Arta culinara in tara lui Zorba Grecul

Pe langa parintii filosofiei, tragedia Antigona, legendele Olimpului, Iliada, Odiseea si muzica lui Zorba, grecii au dat lumii mari valori in toate domeniile. Inclusiv in cel culinar. Uleiul de masline, sosul tzatziki, souvlaki-ul, supa patsa, branza feta
  • Publicat:
Arta culinara in tara lui Zorba Grecul
Arta culinara in tara lui Zorba Grecul

Grecilor le este caracteristic sa-si aline durerile sau sa-si celebreze succesele delectandu-se cu mancare si bautura aleasa, in mijlocul familiei si al prietenilor. Jovialii greci iubesc natura si fac orice ca sa scape de cei patru pereti ai casei. Spre exemplu, in perioada mai-octombrie iau masa afara, pe terase, iar orice petrecere se lasa cu farfurii sparte si cu dansuri pe masa. De-a lungul timpului, numeroasele incidente provocate de cioburi i-au convins pe unii dintre ei sa renunte la acest obicei. Insa traditia party-urilor zgomotoase nu le-a iesit cu totul din sange, iar astazi majoritatea gurmanzilor din insule arunca pe jos si pe pereti cu farfurii… din plastic sau servetele. Asta nu se intampla, bineinteles, in cazul grecilor autentici.

Traditii vii

Este impresionant cum traditia „traieste” in sufletele locuitorilor tarii lui Socrate. Chiar si astazi, cei din marile orase gatesc dupa retetele mostenite de la parinti si bunici. Tot de la bunici au invatat ca nu doar trupul trebuie ingrijit, ci si spiritul. Pregatiri culinare si spirituale speciale au loc la toate marile sarbatori. De exemplu, inaintea inceperii postului Pastelui are loc un carnaval in timpul caruia credinciosii se delecteaza cu toate mancarurile interzise in post. La nunti si botezuri nu lipsesc bomboanele cu migdale „koufeta”, iar la inmormantari „koliva”, care nu are nevoie de prezentari in spatiul mioritic.

Souvlaki – frigarui a la grecque

Carne de vita, miel sau porc trasa in mici tepuse de lemn si pusa pe gratar, care se pot servi cu garnitura sau combina cu salata verde, rosii, ceapa si tzatzichi in interiorul unei paini rotunde speciale. Chiar daca nu suna si nu arata prea bine, ar trebui gustata si „patsa” (supa din intestine de porc, vita sau oaie). Este gustoasa, iar unii greci o consuma chiar si la micul dejun. Multe dintre preparatele traditionale grecesti nu au retete foarte elaborate, ci sunt bazate pe roadele pamantului. Cele mai frecvent folosite ingrediente sunt: legumele, cerealele, uleiul de masline (fiecare grec consuma anual circa 20 de litri), maslinele, fasolea, pestele, carnea, tomatele. Intre feluri, pentru a usura digestia,  grecii mananca tzatziki (amestec de iaurt gras, usturoi si castraveti) sau iaurt cu miere. Dupa fiecare masa, se consuma fructe.

Ouzo si naturaletea

Grecii considera ca „ouzo”, bautura lor traditionala, face parte in mod firesc din viata fiecarui nativ. Niciodata nu se bea pe stomacul gol, ci combinat cu aperitive numite „mezedes”. Acestea pot fi salate, carne inabusita cu legume, fasole „koukia” sau celebrele sardine preparate dupa tehnici secrete. Incepatorilor nu le este recomandat sa bea ouzo sec. Duminica, dupa ce se termina slujba la biserica, cafenelele sunt pline, oamenii canta, uneori chiar preotul satului le da tonul. In foarte multe restaurante, la cratita se afla exclusiv barbati. Ceea ce nu inseamna, neaparat, ca soatele lor nu le au cu gatitul.

Salata Zorba

Ingrediente: 1 castravete curatat si taiat cubulete; 250 g de branza feta framantata; 2 catei de usturoi pisati; o ceapa; 125 g masline; 2 ardei grasi taiati; 4 rosii taiate; 2 ardei iuti maruntiti; 180 ml ulei de masline; 60 ml otet; cate o lingurita de sare, de zahar, de cimbru, de menta, de oregano. Mod de preparare: Rosiile, ceapa, castravetele si ardeii se amesteca intr-un vas mare, dupa care se adauga usturoiul, sarea, oregano, cimbru si frunzele de menta. Uleiul de masline si otetul se toarna usor peste salata. Amestecul se pune intr-un vas de sticla si se lasa la rece cateva ore, dupa care se agita intr-un shaker. Se adauga branza si maslinele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Exerseaza pentru un mers de felina
Exerseaza pentru un mers de felina
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”