Cele mai periculoase diete moderne

Cele mai noi planuri alimentare menite a topi kilogramele în plus nu sunt, în mod obligatoriu, şi cele mai sănătoase. Ba dimpotrivă! Specialiştii ne recomandă să fim cum mare băgare de seamă când alegem modul în care vrem să slăbim, şi să evităm astfel de diete. Iată-le pe cele mai periculoase:
  • Publicat:
Cele mai periculoase diete moderne

Cele mai noi planuri alimentare menite a topi kilogramele în plus nu sunt, în mod obligatoriu, şi cele mai sănătoase. Ba dimpotrivă! Specialiştii ne recomandă să fim cum mare băgare de seamă când alegem modul în care vrem să slăbim, şi să evităm astfel de diete. Iată-le pe cele mai periculoase:

1. Dieta cu grepfrut – cunoscută şi ca “dieta hollywoodiană” presupune consumul unei jumătăţi sau a sucului proaspăt de grepfrut odată cu fiecare masă. În plus, alimentaţia zilnică nu trebuie să depăşească 800 de calorii. Practic, dieta este strictă, iar pierderea kilogramelor este accelerată de enzimele pe care le conţine grepfrutul.

Experţii însă atrag atenţia că monotonia acestui regim poate induce, în viitor,  obiceuri alimentare nesănătoase şi, în plus nu există dovezi ştiinţifice concrete care să ateste beneficiile grepfrutului pentru siluetă. Ba, dimpotrivă! Grepfrutul poate interacţiona cu anumite medicamente, potenţându-le efectul şi transformând o doză normală într-o supradoză toxică pentru organism.

Aşadar, dacă suferiţi de boli de inimă, aţi trecut printr-un transplant de organe, aveţi cancer sau diverse infecţii, întrebaţi medicul înainte de a consuma acest fruct.
 

2. Dieta hCG – este o dietă pe cât de bizară, pe atât de populară. Aceasta presupune un consum de 500 – 800 de calorii zilnic (în condiţiile în care un adult sănătos are nevoie de circa 1.700 de calorii zilnic), suplimentate cu injecţii ce conţin un hormon specific sarcinii, gonadotropina corionică umană (human chorionic gonadotropin – hCG).

Aceasta este o substanţă secretată în mod natural de către placentă în primele luni de sarcină, iar injectarea sa persoanelor care nu sunt însărcinate este cel puţin riscantă. Nici un studiu ştiinţific nu a confirmat vreodată beneficiile injectării cu această substanţă! În plus, orice plan alimentar ce presupune mai puţin de 1.000 de calorii pe zi este periculos, slăbirea producându-se, în acest caz, în special prin epuizare.

Nutriţioniştii mai atrag atenţia asupra faptului că cu cât sunt eliminate mai rapid un număr mare de kilograme, cu atât mai mare va fi şi tendinţa de a le redobândi imediat ce dieta încetează.

3. Dieta cu sirop de arţar – dieta cu care Beyonce susţinea în trecut că slăbeşte rapid presupune “spălarea” intestinelor cu ajutorul unui amestec de suc de lămâie, sirop de arţar şi ardei iute, care se bea de câteva ori pe zi, timp de 10 zile. Pe lângă acest suc, pe timpul noţii se consumă un ceai laxativ pe bază de ierburi şi se bea apă sărată dimineaţa, pe stomacul gol.

De-a lungul zilei nu se permite consumul a mai mult de 1.300 de calorii, iar alimentele admise sunt în general sărace în proteine, calciu, fier, zinc. Dieteticienii atarg atenţia asupra faptului că este periculoasă pentru sănătate şi, de fapt, nu ar trebui urmată  mai mult de 2 zile.

În plus, de cele mai multe ori se pierde nu grăsime, ci masă musculară. Iar în scurt timp, adepţii acestei diete sfârşesc prin a se îngrăşa şi mai tare decât erau iniţial. Dieta este extrem de populară în California, unde toată lumea îşi doreşte un trup de vis în timp record.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”