Bere cu zahăr în comerţ! 2 specialişti în nutriţie te învaţă cum să o alegi corect

Un studiu APC relevă că doar 2 din 10 beri incluse în studiu respectă legea purităţii germane. Zahăr. coloranţi şi aditivi se regăsesc în berea contemporană.
  • Publicat:
Bere cu zahăr în comerţ! 2 specialişti în nutriţie te învaţă cum să o alegi corect
Bere cu zahăr în comerţ! 2 specialişti în nutriţie te învaţă cum să o alegi corect foto 123rf.com

De curând, Asociaţia Pro Consumatori a efectuat un studiu asupra a 100 de tipuri bere de pe piaţa din România. Printre concluzii s-a numărat şi faptul că nu toţi producătorii de bere indică sursele alergene dar şi că unele beri conţin zahăr.

Spre exemplu, berea conţine drojdie -, a doua sursă de alergii alimentare. Drojdia nu se găseşte doar în produsele de panificiaţie, ci şi în bere deci. Atenţie deci dacă aveţi alergii sau intoleranţă alimentară la drojdie. Surprinzător sau nu, în ziua de astăzi berea conţine şi zahăr, deşi reţeta de bere orginală de bere are doar apă, malţ din orz şi hamei.

Unele băuturi de tipul berii conţin zahăr

Prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE Bucureşti – unul dintre experţii APC atrage atenţia
„Berea contemporană este ajustată în privinţa conţinutului de alcool, multe sortimente având trăsăturile unor băuturi tip bere. Măsura nu ar fi negativă în sine, dacă intervenţiile ar rămâne în limitele transparenţei şi ale deplinei siguranţe alimentare. Pentru că, la fel ca în toate ariile industriei alimentare, şi în domeniul berii zahărul industrial este larg folosit din considerente economice care nu mai trebuie explicate, iar practica aceasta perpetuează patologii metabolice cărora le cad victime tot mai multe generaţii de consumatori.” 

Citiţi cu atenţie (şi) eticheta berii

Dr. Florin Ioan Bălănică, Specialist în medicina personalizată, nutriţie şi nutrigenomică, un alt expert aduce alte explicaţii.
„ Întotdeauna sugerez pacienţilor mei să citească cu atenţie eticheta întrucât, de multe ori, în sticlă nu este ceea de e scris pe etichetă. Dacă vom citi cu atenţie eticheta şi termenul de valabilitate vom identifica suc din fructe, sirop de glucoză, zahăr, precum şi o întreagă salbă de E-uri cum ar fi acidul citric folosit pentru a reduce pierderea în exces a zahărului din orz şi acid tartric ca regulator de aciditate”. Dr. Bălănică explică o astfel de băutură poate avea chiar efecte adverse pe termen lung. ”Bineînţeles că există şi efecte adverse cum ar fi dureri musculare, somnolenţă, greaţă, vărsături şi alte tipuri de tulburări gastroduodenale.” Medicul sfătuieşte ca bere să fie consumată la modul recreaţional, dar după ce s-a cititit cu atenţie eticheta. ”Alcoolul se consumă la o oră distanţă de masă şi nu mai mult de 1-2 ori/săptămână pentru a rămâne cu titlul de aliment!” a mai completat dr. Florin Bălănică. 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”