Cele mai bune meniuri hiperproteice

O dietă hiperproteică este înţeleasă de către cei mai mulţi dintre noi în sensul dat de un guru într-ale regimurilor alimentare. Este vorba de Atkins, care a inventat un lucru simplu: carne, carne, carne şi, în primele 14 zile ale dietei, o combinaţie permisă doar cu iaurt. Rezultatul? 5 kilograme jos în doar 2 săptămâni.
  • Publicat:
Cele mai bune meniuri hiperproteice

O dietă hiperproteică este înţeleasă de către cei mai mulţi dintre noi în sensul dat de un guru într-ale regimurilor alimentare. Este vorba de Atkins, care a inventat un lucru simplu: carne, carne, carne şi, în primele 14 zile ale dietei, o combinaţie permisă doar cu iaurt. Rezultatul? 5 kilograme jos în doar 2 săptămâni.

O fi bine o fi rău? Ce mai contează, dacă am slăbit cât să intru în rochia cumpărată la finalul liceului! Cei mai mulţi dieteticieni care recomandă Atkins spun următoarele. În primele 2 săptămâni carne şi doar carne şi, posibil, un iaurt şi vă promit să scăpaţi de 5 kilograme într-o lună. Spectaculos până aici.

Mănânc doar carne, ceea ce pare delicios, şi dintr-un iaurt nu moare nimeni, chiar dacă nu mă omor după acest produs. Cei care au încercat această dietă, după 3 zile, visau orice altceva în afară de carne. Urau friptura zemoasă de porc, puiul la cuptor li se părea odios, iar carnea de oaie preparată la foc mic le dărâma orice iniţiativă alimentară. De ce?

Pentru că noi toţi suntem făcuţi să iubim diversitatea alimentară şi tocmai această diversitate ne menţine în limite normale fiziologice, adică ne menţine sănătoşi. Iar într-un regim hiperproteic, inventat peste noapte chiar de cineva cu un nume puternic, fie vorba chiar şi de Atkins, devine rapid o corvoadă. Nu puteţi să vă transformaţi peste noapte din omnivori în carnivori, indiferent câtă voinţă aveţi. În al doilea rând, când mâncaţi carne se descarcă inclusiv acizi biliari, secretaţi de bilă. Ce fac aceştia? Curg în aparatul digestiv. Perfect normal.

Dar dacă şi la a doua şi la a treia masă din zi mâncaţi tot carne, acizii biliari secretaţi într-un exces catastrofal ajung şi rămân în colon. Ştim destul de puţine lucruri despre cancer, dar ştim şi am dovedit că acizii biliari secretaţi de propriul corp în exces provoacă temutul cancer de colon. Şi acestea fiind spuse, tragem concluzia. În regimurile hiperproteice, organismul face un efort exagerat să digere proteinele. În acest efort supraomenesc consumă caloriile ingerate, de fapt consumă mai mult decât primeşte şi astfel slăbiţi. Atenţie însă !

După ce întrerupeţi acest regim, orice glucidă aţi pune pe papilele gustative, va fi transformat în grăsime. Adică apare efectul yo yo. Şi acest efect se traduce astfel – veţi mânca puţin, vă veţi îngraşa. Veţi pierde masă musculară preţioasă, care vă menţine zvelţi, şi veţi câştiga masă adipoasă. Deci slăbirea cauzată de hiperproteine este de scurtă durată, este falsă, este dezastruoasă pentru toate sistemele metabolice din organism. 

Şi ce dacă se întâmplă aşa ceva, dacă sunt tânăr şi vreau să fiu zvelt şi mă gândesc doar la ziua care vine şi nu îmi imaginez ce va fi la anul? E dreptul celor aflaţi la vârte foarte tinere să gândească astfel. Celebraţi-vă tinereţea şi chiar dacă vreţi să slabiţi fără un efort fizic deosebit, aşa cum ar fi sănătos, măcar slabiţi cu regimuri hiperproteice, dar construite într-o diversitate sănătoasă. Este vorba de o diversitate care nu vă creează angoase la un moment dat, când se apropie momentul mesei! Haideţi să le aflăm. Ca să facem încă o introducere.

Am renunţat la dieta hiperproteică bazată pe carne şi, eventual, pe un iaurt degresat, şi ne îndreptăm atenţia spre meniuri hiperproteice, dar o dată în zi şi combinate, la celelalte mese, raţional, cu alimente diverse, în cantităţi mici însă. Proteinele conţin 20 de secvenţe, denumite aminoacizi, dintre care 8 se numesc aminoacizi esenţiali.

Aminoacizii esenţiali există doar în carne, brânzeturi, ouă. Parte din aminoacizii găsiţi şi în fasole, mazăre, năut, linte, dar şi în coaja cerealelor. Este încă un motiv pentru care ar fi indicat să consumaţi cereale integrale şi nu pâinea albă cea de toate zilele, nehrănitoare şi cu potenţial fantastic de a distruge pancreasul, prin consum zilnic. Şi după această micro-lecţie de chimie, să facem o poveste logică.

Aveţi o masă hiperproteică pe zi, dar nu constituită doar din carne. În restul meselor, consumaţi legume hipocalorice, dar cu un aport mare de fibre, care vă facilitează digestia. Rezultă că veţi mânca aşa cum sunteţi structuraţi să mâncaţi (genetic vorbind) şi veţi slabi mâncând pe săturate şi divers.

Fasole plus cereale

„Combinaţia dintre cerealele integrale reprezentate de pâine integrală şi o mâncare de fasole sau de mazăre determină organismul să îşi ia o proteină completă, asemănătoare produselor de origine animală, doar din hrană vegetariană”, spune dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut.

Este singura combinaţie dintre pâine integrală şi un alt tip de mâncare care nu îngraşă, chair dacă vă aduce aport glucidic. Alte exemple? Mâncare de mazăre cu pâine integrală, iahnie de fasole cu pâine intregrală, paste integrale cu fasole roşie şi porumb, năut fiert cu susan, cu pastă de roşii şi usturoi.

Carne plus varză

O altă combinaţie hiperproteică ideală este reprezentată de o friptură la cuptor din orice fel de carne plus o salată de rucola. E mai ieftină şi la fel de bună ca o salată de varză proaspătă sau varză murată. E tot un preparat hiperproteic, deci care slăbeşte în combinaţie cu plante denumite generic crucifere (varză, rucola, broccoli, conopidă, muştar, gulie) şi care blochează posibilele efecte nocive ale cărnii. În plus, vorbim despre legume care echilibrează întreg organismul.

‘’Nu consumaţi însă cantităţi exagerate de carne, gândindu-vă că veţi lua câteva medicamente care facilitează digestia. Medicamentele cu pricina, găsite în orice farmacie, adică enzimele, conţin tot… proteine. Deci veţi digera suplimentar proteine, spre disperarea propriului aparat digestiv’’, spune prof. dr. Mircea Diculescu.

Brânzeturi frecate cu legume

O masă ideală atât pentru micul dejun, dar şi pentru cină e reprezentată de brânzeturi. Pot fi combinate cu o felie mică de pâine integrală. Brânzeturile se mixează cu mărar proaspăt sau uscat, cu pătrunjel, oregano, cimbru, după gust.

Cea mai bună bânză rămâne totuşi urda, este hiperproteică, dar cu o proteină uşor de digerat, protectoare şi pentru colon. Se combină cu puţin unt şi cu mărar şi e delicioasă. Vă hrăneşte, vă aduce proteine din belşug, vă slăbeşte, dacă asta intenţionaţi.

Ouă plus salată verde

Pregătite într-o tigaie groasă, fără ulei sau grăsime se combină cu salată verde cu oţet şi puţin ulei. Vă hrănesc şi vă slăbesc corect! Să tragem concluziile. Toate aceste mese hiperproteice se consumă la prânz, în restul zilei mai mâncaţi un fruct la ora 10 şi unul la ora 16.

Dimineaţa mâncaţi pe săturate glucide lente (cereale integrale, fructe uscate), dar şi lactate pentru că au un indice glicemic mic, iar seara doar un iaurt natural, nedegresat. În felul acesta, mâncaţi, de fapt, corect. Veţi slăbi aproximativ 4 kilograme pe lună şi, cel mai important, nu apare efectul yo yo ulterior.

Nu intraţi într-un stres metabolic exagerat (generat de consumul exclusiv de carne) ceea ce înseamnă de fapt inflamaţie generalizată în organism, pe fondul căreia apar şi diabetul, şi bolile cardiovasculare, dar şi tipuri de cancer despre care se ştie sigur că au o legătură directă cu alimentaţia (cancerele de tub digestiv).

Text: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cele mai sănătoase sosuri pentru salate
Cele mai sănătoase sosuri pentru salate
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”