Ce să mănânci dimineaţa când eşti la dietă

Iată ce alimente poţi consuma la micul dejun pentru a nu-ţi sabota dieta.
  • Publicat:
Ce să mănânci dimineaţa când eşti la dietă
FOTO: 123rf.com

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, deşi deseori auzim că nu este întotdeauna necesar pentru toată lumea. Dacă luăm în calcul alimentele pe care alegem să le consumăm, da, mai bine sărim peste micul dejun decât să ne începem dimineţile cu alimente nesănătoase care nu doar că ne pot afecta sănătatea, dar de şi pot sabota dieta. În orice caz, un mic dejun echilibrat şi bogat în nutrienţi previne mâncatul excesiv pe timpul zilei. Iată ce alimente să consumi dimineaţa.

Ce să mănânci dimineaţa când eşti la dietă

Ouă. Fără niciun dubiu ouăle sunt sănătoase şi delicioase. În plus, studiile arată că ouăle consumate la micul dejun ajută la creşterea senzaţiei de saţietate, reducând astfel numărul de calorii necesare pentru următoarea masă. De asemenea, menţine nivelul glicemiei şi insulinei. Gălbenuşul de ou, de exemplu, conţine luteină şi zeaxantină, antioxidanţi ideali în prevenirea afecţiunilor de vedere precum degenerare maculară sau cataractă. De asemenea, ouăle sunt o sursă potrivită de colină, un nutrient extrem de important pentru sănătatea creierului şi ficatului. Fiind un aliment versatil, poate fi consumat sub diferite forme. Ce zici de ouă fierte, poşate, prăjite sau omletă?

Iaurtul grecesc. Cremos şi delicios, iaurtul grecesc conţine o cantitate ideală de proteine. De-a lungul timpului s-a demonstrat de nenumărate ori că proteinele reduc senzaţia de foame. În plus, anumite tipuri de iaurt grecesc reprezintă o sursă bună de probiotice care ajută la menţinerea sănătăţii tractului gastrointestinal. Iaurtul grecesc poate fi consumat nu doar că gustare, ci şi la micul dejun alături de fulgi de ovăz şi fructe de pădure.

Fulgi de ovăz. Cea mai bună alegere pentru iubitorii de cereale este ovăzul, care conţine o fibră unică numită beta-glucan, ideală în reducerea colesterolului. De asemenea, ovăzul este bogat în antioxidanţi care protejează sănătatea inimii şi scade tensiunea arterială.

Seminţe de chia. Seminţele de chia sunt extrem de nutritive, fiind totodată una dintre cele mai bune surse de fibre. Mai exact, 28 de grame de seminţe de chia conţin 11 grame de fibre, ceea ce este impresionant! Conţin antioxidanţi care protejează celulele împotriva radicalilor liberi şi reduce riscul de apariţie a diabetului. La micul dejun poţi consuma seminţele de chia alături de lapte sau iaurt şi fulgi de ovăz sau fructe şi nuci. Ca îndulcitor poţi folosi 1-2 linguriţe de miere.

Fructe de pădure. Fructele de pădure sunt o sursă fantastică de antioxidanţi, iar aici reamintim afinele, murele, căpşunele sau zmeura, fiind totodată cele mai populare. Au un conţinut scăzut de zahăr şi sunt bogate în fibre, iar 28 de grame de fructe de pădure conţin undeva la 50-85 de calorii, în funcţie de tipul pe care-l consumi.

Nuci. Nucile sunt ideale pentru micul dejun chiar dacă au un conţinut crescut de calorii. Din fericire, te ţin departe de riscul de apariţie a bolilor de inimă, a inflamaţiilor şi chiar reduc rezistenţa la insulină. Toate tipurile de nuci sunt bogate în magneziu, potasiu şi grăsimi mononesaturate.

Ceai verde. Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă. Conţine cafeină, care îmbunătăţeşte dispoziţia, dar şi rata metabolică, conţinând 35-70mg de cafeină per ceaşcă, jumătate din cantitatea care se regăseşte în cafea. Ceaiul verde este benefic şi pentru diabetici, deoarece ajută la reducerea glicemiei şi nivelului de insulină şi conţin antioxidanţi care protejează creierul, sistemul nervos şi inima împotriva deteriorării.

Fructe. Fructele sunt delicioase şi ar fi chiar păcat să nu le integrezi în micul dejun. Toate tipurile de fructe conţin vitamina, potasiu şi fibre şi sunt relativ scăzute în calorii. Citricele, de exemplu, sunt bogate în vitamina C. O portocală de dimensiuni mari poate asigura peste 100% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C. Le poţi consuma la micul dejun alături de ouă, brânzâ sau iaurt grecesc.

Seminţe de in. Ideale în dietă sunt seminţele de in, bogate în fibre şi cu beneficii pentru sănătate cât cuprinde: îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină, reduce glicemia şi protejează împotriva cancerului de sân. Două linguriţe de seminţe de in măcinate conţin 3 grame de proteine şi 4 grame de fibre. Le poţi consuma alături de iaurt Grecesc, brânză cottage sau în smoothie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”