Carnivori versus Vegetarieni

Cercetatorii specializati in nutritie se confrunta cu urmatoarea dilema: ce dieta ar fi mai bine sa abordam? Sa fim carnivori, omnivori sau vegetarieni? Se pare ca are castig de cauza dieta echilibrata, predominant vegetariana. Acest tip de dieta ne asigu
  • Publicat:
Carnivori versus Vegetarieni
Carnivori versus Vegetarieni

Multi adopta vegetarianismul din considerente spirituale-  este o crima sa cresti un animal doar pentru a-l ucide si a-i consuma carnea! Altii il considera mai excentric, mai interesant, iar unora li se pare mai sanatos sa fie vegetarieni. Pentru ei s-au creat restaurante si chiar retele hoteliere sau spa-uri cu ritualuri de dezintoxicare. Cert este ca cercetatorii specializati in nutritie au ajuns la concluzia ca un consum excesiv de carne poate conduce la boli cardiovasculare, obezitate, cancer, in vreme ce un consum exclusiv vegetarian poate conduce la deficit de proteine structurale, vitamina B12, zinc, iod, vitamina D, fier. Dar ce mancam, pana la urma, in conditiile in care s-a stabilit clar ca devenim ceea ce mancam? Adevarul este ca azi avem atat de multe posibilitati sa alegem ceea ce este mai bun pentru noi si familia noastra, incat chiar merita sa ne preocupe aceasta controversa.

Controverse carnivori
Carnea de animal ofera suport proteic si de grasimi, generator de energie. Pana de curand, acest lucru reprezenta un tabu, dar in ultimii ani, carnea grasa a inceput sa piarda teren in favoarea proteinelor de origine vegetala. Aproape in fiecare zi se produce conversia unui carnivor in vegetarian, ca urmare a convingerilor proprii, dar si a presiunilor informationale. Prima care a generat isterie a fost carnea de porc, dupa ce specialistii au dovedit ca grasimea de pe sunculita gustoasa se depune direct pe vasele de sange si le blocheaza. Au urmat apoi isteriile generate de vaca nebuna si de puii gripati, toate acestea starnind mari semne de ingrijorare chiar si in randul celor mai inraiti carnivori.

Controverse vegetarieni
Exista unii vegetarieni atat de „convinsi”, incat nu numai ca nu consuma peste sau fructe de mare, dar nici macar miere, pe care o considera un produs de origine animala! Medicii spun insa ca extremele nu sunt sanatoase. E adevarat ca, asa cum s-au constatat acumularea de toxine si ateroscleroza precoce la marii consumatori de carne, nici vegetarienii exclusivisti care nu consuma nici o proteina de origine animala nu isi pot asigura un aport echilibrat de nutrienti esentiali sanatatii – cum ar fi fierul si vitamina B12. Tocmai din acest considerent, medicii chirurgi ii considera pe vegetarieni niste pacienti dificili, intrucat la ei coagularea sangelui si vindecarea sunt mai intarziate. Un studiu recent efectuat in Belgia pe un esantion de 55.000 de persoane de varsta medie arata insa ca vegetarienii au mari sanse sa se mentina mai slabi decat carnivorii. Secretul slabirii pe baza unei diete vegetariene il constituie posibilitatea mai mare de control a indexului glicemic al alimentelor.

Argumente Contra Carnivori
Carnea de porc, vita, oaie, iepure, pasare sau vanat contine grasimi si colesterol. In cazul persoanelor cu hipercolesterolemie se recomanda sistarea imediata a administrarii de carne rosie, insa medicii atrag atentia ca nici inlocuirea acesteia cu carne alba nu modifica aceste valori. Unele studii sustin insa ca exista substante cancerigene si in carnea carbonizata – carnea gatita la rotisor, gratar, barbecue.

Vegetarieni  
Studii recente demonstreaza ca aptitudinle intelectuale ale adolescentilor (10-16 ani) sunt in pericol in conditiile in care sunt expusi unei alimentatii vegetariene stricte din cauza generarii unor carente de vitamine – complexul  B.  Alimentatia macrobiotica (regim vegetarian sever, constand doar in cereale, seminte diverse, legume si fructe) genereaza in special deficit de vitamina B12 si implicit probleme neurologice grave. Vitamina B12 nu exista in vegetale, deci aportul natural este realizat numai prin consumul de produse de origine animala. Asadar, medicii pediatri recomanda o supraveghere clinica atenta a adolescentilor care recurg la regimul vegetarian.   

Argumente Pro Carnivori
Carnea este o sursa perfecta de proteine, zinc, seleniu si vitamine din complexul B. Vegetarienii trebuie sa suplineasca acest deficit si cel mai in pericol de a dezvolta o carenta de fier, zinc si anemie sunt copiii vegetarieni, ori persoanele care adopta astfel de regimuri inca din copilarie ori ca urmare a dietelor drastice vegetariene de slabire.

Vegetarieni
Nevoia de purificare a organismului este o necesitate in conditiile in care carnea vine cu o serie de toxine si reziduri ce ingreuneaza digestia. Consumul exclusiv de vegetale se constituie intr-o adevarata dietoterapie menita sa incetineasca imbatranirea, sa previna boli grave, sa mentina frumusetea, silueta si tonusul crescut fizic si psihic.

Femeile insarcinate au nevoie de proteine
Medicii recomanda femeilor sa consume produse de origine animala (carne sau macar oua si lactate) in timpul sarcinii, pentru a-si asigura proteinele necesare dezvoltarii fatului si diversele minerale esentiale (calciu, zinc, seleniu). Nu trebuie ignorat nici aportul vitaminelor din complexul B – mai ales vitamina B12 (importanta pentru dezvoltarea sistemului nervos al viitorului bebelus).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Salone del Gusto
Salone del Gusto
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân