Bere rece, vesti calde

Berea fara alcool poate fi o sursa buna de nutrienti si antioxidanti ce cresc calitatea laptelui matern alaturi de alte alimente sanatoase.
  • Publicat:
Bere rece, vesti calde
Bere rece, vesti calde

Bauturile alcoolice pot fi medicament sau otrava, deopotriva. Granita este foarte fina si tine de autocontrol si de moderatie. Noi studii indica berea in cantitati mici drept benefica pentru sanatate. Dar raman intrebarile: Berea ingrasa? Este direct raspunzatoare pentru aparitia burtii? Da dependenta? Este recomandata batranilor? Dar femeilor insarcinate?

Am aflat cateva raspunsuri in cadrul conferintei internationale „Berea si sanatatea” organizata de curand la Bruxelles. Nume mari ale medicinei europene au dat publicitatii cele mai recente studii despre bere si urmarile consumului acestei bauturi.

Pentru inceput iata perceptia consumatorilor de bere inclusi intr-un studiu efectuat in Olanda, Marea Britanie si Spania si prezentat de catre prof. Frans J. Kok de la Universitatea olandeza Wageningen. 31% dintre olandezi considera ca berea are beneficii asupra sanatatii, 18% dintre britanicii ce prefera bautura din malt o considera parte integranta a unui stil de viata sanatos.

Mai bine de jumatate dintre spaniolii chestionati, 53%, cred ca berea este sanatoasa. 35% dintre olandezii care nu consuma bere o fac de teama sa nu se ingrase, 54% dintre britanici considera berea cea mai calorica bautura, iar 61% dintre spanioli considera ca berea ingrasa.

De asemenea, 45% dintre acestia sunt de parere ca berea poate imbunatati sanatatea inimii, iar 33% considera ca berea non-alcoolica este buna pentru femeile insarcinate. La studiu au participat 1.104 olandezi ce consuma cel putin o bere pe luna si 206 de neconsumatori, 2.000 de spanioli (1.012 barbati si 988 femei) si 2.036 britanici (1.026 barbati si 1.010 femei).

Noi studii

La o halba cu bere se spun multe. Iata ce se spune si despre o halba cu bere. Desi se stia de multi ani, a fost readusa in atentie ipoteza ca berea fara alcool este indicata femeilor care alapteaza. Medicul pediatru spaniol Hernandez Aguilar a declarat:

Berea fara alcool poate fi o sursa buna de nutrienti si antioxidanti ce cresc calitatea laptelui matern alaturi de alte alimente sanatoase. Am facut un studiu si am observat o mai buna calitate a laptelui matern la mamele care au consumat bere fara alcool fata de cele care nu au suplimentat astfel dieta”.

Acceptata sau nu de catre iubitorii berii, exista o asociere intre burta si bere. O echipa de la Universitatea din Copenhaga condusa de prof. Arne Astrup a efectuat un studiu pe marginea acestui subiect. Concluzia a fost: la barbati atat berea, cat si vinul maresc apetitul pentru mancare (s-a observat chiar ca dupa ce au baut vin, subiectii au mancat mai mult).

Iar de aici intervine schema clasica: cand cantitatea de calorii ingerata este mai mare decat cea consumata, greutatea si forma corpului au de suferit pe termen lung. Desi echipa mai cauta inca date pentru niste concluzii clare, nu exista nici un dubiu ca numarul litrilor de bere consumati saptamanal este direct proportional cu riscul de a face burta.

Alte studii au aratat ca: un pahar de bere pe zi la femei si 2 pahare de bere pe zi la barbati de 5 ori pe saptamana pot preveni boli cardiovasculare si osteoporoza, ajuta la pastrarea colesterolului in limite normale si la reducerea riscului de Alzheimer sau Parkinson. Atentie, doar in aceste cantitati, berea are efecte pozitive! De altfel, prof. George Philliskirk din Marea Britanie a reusit sa concluzioneze perfect: “Moderatia face aceasta bautura minunata!

Tipuri de bere deosebite

Berea este o bautura naturala, principalele ingrediente sunt apa, malt, ovaz, orz, cereale, hamei, porumb, drojdie de bere. In Europa exista sute de tipuri diferite de bere. An de an apar sortimente noi atat prin retete, cat si prin modul de preparare. Printre berile avangardiste se numara si berea cu ciocolata, berea cu banane, berea cu struguri sau berea acrisoara. Atentie, a nu se consuma alcool pe stomacul gol!

Citeste si: Berea ne mentine in forma si ne hidrateaza?

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Top boli si medicamente care te ingrasa
Top boli si medicamente care te ingrasa
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”