Calatorie gastronomica prin Europa, de Pasti

Sfintele Sarbatori de Pasti reunesc credinciosii atat spiritual, cat si in jurul mesei. La noi, romanii, nu lipsesc ouale rosii, cozonacul, pasca si drobul de miel. Iti propunem ca, anul acesta, masa de Pasti sa iasa putin din tipare si sa savurezi si cat
  • Publicat:
Calatorie gastronomica prin Europa, de Pasti
Calatorie gastronomica prin Europa, de Pasti

TSOUREKI

Tsoureki este painea traditionala la greci pentru masa din duminica Pastelui. De obicei, are forma de cununa.

Ingrediente: 
– 2 pachete mici de drojdie uscata sau 50 g de drojdie proaspata
– 1/4 cana de lapte caldut
– o lingurita de zahar n 1/2 cana unt
– o cana cu zahar n o lingurita de anason
– o lingurita de coaja de lamaie
– o lingurita de sare
– 3/4 cana de lapte fierbinte
– 4 oua batute
– 6 cani de faina alba cernuta
– coaja de lamaie
– 5 oua fierte (tari) vopsite in rosu.

Mod de preparare:
Se inmoaie drojdia cu 1/4 de cana de lapte caldut si o lingurita de zahar. Se amesteca usor untul, zaharul, coaja de lamaie, anasonul si sarea. Se adauga laptele fierbinte si se amesteca bine. Urmatorul pas consta in amestecarea mixturii cu drojdie in cea cu lapte. Se adauga ouale proaspete si doua cani de faina si se bate coca cu mixerul. Se presara „in ploaie” inca 2 cani si jumatate de faina. Dupa 10 minute, se pune si cantitatea de faina ramasa, respectiv o cana si jumatate. Aluatul se pune intr-un vas ce are pe pereti unt topit, se acopera bolul si se lasa la crescut timp de 3 ore. Dupa ce a crescut, se ia aluatul si se pune pe o planseta tapetata cu faina. Se imparte in 3 parti carora li se da forma a 3 franghii de circa 50 cm fiecare. Se impletesc. Capetele pot fi unite intr-un cerc sau nu (forma va fi a unei paini normale). Se unge o tava cu untura, iar ouale rosii se pun printre impletituri. Se unge cu unt topit si se lasa la crescut. Se coace la 160gr Celsius timp de 45-50 de minute.

PLACINTA RICOTTA

Placinta Ricotta nu lipseste de pe mesele italienilor in ziua de Paste.

Ingrediente:
– 1.300 g branza Ricotta
– 500 g de frisca batuta
– 2 cani de zahar
– 2 linguri mari de faina
– 2 linguri de vanilie
– 12 oua

Mod de preparare:
Ouale se bat bine, dupa care se amesteca toate ingredientele cu exceptia friscai, intr-un vas mare. In coca obtinuta se adauga treptat si frisca, mestecandu-se continuu pana se obtine un amestec omogen. Coca se pune intr-o forma rotunda la copt. Se orneaza cu fulgi de ciocolata sau fructe (de obicei, capsune).

PRETZELI

In Germania, copiii fac si primesc, totodata, pretzeli (covrigei) de Pasti. Acestia se ofera pe o funda rosie.

Ingrediente:
– 1 pahar cu apa calda
– 3 pahare de faina
– 1 ou bine batut
– 1 galbenus (pentru glazura)
– 1 pachetel de drojdie uscata
– 2 lingurite de praf de copt
– sare (un varf de cutit) n mac.

Mod de preparare:
Ai nevoie de un vas larg. Se amesteca apa cu drojdia pana se dizolva, dupa care se pun faina si oul batut si se amesteca pana se obtine un aluat. Aluatul se asaza pe o planseta tapetata cu faina si se framanta bine, dupa care se lasa la crescut intr-un loc cald. Se framanta din nou aluatul cu putere pana face bule de aer si se intinde pe planseta. Se taie fasii si se indoaie aluatul in forme diferite. Fiecare pretzel se pune la fiert (foc mic) intr-o cratita cu apa, pana cand clocoteste apa. Se scot si se pun intr-o tava tapetata cu faina, la cuptor. In prealabil se ung cu ou si se presara cu mac. Se tin 15 minute in cuptorul incins.

Urmărește CSID.ro pe Google News
CABRAL & kickboxing, prietenie pe viata
CABRAL & kickboxing, prietenie pe viata
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”