Analia Selis – savori argentiniene ”tango, ceai Yerba Mate şi dulce de leche”

Analia Selis are mereu pe masă şi preparate argentiniene şi îşi educă copiii în cultura românească dar şi în cea argentiniană.
  • Publicat:
Analia Selis - savori argentiniene ”tango, ceai Yerba Mate şi dulce de leche”
Analia Selis, foto PR

Am revăzut-o pe artista argentiniană cântând melodii nenumitoare de tango la Sala Radio din Capitală unde a susţinut concertul intitulat  ”Milonga de mis amores”, partea a II a din seria Tango Simfonic, pentru care s-a pregătit intens timp de 18 luni. Am aflat detalii despre cum se menţine în formă, ce alimente din Argentina sunt nelipsite pe masa ei din România şi despre sporturile practicate de copiii ei.

Pe 27 aprilie, Analia Selis, ”vocea Argentinei în România” va împlini 42 de ani. După cum declară se simte mai bine decât la 20 de ani. De 4 ani face CrossFit căruia îi datorează energia şi un corp armonios ce poate face faţă efortului imens pe care îl presupun spectacolele live însoţite de orchestre simfonice şi alături de artişti din lumea tango-ului de talie mondială.

CSÎD: Cum te ajută CrossFit şi în ce constau mai exact antrenamentele tale?
Analia Selis:
CrossFit mi-a schimbat viaţa în bine, 100%, am devenit sportivă şi acum nu pot să trăiesc fără să fac sport. Pentru cei care nu cunosc, CrossFit este un sport care combină gimnastica, halterofilie, înot şi alergat. Iar pentru asta îţi trebuie şi mobilitate şi echilibru. 
 
CSÎD: Dansezi des tango? 
Analia Selis:
Din păcate nu. Sunt sigură că în momentul în care o să ştiu să dansez tango voi şi cânta mai bine şi voi înţelege mai bine ce este tango. Este în agenda mea de viitor să învăţ să dansez, dar acum nu am timp. 

Analia Selis şi muzicianul argentinian Julian Caeiro la Sala Radio, foto Ionuţ Paraschiv

Copiii Analiei Selis iubesc sportul

CSÎD: Copiii tăi dansează tango? Ce sporturi fac? 

Analia Selis: Copii mei cunosc şi iubesc tango, nu dansează încă. Probabil, dacă şi ei vor dori, vom merge împreună. Tiago face fotbal şi Noa face gimnastică sportivă.

CSÎD: Îţi educi copiii în ambele culturi – română şi argentiniană?
Analia Selis:
Da. Acasă se vorbeşte spaniolă şi română, se ascultă muzică din ambele ţări şi se trăieşte românesc-argentinian. Copiii au dublă cetăţenie şi se recunosc atât ca români cât şi ca argentinieni.

Plăcinte argentiniene şi ceai yerba mate nelipsite

CSÎD: Ce alimente minune din Argentina ai în bucătăria ta din România?
Analia Selis:
”Empanadas” (plăcinte argentiniene pe care mama le face des şi le congelăm ca să fie tot timpul la îndemână). Mama mai face alte plăcinte cu porumb sau legume tradiţionale de acasă. Suntem carnivori în general. De asemenea, nu ne lipsesc „dulce de leche” (dulce făcut din lapte pe care îl aducem de acolo) şi bineînţeles ceaiul yerba mate. 

CSÎD: Bei des yerba mate?
Analia Selis:
Da, zilnic, cel puţin un litru.

Analia Selis alături de Orchestra de Cameră Radio şi dirijorul Joseph Horvart,  Foto Ionuţ Paraschiv

CSÎD: Ai arătat extraordinar pe scena de la Sala Radio. Cine a semnat rochiile?
Analia Selis
: Draga mea prietenă şi fantastică artistă designerul Silvia Şerban. Silvia mi-a făcut primele mele ţinute de concert în 2004 pentru Cerbul de Aur, de atunci şi până acum ne leagă o prietenie sinceră şi curată.

Lungul drum către a fi cântăreaţă de tango

CSÎD: Ai avut pe scenă artişti reper din lumea tangoului. Cât de greu a fost să îi faci parte din universul Tango Simfonic?
Analia Selis:
Nu a fost greu, a fost un drum frumos de parcurs. Mai ales cu Omar Massa pe care eu l-am adus în 2016 pentru proiectul ArgEnTango în România. De atunci a rămas o vremea aici, s-a îndrăgostit de soţia lui care este jumătate spaniolă, jumătate nemţoaică şi s-au mutat la Berlin, unde locuiesc acum. Julian Caeiro este aranjatorul ales pentru acum şi viitorul apropiat. El a venit din Argentina în România special pentru o serie de concerte care s-au încheiat cu concertul din Sala Radio.

Omar Massa la bandeon, dirijorul Horvart Joseph şi Analia Selis, foto Ionuţ Paraschiv


CSÎD: Cât de lung şi de complicat a fost drumul până la a fi cântăreaţă de tango?
Analia Selis:
Cânt tango doar de 4 ani, dar nu a fost o dorinţă de a mea expresă. Tango a ajuns la mine. Am acceptat să cânt într-un proiect de tango şi din moment în care am cântat pe scenă primul concert de tango am ştiut că îmi este în sânge, în suflet şi în voce tangoul. Am ştiut că acest drum de cântăreaţă de tango este unu de dus, fără întors. De atunci şi până acum trăiesc fantastică experienţă zilnică de a îl descoperi, de a îl înţelege şi de a îl învăţa. Am o ambiţie imensă să cânt bine tango, în stil, să scot din el şi din mine tot ceea e mai bun. Aşa că nu este complicat!

CSÎD: Pe ce scene te putem vedea în viitor?
Analia Selis:
Deocamdată în România iau o scurtă pauză binemeritată, am avut foarte multe concerte din ianuarie până acum. Urmează concerte în Lituania şi Elveţia.

Fotografii Ionuţ Paraschiv

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân