Ce mâncăm iarna: alimente recomandate în sezonul rece

Nu te refugia în dulciuri şi fripturi cu multe calorii, pentru că vei găsi în magazine multe alimente sănătoase şi săţiose. Descoperă câteva alimente recomandate în regimul alimentar pe timp de iarnă!
  • Publicat:
Ce mâncăm iarna: alimente recomandate în sezonul rece

Chiar dacă în sezonul rece sunt mult mai puţine opţiuni atunci când îţi fuge gândul la fructe şi legume, iată câteva variante care îţi vor oferi nutrienţii de care ai atâta nevoie.

Nu te refugia în dulciuri şi fripturi cu multe calorii, pentru că vei găsi în magazine multe alimente sănătoase şi săţiose.

Descoperă câteva alimente recomandate în regimul alimentar pe timp de iarnă!

Rădăcinoase

Ţelina, păstârnacul, sfecla roşie, morcovii şi napii sunt alimente cunoscute pentru concentraţia ridicată de vitamine, minerale şi carotenoizi. Mai mult, sunt surse excelente de fibre, folaţi (carenţa de folaţi determină apariţia anemiei, slăbirea funcţiei imune şi a funcţiei digestive) şi vitaminele C, E şi K. Le poţi consuma în supe creme sau în salate.

Citrice

Sunt pline supermarketurile de portocale, grepfruturi, mineole, mandarine, clementine, pomelor şi lămâi. Şi ar fi bine să nu-ţi lipsească zilnic din coşul cu cumpărături. Consumul este mai mult decât necesar în antimpul rece. Sunt o sursă importantă de vitamina C (care ajută sistemul imunitar şi ţine departe răceala), fibre ( care ajută sistemul digestiv şi digestia) şi vitamina A ( atât de importantă pentru piele).

Fenicul

Chiar dacă nu este atât de popular în bucătăria românească, feniculul este des întâlnit în raionul de fructe al supermarketurilor. Această legumă ce se aseamănă cu ceapa şi cu ţelina  este o sursă importantă de vitamina C, potasiu (mineral important în buna funcţionare a muşchiului inimii şi creierului), fibre şi folaţi. Îl poţi găti la abur sau îl poţi sota.

Cartofi dulci

Cultivat în Asia, America şi Rusia, cartoful dulce este un superaliment datorită cantităţii importante de betacaroten (antioxidant puternic), dar şi calciu, fier, fibre, fosfor, magneziu, zinc şi vitamina E. Cu importante studii ce îl transformă într-un aliment ce poate preveni diabetul, obezitatea sau bolile de inimă, cartoful dulce poate fi gătit sub formă de supă cremă, piure sau se poate coace la cuptor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
De ce nu  putem renunţa la dulciuri?
De ce nu putem renunţa la dulciuri?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân