Cât durează procesul de digestie?

Sistemul digestv este extrem de complex, așadar iată ce trebuie să știi despre digestie și timpul în care alimentele sunt digerate.
  • Publicat:
Cât durează procesul de digestie?
Cât durează procesul de digestie?

Trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi nu apreciem munca pe care sistemul nostru digestiv o depinde. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele după ce le înghițim? Sistemul digestiv este extrem de complex, așadar iată ce trebuie să știi despre digestie și timpul în care alimentele sunt digerate.

Ce se întâmplă în timpul digestiei?

Bineînțeles, primul pas pentru digerarea alimentelor este ca acestea să treacă prin cavitatea bucală unde sunt mestecate, iar în acest proces nu sunt implicați doar dinții, ci și glandele salivare care ajută ca alimentele să treacă mai ușor prin esofag atunci când sunt înghițite, explică Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi.

Odată ajunse în esofag, alimentele trec prin sfincterul esofagian, care este un mușchi ce se relaxează pentru a permite trecerea alimentelor către stomac. Mușchii stomacului amestecă alimentele cu sucurile digestive și glandele localizate în stomac, unde se produc enzime și acizi care ajută la ruperea alimentelor.

Mai apoi, acestea trec prin intestinul subțire și gros. În intestinul subțire, nutrienții digerați și apa sunt absorbite în sânge, iar în intestinul gros, lichidul rămas este transformat în scaun, care ajunge mai apoi în rect. Rectul este capătul intestinului gros care depozitează scaunul până ce acesta este înlăturat.

Cât durează procesul de digestie?

Timpul în care alimentele sunt digerate depinde de mai mulți factori. În principiu, durează între două și cinci zile, dar un rol important îl are și tipul de alimente pe care îl consumi.

Alimentele bogate în fibre pot accelera digestia, în timp ce alimentele simple, neprocesate pot fi mai ușor de digerat deoarece este mai greu pentru organism să divizeze substanțele complexe din alimentele procesate. Mai mult, odată cu înaintarea în vârstă sistemul digestiv încetinește.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân