Chayote: beneficii, cum se mănâncă

Dacă nu ai auzit până acum de Chayote (nici noi), află că este un ingredient tropical extrem de versatil pentru preparate precum supe sau salate.
  • Publicat:
Chayote: beneficii, cum se mănâncă
Chayote: beneficii, cum se mănâncă

Sunt multe fructe tropicale cu care ne întâlnim zilnic și totuși nu știm mare lucru despre ele. Dacă cu unele am ajuns să ne familiarizăm, pe altele încă le descoperim. Ai auzit până acum de chayote? Nici eu. Este un fruct tropical de forma și dimensiunea unei pere, cu o nuanță de verde deschis, ideal ca desert pentru vară, mai ales că este bogat în nutrienți esențiali precum fibre, magneziu și calciu.

Chayote: ce este?

Unii o consideră legumă, alții fruct, iar asta pentru că se aseamănă foarte mult ca formă, mărime și culoare cu para, dar ca textură este similară roșiei. Acest fruct tropical crește în zonele cu climă caldă și se regăsește de cele mai multe ori în Mexic, America Centrală precum Guatemala, Belize, Honduras și El Salvador.

Chayote: beneficii și valori nutriționale

Similar altor fructe, chayote este bogat în vitamine și antioxidanți, în special vitamina B, vitamina C, potasiu și aminoacizi. Dacă nu te-am convis că are un profil nutrițional impresionant, atunci află că 203 grame de chayote are doar 39 de calorii, 3 grame de grăsimi, 9 grame de carbohidrați, arată USDA (Departamentul de Agricultură din Statele Unite). Cea mai mare cantitate de nutrienți se regăsește în coajă, așa că asigură-te că atunci când consumi acest fruct este și ea prezentă.

Cum se prepară, cum se mănâncă?

Din fericire nu trebuie să știi mare lucru. Se consumă cu tot cu coajă, motiv pentru care devine un aliment versatil, care va aduce preparatelor tale diferite gusturi și texturi. De exemplu, poți consuma chayote caramelizat, iar asta datorită conținutului de zahăr pe care-l are. Mai poate fi folosit în salate, alături de suc de lime, condimente mexicane și ulei de măsline. Mai poate fi consumată în supă, alături de alte condimente, ceapă, usturoi și chilli, tocmai pentru că echilibrează aromele sau chiar la grătar .

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân