Cea mai eficientă metodă de a slăbi, cu un minim de efort

Te-ai decis să dai jos câteva kilograme şi parcă orice articol citeşti are în spate o adevărată mantră: „Mănâncă sănătos. Fă mişcare.” Din păcate, nu poţi slăbi fără a respecta una dintre aceste două recomandări. Dar te-ai întrebat care dintre ele face o diferenţă mai mare atunci când vrei să scapi e kilogramele nedorite?
  • Publicat:
Cea mai eficientă metodă de a slăbi, cu un minim de efort

Te-ai decis să dai jos câteva kilograme şi parcă orice articol citeşti are în spate o adevărată mantră: „Mănâncă sănătos. Fă mişcare.” Din păcate, nu poţi slăbi fără a respecta una dintre aceste două recomandări. Dar te-ai întrebat care dintre ele face o diferenţă mai mare atunci când vrei să scapi e kilogramele nedorite?


Este mai bine să mergi la sală de patru ori pe săptămână sau să alegi salata în locul cartofilor prăjiţi la prânz? Dacă vrei să slăbeşti ce este mai important? Dieta sau exerciţiile fizice? Răspunsul lui Philip Stanforth, profesor de educaţie fizică în cadrul Universităţii din Texast şi directorul executiv la Institutului de Fitness s-ar putea să te surprindă!

„Nenumărate studii tind să arate că în ceea ce priveşte pierderea în greutate, dieta joacă un rol mult mai important decât exerciţiile fizice”, explică specialistul american.

Să fie oare dieta cea mai eficientă metodă de slăbit?

Philip Stanforth susţine că exerciţiile fizice presupun timp şi efort, iar rezultatele sunt observabile după o perioadă mai lungă de timp. Mai mult, exerciţiile fizice ard mult mai puţine calorii – şi durează mai mult decât ar crede majoritatea persoanelor. Pe de altă parte, dacă renunţăm la anumite alimente bogate în lipide, glucide şi grăsimi, schimbările vor fi mult mai vizibile, câteodată şi într-un timp mai scurt decât în cazul exerciţiilor fizice.

Stanforth explică: „Pentru a arde 3500 de calorii, este nevoie să străbaţi pe jos circa 60 de kilometri. Asta înseamnă că trebuie să mergi destul de mult. Dar, dacă renunţi la batonul de ciocolată care are, să zicem, 500 de calorii, va fi mult mai uşor să arzi această cantitate de energie decât plimbându-te 8 kilometri în fiecare zi”. (un baton mediu de ciocolată are în jur de 220 de calorii)

Alte studii referitoare la eficienţa dietei

O meta – analiză a peste 20 de studii care au implicat mai mult de trei mii de persoane publicată în American Journal of Clinical Nutrition în 2014 arată că dietele pe bază de proteine şi anumite schimbări alimentare (înlocuirea unor mese bogate cu alimente sărace în calorii) au fost asociate cu rezultate mai bune în ceea ce priveşte pierderea în greutate. Persoanele care au urmat o dietă săracă în calorii au obţinut rezultate mai bune decât cele care au făcut doar exerciţii fizice.

Un studiu din 2011 a analizat legătura dintre masa de grăsime corporală şi activitatea fizică la copii. Cercetătorii sugerează că dacă un copil este implicat în activităţi fizice nu este un element determinant în ceea ce priveşte greutatea nesănătoasă.
Cu toate acestea, exerciţiile fizice joacă un rol important în perioada ulterioară urmării unei diete alimentare. Există studii care susţin că persoanele care au pierdut în greutate şi apoi se menţin la nivelul la care au dorit să ajungă, oferă atenţie dietei, dar fac şi sport în mod regulat.

În plus, exerciţiile fizice au şi alte beneficii pe lângă pierderea în greutate. Printre acestea se numără încetinirea procesului de îmbătrânire, îmbunătăţirea stării de spirit, combaterea stresului şi diminuarea anxietăţii. Mai mult, acumularea de masă musculară înseamă de multe ori că organismul tău va arde mai multe calorii pe parcursul zilei.

Aşa că dacă te-ai hotărât să slăbeşti, începe prin ajustarea dietei. Şi dacă vrei să te menţii în formă, mişcarea un aliat important!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”