Atenţie la alimentele etichetate drept „sănătoase”

Ni se spune din toate părţile, de la doctori şi nutriţionişti la reviste culinare şi ziare, să mâncăm mâncare sănătoasă. Luăm drept adevăr universal că o salată este sănătoasă şi că o porţie de cartofi prăjiţi nu este.
  • Publicat:
Atenţie la alimentele etichetate drept

Ni se spune din toate părţile, de la doctori şi nutriţionişti la reviste culinare şi ziare, să mâncăm mâncare sănătoasă. Luăm drept adevăr universal că o salată este sănătoasă şi că o porţie de cartofi prăjiţi nu este.

”Sănătos” este un cuvânt ”falimentar”, avertizează Roxanne Sukol, specialist în medicină preventivă la Clinica Cleveland şi autodidact în ceea ce priveşte nutriţia.

Salatele pe care ne place să le lăudăm nu sunt ”sănătoase”, ci hrănitoare. Problema ţine de denumire, mâncarea aducându-ne nutrienţii necesari pentru a fi sănătoşi, însă dacă am mânca doar salată, de exemplu, ne-am îmbolnăvi. Astfel de denumiri ne arată doar cu ce ar trebui să începem.
 
”Mâncarea noastră nu este sănătoasă. Noi suntem sănătoşi. Mâncarea noastră este hrănitoare.Ţin foarte mult la cuvinte. Cuvintele reprezintă cheia necesară oamenilor pentru a-şi da seama ce ar trebui să mănânce. Toată lumea este confuză”, spune Roxanne Sukol.
 
Anul trecut, FDA a trimis o notificare producătorului de batoare Kind prin care îl anunţă că folosirea cuvântului sănătos pe ambalaj nu este potrivită din cauza grăsimilor conţinute de produsul acestora. Kind a raspuns printr-o petiţie făcută de cetăţeni pentru reevaluarea felului în care este definit cuvântul ”sănătos”.
 
Să luăm exemplul proteinelor, un cuvânt pe care credem că îl cunoaştem. Ştim despre proteine că sunt bune, ajutând la întărirea masei musculare. Acesta este motivul pentru care ”shake-urile de proteine” formează o afacere de miliarde de dolari. În schimb, jumările de porc nu sunt văzute cu ochi buni pentru că ne gândim că acestea sunt foarte grase, însă pe lângă stratul de grăsime, acestea sunt o sursă la fel de bună ca oricare alta de proteine.
 
Rafinat sau purificat, însemnând fără impurităţi, este un alt cuvânt care naşte confuzii. Rafinarea grâului, de exemplu, duce la eliminarea fibrelor, fierului şi a vitaminelor care fac grâul hrănitor şi bun pentru organism. Din acest motiv, rezultatul trebuie îmbogăţit. Astfel, companiile adaugă fierul pe care l-au eliminat prin procesul de rafinare, dar nu în cantitatea necesară, spune Sukol.
 
Ceea ce nu ştim, adaugă Sukol, este că aceste completări, combinate cu lipsa fibrelor, ne vor afecta metabolismul pe termen lung, scrie Washington Post.
 
Concluzia ar că vor fi sănătoşi dacă vom mânca mâncare nutritivă, în cantităţile potrivite, însă nu ar trebui să ne bazăm doar pe anumite super alimente să facă totul în locul nostru. Alegerile noastre determină dacă ceea ce mâncăm este cu adevărat sănătos sau ajungem să ne facem mai mult rău crezând că mâncăm ceea ce trebuie.
 
(Sursa: gandul.info)
Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”