Când ne fac bine alimentele şi când ne îmbolnăvesc

Fructele, produsele lactate sau cereale pot avea multe beneficii pentru organismul nostru, dar ne pot şi îmbolnăvi
  • Publicat:
Când ne fac bine alimentele şi când ne îmbolnăvesc

Fructele, produsele lactate sau cereale pot avea multe beneficii pentru organismul nostru, dar ne pot şi îmbolnăvi. 

1. Fructele

Fructele sunt bune pentru sănătate. „Depinde însă de cantitatea în care le consumăm. Multe dintre ele au un conţinut mare de fructoză, aşa că ajung să ne îngraşe. De aceea, trebuie să fim atenţi la cantitate şi la diversificare. Dacă ar fi să aleg câteva fructe benefice, acestea ar fi: fructele de pădure (catina, afine, mure), ananasul, pepenele, caisele. Toate conţin antioxidanţi şi foarte multe vitamine. O altă problemă a consumului de fructe este momentul în care le consumăm. Pentru că, dacă le vom consuma după masă, vom îngreuna digestia şi ele vor intra în putrefacţie.  E important să le consumăm între mese, pe post de gustare. Cel mai bun moment este dimineaţa. Pentru a slăbi, putem mânca: mere, pere, căpşuni, pepene, kiwi, chiar şi banană. Atenţie însă şi la cantitate”, spune expertul în nutriţie Anca Alungulesei, pentru gândul.
 

2. Produsele lactate

Produsele lactate sunt ideale într-un regim de viaţă sănătos, dar nu pentru oricine. „Laptele de origine animală se digeră greu, deoarece este nevoie de enzime digestive pentru proteine şi grăsimi, care tind să învelească stomacul şi să neutralizeze acizii gastrici. Multe persoane au probleme în digerarea laptelui, deoarece le lipseşte enzima numită “lactază,” cea care digeră “lactoza” din lapte. Această enzimă devine tot mai deficitară pe măsură ce înaintăm în vârstă. Însă, există variante raw vegan de lactate. Sunt uşor de preparat acasă, sunt şi delicioase: lapte de migdale, caju, nucă de cocos, brânzeturi, maioneză, smântână etc”, spune expertul în nutriţie.

3. Cerealele

Cerealele au avantaje, dar şi dezavantaje. „Cerealele (grâu, secara, orz, ovăz) conţin gluten, aşa că le provoacă persoanelor care nu tolerează această substanţă tulburări digestive . De asemenea, majoritatea cerealelor pe care le consumăm nu sunt integrale. Asta înseamnă că sunt golite de fibre. Mai mult decât atât, sunt greu digerabile. Cu alte cuvinte, cu cât consumăm mai puţine cereale care nu sunt integrale, cu atât este mai bine pentru sistemul nostru digestiv”, declară Alungulesei, 
 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân