Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Ce au mâncat şi cum au trăit românii în ultimele 3 secole?

Ce au mâncat şi cum au trăit românii în ultimele 3 secole? Răspunsuri în cartea ”Trei secole de gastronomie românească. De la muhalebiu şi schembea la volovan şi galantină”. Foto Daniela Ulieriu Ce au mâncat şi cum au trăit românii în ultimele 3 secole? Răspunsuri în cartea ”Trei secole de gastronomie românească. De la muhalebiu şi schembea la volovan şi galantină”. Foto Daniela Ulieriu

Două scriitoare şi jurnaliste românce Daniela Ulieriu şi Doina Popescu au scris cartea ”Trei secole de gastronomie românească. De la muhalebiu şi schembea la volovan şi galantină”, o  fastuoasă întâlnire cu bucătăria românească de mare rafinament, cu istoria şi cu arta de a trăi (art de vivre) a unor epoci definite prin distincţie, graţie, strălucire, rafinament şi sincronizare cu ţările cele mai avansate ale lumii.  Volumul a apărut de curând la editura Paralela 45.

Mâncarea caracterizează o ţară în aceeaşi măsură în care o face creaţia artistică, limba sau arhitectura. Astăzi, mai mult ca oricând, noul opiu al popoarelor, mâncarea, este obiectul unei fascinaţii planetare: mii de cărţi apărute anual, cursuri şi training-uri de gătit, zeci de emisiuni şi show-uri culinare, seriale, filme şi audienţe pe măsură. Prin cartea ”Trei secole de gastronomie românească. De la muhalebiu şi schembea la volovan şi galantină”,  şi România se înscrie în acest  curent, cu scopul de a  repune gastronomia românească pe mapamond, acolo unde îi e locul.

Trei secole de gastronomie românească - o călătorie prin lume

Cartea ”Trei secole de gastronomie” nu e doar o colecţie de cele mai neaşteptate reţete culinare, ci literatură  pură, o carte de poveşti despre timpuri, obiceiuri şi maniere apuse, fresca unor perioade pe care cele doua autoare le-au readus cu acribie în actualitate. Şi bine au făcut, pentru că merită. Parcurgerea reţelelor echivalează cu o neaşteptată călătorie prin lume:  pleci din Orient, treci prin Rusia, Grecia, Turcia, faci escale în Austria, Germania şi poposeşti o vreme în Franţa, pentru a  ajunge pe partea cealalata a Oceanului Atlantic! Plonjezi într-o lume pe care nu ţi-ai fi imaginat-o.

Iahnie de caracatiţă şi unt de raci pe mesele românilor în trecut

Că se făceau dulceţuri şi peltele din toate felurile de citrice şi fructe exotice, poate era de aşteptat, dar că fructele de mare erau prezente în cantităţi importante, că erau mese de pe care iahnia de caracatiţă nu lipsea, poate că nu v-a trecut niciodată prin cap!
Racii, de exemplu, erau farfurii, în toate formele posibile: supa de raci, unt de raci, sos de raci, tocătură de raci, umplutură de raci, mâncărică de raci, pilaf de raci, salată de raci, unşi, fierţi, prajiţi,  marinaţi, cotlete de raci etc.

3 secole de gastronomie - autoarele au lucrat 3 ani la carte

Idea acestei cărţi îi aparţine lui Alexandru Consulea, Preşedintele Asociaţiei pentru restaurarea Gastronomiei Române iar Daniela Ulieriu şi Doina Popescu au săpat prin biblioteci şi arhive, au căutat prin sertare şi vieţi, au vorbit cu doamne din celălalt secol şi au identificat multe scrieri de gen, peste 60 de cărţi şi manuscrise gastronomice, cele mai multe complet uitate. Cine sunt autoarele? Doina Popescu, scriitoare şi jurnalist de presă scrisă şi televiziune, este autoarea romanelor Şampanie cu soia (2001) şi Iluzoria vulpe a fericirii (2014), şi a volumului de povestiri Vipia amiezii (2017).
Daniela Ulieriu este expert cultural, jurnalist de presă scrisă şi televiziune, fotograf scriitoare şi globetrotter, coordonator al studiul antropologic „Perles, couleurs d’Afrique” în urma căruia s-a lansat un album  de artă distins cu Premiul Asociaţiei Editorilor din Franţa, fiind considerat cea mai frumoasă carte a anului 2010. În curând, va publica „Ndop, ţesătura magică ” un alt studiu antropologic. Cele două autoare au scris împreună şi romanul ”Perna cu fluturi”.

