice din spatele gatitului. Se doreste investigarea si explicarea motivelor chimice pentru care se transforma ingredientele in functie de modul in care le-ai gatit. De asemenea, gastronomia moleculara este o componenta sociala, artistica si tehnica a fenomenului gastronomic."

Asa ar putea fi definita aceasta arta. Se doreste exploatarea retetelor existente, introducerea unor noi instrumente, ingrediente si metode in bucatarie, inventarea unor noi retete si totodata aducerea stiintei cat mai aproape de oameni.

Ora de chimie!

Desi am urmarit pe internet multe demonstratii de preparare a mancarii moleculare (apropo, cel mai inedit desert mi s-a parut "prajitura de ciocolata virtuala" care se pune in pipa si se fumeaza" - ideala pentru cei aflati la dieta), am asteptat cu mare interes ziua fotoreportajului.

Voiam sa vad daca (sau de ce) cuptorul este inlocuit cu azot lichid, sa vad cum alimentele isi schimba textura in functie de modul in care sunt gatite, daca gustul ramane acelasi, ce preparate sunt disponibile in restaurantele din Romania, cum primesc romanii acest tip de bucatarie, ce ingrediente speciale se ascund in spatele preparatelor si cat de periculos este sa gatesti molecular.

Si, nu in ultimul rand, ma interesa cat de sanatoasa este mancarea moleculara, daca este satioasa, daca este recomandata in cure de slabire si cum te simti dupa ce o mananci.

Laboratorul din bucatarie

Inainte sa-si faca aparitia bucatarul-sef Bernd Kirsch, ajutoarele sale au pregatit scena. Au adus doua sifoane din metal, un suport cu seringi uriase, cateva ustensile clasice: linguri, spatule si un recipient acoperit in care se afla azot lichid (are o temperatura de minus 192 de grade C, deci doar specialistii il utilizeaza), o vata pe bat (precum cele pe care le consumam in copilarie, pe atunci nu numaram caloriile), lichior de curaçao, suc de portocale, Campari si 3 cutii pe care scria "Xantan", "CelluZoon" si "Algin" ce contin "prafuri magice", dupa cum avea sa le numeasca insusi bucatarul german.

Aceste pudre ajuta la schimbarea texturii sosurilor, supelor si garniturilor. Mai concis, prin diverse tehnici, alimentele isi schimba starea de agregare: sucul devine gel si cartoful se metamorfozeaza in spuma. Insa carnea nu se poate transforma! "So, let's play!", a spus acesta. Si a preparat pentru inceput un cocteil din curaçao. Intr-un pahar inalt a pus putin lichior albastru, a luat o bucata de vata de zahar, a aruncat-o in vasul cu azot lichid pentru cateva secunde, cu un cleste a scos-o si a pus-o peste lichior.

Datorita temperaturii extrem de scazute, s-a creat un abur spectaculos. Apoi, a adaugat dintr-un sifon spuma de sampanie moleculara. Cocteilul a fost gata rapid si trebuie consumat tot la fel de repede pentru ca unele dintre preparatele moleculare au o consistenta de spuma, deci se "ofilesc".

"La receptii, pregatim aceste cocteiluri chiar in fata oaspetilor pentru ca experienta bucatariei moleculare include si spectacol vizual", a explicat Kirsch. Tot pe repede inainte au fost preparate si celelalte surprize moleculare. Un cocteil din suc de portocale molecular (are consistenta de jeleu), spuma de sampanie si Campari. Aceeasi atmosfera de laborator de chimie!


 
Si cartofii moleculari ingrasa!
 
Intai, am degustat cartofi moleculari (acestia se aflau intr-unul dintre sifoane). Ei bine, arata ca un desert, au consistenta unei spume si gust de… cartofi. De fapt, seamana la gust cu piureul facut din fulgi deshidratati. L-am intrebat pe maestru daca mancarea moleculara este buna pentru diete de slabit.

El a raspuns zambind: “Pentru diete este bun somonul, cartofii sub nici o forma, nici macar cei moleculari nu ajuta la slabit”. A urmat spre degustare continutul unui pahar inalt. Arata precum un smoothie de caise si banane. Ei bine, asta ar fi fost intr-un cadru obisnuit, acum aveam de-a face cu mozarella si rosii. Moleculare. Dar gustul le-a tradat!
 
Concluzii?
 
Gastronomia moleculara capata din ce in ce mai multi fani, dar si dusmani in intreaga lume. De ce sunt pareri contra? Preparatele moleculare inseamna cu siguranta evolutie, insa multi specialisti si traditionalistii considera ca abuzul de substante chimice, de coloranti si transformarea alimentelor din starea lor naturala duc pe termen lung la afectarea starii de sanatate.

Dar, pana la urma cine ar putea sa abuzeze de mancare moleculara? Teoretic, este sa fie facuta de cunoscatori si este sigura pentru sanatate. Verdict? Macar o data merita incercata si aceasta experienta culinara!
 
Revolutia gastronomica
 
Pentru ca aceasta ramura a gastronomiei are si rolul de a alunga plictiseala din farfuriile traditionale, Bernd Kirsch ne-a prezentat si preparate spectaculoase ca si design, care imbina bucataria clasica cu noul. Spre exemplu, somon la gratar cu cartofi moleculari.

“Daca pui pe un platou sushi, nu arata frumos sa torni si picaturi de soia langa, desi aceasta completeaza gustul. Asa ca putem face cu ajutorul bucatariei moleculare caviar din soia. Practic, ii transformam structura. Ii schimbam sosului de soia textura, il facem gelatinos, precum caviarul.

”Pentru ca pasionatii de gatit stiintific sa exerseze acasa, pe site-uri specializate sunt puse spre vanzare kituri ce cuprind DVD-uri cu retete (fara azot lichid, speram) si pudre speciale pentru prepararea prin 3 tehnici folosite des in bucataria moleculara: “sferificarea”, “gelificarea” si “emulsificarea”.
Citește și:
Rămâi suplă cu cele mai delicioase salate!
7 reguli ca să nu te îngraşi de Sărbători!
Resveratrol sau goji pentru o piele frumoasă?


Articol din revistă - 08.03.2011
Citește pe descopera.ro
De ce CATOLICII nu vor să sărbătorească Paştele odată cu ORTODOCŞII! Decizia istorică care a produs cea mai mare ruptură De ce CATOLICII nu vor să sărbătorească Paştele odată cu ORTODOCŞII!...
Povestea INCREDIBILĂ a fiului nelegitim al lui Arghezi, devenit un GENIU. Arghezi l-a făcut în vremea în care era călugărul Iosif Povestea INCREDIBILĂ a fiului nelegitim al lui Arghezi, devenit un GENIU....
Taur Taur 21 April - 21 May

O călătorie pe care aţi planificat-o mai de mult va trebui amânată, lucru care vă va nemulţumi profund. Începând cu jumătatea lunii aprilie profitaţi de conjunctura astral şi vă ocupaţi...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
ULTIMĂ ORĂ: Tragedie pentru unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume: Trei dintre copiii lui au murit în atentatele din Sri Lanka ULTIMĂ ORĂ: Tragedie pentru unul dintre...
Una dintre cele mai frumoase destinaţii...
BREAKING NEWS: Acum puteţi lua 25.000 de...
BusinessMagazin.ro
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc, a renunţat complet la duşurile calde şi preferă să meargă pe jos la birou Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă...
Cum arată fiica preşedintelui Turciei...
Mediafax.ro
TRAGEDIE fără limite: Un MILIARDAR danez şi-a pierdut trei din cei patru copii în atacurile din Sri Lanka TRAGEDIE fără limite: Un MILIARDAR danez...
Mihai Tudose, atac la Carmen Dan: Mincinoasă....
Gelu Voican Voiculescu: Numai Stănculescu...
Gandul.info
Se uita pe un site de imobiliare la imaginile cu o casă, când a dat peste CEVA uluitor, surprins chiar în bucătărie. Iniţial a crezut că nu vede bine/ Compania imobiliară a şters totul, dar era prea târziu. Clipul e VIRAL | VIDEO Se uita pe un site de imobiliare la imaginile...
Un cuplu a decis să facă un test ADN,...
Descoperirea ŞOCANTĂ făcută în Oceanul...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
BREAKING: O nouă veste tragică, după atacurile teroriste din Sri Lanka! FOTO | Descoperire macabră făcută de autorităţi BREAKING: O nouă veste tragică, după...
BREAKING: Familia Hagi se pregăteşte de...
BREAKING NEWS: Tranzacţie de zeci de milioane...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
A fost găsit un VINOVAT pentru TRAGEDIA de la Notre Dame. Dezvăluirea s-ar putea să vă surprindă A fost găsit un VINOVAT pentru TRAGEDIA...
Numele unei companii europene a fost CENZURAT...
Telefoane mobile interzise prin OUG în...
ProMotor.ro
Ai puncte de rugină pe caroserie? Uite cum poţi să le îndepărtezi - VIDEO Ai puncte de rugină pe caroserie? Uite...
Acestea sunt CELE MAI BUNE MAŞINI DIESEL!...
5 drumuri magice din România pe care poţi...
Descopera.ro
De ce nu ne-au CUCERIT mongolii! MISTERUL a fost rezolvat De ce nu ne-au CUCERIT mongolii! MISTERUL...
Aşa poţi CUCERI orice femeie. Obiceiul...
SINGUR împotriva Imperiului Otoman: Povestea...
ULTIMA ORĂ
TRAGEDIE fără limite: Un MILIARDAR danez şi-a pierdut trei din cei patru copii în atacurile din Sri Lanka

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.