Carnea roşie, un pericol pentru sănătate? Legătura cu anumite tipuri de cancere

Iată care este legătura dintre carnea roşie sau carnea procesată şi anumite tipuri de cancere.
  • Publicat:
Carnea roşie, un pericol pentru sănătate? Legătura cu anumite tipuri de cancere
FOTO:123rf.com / Carnea roşie, un pericol pentru sănătate? Legătura cu anumite tipuri de cancere

Studiile recente trag un semnal de alarmă în privinţa consumului des de carne roşie sau procesată, deoarece aceasta creşte riscul de apariţie a cancerului intestinal. În acest sens, nutriţionistul Gianluca Mech explică de ce aceste alimente sunt periculoase pentru sănătate dacă sunt consumate zilnic.

Conform rapoartelor, consumul a peste 700 de grame de carne roşie pe săptămână, sau a cărnii procesate, în fiecare zi, creşte riscul de apariţie a cancerului intestinal.

“Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră carnea procesată a fi ‚orice tip de carne care a fost tratată, fermentată, afumată sau supusă altor procese pentru a-i îmbunătăţi aroma şi conservarea’. Câteva exemple de carne procesată sunt cârnaţii, cremvurştii, salamul, dar şi slănina şi şunca, carnea sărată, carnea afumată şi carnea din conserve.

Prelucrarea cărnii prin adăugarea de condimente şi fum poate provoca formarea de compuşi chimici cancerigeni, incluzând compuşi N-nitroză (NOC), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) şi amine aromatice heterociclice (HAA)”, explică nutriţionistul.

Legătura dintre consumul de carne roşie şi anumite tipuri de cancer

“Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC), agenţia interguvernamentală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, are sarcina de a oferi orientări privind clasificarea riscului de apariţie a tumorilor din pricina substanţelor chimice şi agenţilor fizici.

Majoritatea celor 800 de studii epidemiologice analizate de grupul de experţi IARC au ca obiect de studiu cancerul tractului digestiv, în special cancerul colorectal. Studiile au demonstrat prezenţa unei relaţii doză-răspuns semnificative din punct de vedere statistic: consumul a 50 g de carne procesată pe zi creşte cu 17% probabilitatea de a dezvolta acest tip de cancer.

Un document publicat în 2017 de World Cancer Research Fund privind riscul de cancer colorectal a estimat că un consum ridicat de carne roşie procesată (50 de grame pe zi) creşte riscul de apariţie a acest neoplasm cu 16%”, spune Gianluca Mech.

Renunţăm complet la aceste alimente?

“IARC recomandă consumul unei cantităţi de carne roşie neprocesată care să nu depăşească 500 de grame pe săptămână pentru a limita riscul apariţiei cancerului. Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului recomandă nu mai mult de trei porţii de carne roşie neprocesată pe săptămână, echivalentul a aproximativ 350-500 g, şi evitarea celei procesate. De asemenea, recomandă consumul a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume care să însumeze 400 de grame pe zi. Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard recomandă consumul cărnii roşii în porţii care nu depăşesc 110-115 grame, cel mult de două ori pe săptămână”, adaugă nutriţionistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”