Daniela Ulieriu şi Doina Popescu, autoarele cărţii  ”Trei secole de gastronomie românească”

Daniela Ulieriu şi Doina Popescu autoarele cărţii Trei secole de Gastronomie Românească

În lucrarea de faţă sunt prezentate 14 capodopere ale domeniului

Sunt unele dintre cele mai importante cărţi vechi de bucate româneşti, bestselleruri ale unor secole de fuziuni şi invenţii culinare, precum cele scrise de stolnicul Cantacuzino, Kogălniceanu şi Negruzzi, enigmatica doamna M.S.,  Ecaterina  Steriady, Ecaterina Comşa, Sanda Marin, Strasman şi Radu, dar şi  cărţi practic necunoscute, perle regăsite, cum ar fi  cele scrise de Maria Maurer, A. Petrini sau Gabrielle Tăzlăuanu.
Cartea  înglobează rezultatul a trei ani de muncă în scopul restaurării bucătăriei româneşti de mare rafinament de la primele reţete consemnate în ţările dunărene, care făceau deliciul banchetelor domneşti şi boiereşti, până la cele ale ultimilor supravieţuitori ai haute-cuisine-ului din timpul regimului comunist.
 



Citește și:
Vacanţă all inclusive: meniurile pentru copii
Masa de Paşte: cum combinăm alimentele şi cât de periculos e un pahar de vin
STUDIU: Plânsul după despărţire te scapă de kilogramele în plus
Exclusiv Online - 06.05.2019
Citește pe descopera.ro
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate'' VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul...
Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja de 90 de ani. ''Zici că se va RIDICA'' Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja...
Peşti Peşti 19 februarie - 20 martie

În această lună ai parte de o atmosferă excelentă în familie, datorită unui succes care îi priveşte pe toţi cei ai casei. Se anunţă o veste bună pentru viitorul tău alături de cei dragi...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante Englezii închid uşa „instalatorilor...
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de...
RĂSTURNARE uriaşă de teatru de la unul...
BusinessMagazin.ro
Povestea lui Mohammad Murad si cât de greu i-a fost să facă afaceri in România. Prima afacere a fost o terasã în Regie unde a venit un primar beat şi i-a aruncat toate scaunele şi mesele în D Povestea lui Mohammad Murad si cât de greu...
Mediafax.ro
Ca „muritorii de rând”. Ce nume de familie vor purta Harry şi Meghan după ce renunţă la titulatura „Alteţa sa regală” Ca „muritorii de rând”. Ce nume de...
Preşedintele USR Găvojdia, acuzată că...
Avion prăbuşit în Kazahstan. Bilanţul...
Gandul.info
De ce copiii nu iau coronavirus! Ce ascunde virusul ucigaș De ce copiii nu iau coronavirus! Ce ascunde...
Ce se întâmplă cu corpul uman după ce...
Alertă națională. De ce este România...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ApropoTv.ro
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor "Îmi pare rău că iubitul tău se uită...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită...
Go4it.ro
Cel mai nou telefon PLIABIL a ajuns în România! Ce poate să facă noul SAMSUNG de 1.400 de euro Cel mai nou telefon PLIABIL a ajuns în...
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor...
O companie britanică lansează în 2020...
ProMotor.ro
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor? Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul...
Care sunt piesele care pică cel mai des...
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau...
Descopera.ro
Cu un singur BĂRBAT se poate REPOPULA planeta în doar şase luni. 50 de lucruri neobişnuite pe care nu le ştiai despre tine Cu un singur BĂRBAT se poate REPOPULA planeta...
PROBLEMA de matematică pe care doar o persoană...
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost...
ULTIMA ORĂ
Transhumanţa răspunderii. Marea oilor moarte îi aşteaptă pe turişti de 1 Mai

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.