Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Am gătit cele mai bune legume din lume

8

După o vară în care am încercat tot felul de salate, a venit momentul să le dau şansa să se transforme într-o mâncare delicioasă.

Aşa că m-am bucurat la maximum de experienţa gătitului în doi timpi şi trei mişcări alături de Marius Tudosiei. Mi-a dovedit că “Sănătatea în bucate” nu e doar titlul emisiunii sale de la Digi 24 ci şi atributul unui ghiveci super gustos.

Am programat şedinţa foto de cooking într-una din zilele ploioase şi extrem de răcoroase din august. Eu am venit cu fotograful nostru de-o viaţă, Mihai Dăscălescu, iar Marius ne-a pus la dispoziţie studioul, un coş cu legume colorate, ustensilele de tot felul şi evident, măiestria mânuirii unor ingrediente locale, vedete în Băcănia Veche a lui Marius, un business care susţine şi promovează mici producători de bunătăţi din toate colţurile ţării.

Roşiile de toate culorile şi formele, ardeii kapia mici, gogoşarul, ceapa roşie dovleceii, usturoiul, pătrunjelul au făcut casă bună cu frunzele şi tijele de swiss chard, o plantă asemănătoarei sfeclei, denumită şi sfecla elveţiană, perfectă ca să-şi lase dulceaţa peste aciditatea roşiilor.

Marius a mai pregătit un bol cu pastă de roşii, câteva boabe de ienibahar, dar şi ingredientul surpriză: boiaua afumată. Mai mult durează să citiţi introducerea decât a durat începerea operaţiunii: un pic de ulei într-un vas, un pic de ceapă roşie pusă la călit în pasta de roşii, nişte sare, apoi nişte tije de swiss chard şi iată-ne în acţiune, păzind vasul şi simţind deja o vagă senzaţie de foame.

Până la urmă, cine poate rezista mirosului de ceapă prăjită, indiferent de stilul alimentar adoptat? Au intrat în scenă gogoşarii, bucăţică cu bucăţică, apoi ardeii kapia tăiaţi măricel şi şi-au amestecat dulceaţa cu câteva boabe de iehibahar. Operaţiunea a continuat lejer, eu continuând să supraveghez operaţiunea, Marius pregătind usturoiul şi roşiile: mici, mari, galbene sau ca focul, mirosind a grădină şi crescându-ne apetitul pe măsură ce focul încingea legumele din povestea noastră. 

Galerie foto

vezi galeria 8 foto

După usturoiul o parte lăsat căţei măricei, o parte zdrobit şi o alta tocat mărunt, a venit rândul roşiilor să se alăture desfăşurării de nutrienţi, culori şi arome. Dovlecelul a aşteptat cuminte, dar nu foarte mult timp pentru că a intrat în scenă, alături de boiaua afumată. Am păstrat la final un loc pe “scenă” pătrunjelului şi frunzelor de swiss chard şi cam aşa am încheiat spectacolul toamnei în farfurie. De ce zic asta? Pentru că evident niciun fel nu scapă platingului special la casele mari. Iar Marius Tudosiei a conceput farfuria într-un mod cu totul apetisant, dovadă că am devorat-o la final cu cea mai mare poftă. Se făcuse prânzul şi vă declar cu mâna cu inimă că demult nu mai mâncasem o mâncare vegetariană atât de gustoasă.

Ce am învăţat

Găting alături de Marius legumele autohtone cu doar un oaspete special, acel swiss chard sau sfecla elveţiană, am tras câteva concluzii simple: că nu e nevoie să pui tone de ulei în mâncare ca să iasă extrem de gustoasă, ba dimpotrivă; că poţi să mănânci foarte ieftin şi gustos dacă optezi pentru legume de sezon din pieţe, pe care le poţi combina cu condimente precum boiaua afumată de ai senzaţia că ai mâncat un ciolan, nu un bol cu legume; că nu trebuie să te rezumi la salate şi vegetale de care la un moment dat te saturi, mai ales în curele de slăbire-le poţi transforma uşor în mâncăruri perfecte la orice oră a zilei; că te poţi juca la nesfârşit cu condimentele şi că acolo stă tot secretul; că dacă pui usturoi şi îl laşi uşor să se perpelească în sucul propriu al legumelor, nu te izbeşte mirosul, dar te poţi bucura de savoarea lui; că dacă găteşti alături de prieteni talentaţi, înveţi cât ai zice ”ghiveci”.

Citește și:
Beneficiile cartofului in alimentatie
Jurnalul unei pofticioase mereu la dietă: ultimul text de vară
13 lucruri interesante pe care nu le ştiai despre paste


Articol din revistă - 05.10.2015
Citește pe descopera.ro
Descoperirea care i-a ULUIT pe cercetători. Acest bărbat trăieşte fără 90% din creier. ''Nu credeam că se poate asta'' Descoperirea care i-a ULUIT pe cercetători. Acest bărbat trăieşte...
Descoperire INCREDIBILĂ într-un cufăr. Maestrul ILLUMINATI a... Descoperire INCREDIBILĂ într-un cufăr. Maestrul ILLUMINATI a...
Fecioară Fecioară 23 august - 21 septembrie

Sunteţi plin de optimism. Şefii vă vor da undă verde pentru a vă pune în aplicare proiectele la care munciţi. Este posibil ca intervenţia cuiva din anturajul vostru apropiat să vă creeze o mică...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
Atenţie! De astăzi, plăţile cu carduri ”sar în aer”.Schimbări majore pentru posesorii de carduri Atenţie! De astăzi, plăţile cu carduri...
O resursă EXTREM de valoroasă, pe care...
O marcă premium a dat lovitura! Cum a reuşit...
BusinessMagazin.ro
Cum a ajuns un fost călugăr să conducă o firmă cu venituri de peste 100 de milioane de dolari Cum a ajuns un fost călugăr să conducă...
Incă un loc superb care este distrus de...
Incredibil ce a făcut un sofer român cu...
Mediafax.ro
Anunţ de ULTIMA ORĂ de la Casa Albă: Fiul fostului lider Al-Qaeda, Osama bin Laden, a fost UCIS Anunţ de ULTIMA ORĂ de la Casa Albă:...
Interviul integral. Marius Tucă Show. Dana...
Dana Gîrbovan: Nu am avut discuţii şi...
Gandul.info
HUIDU reacţionează în cazul lui Mario Iorgulescu, după meme-ul „Eu am omorât trei şi n-am făcut o zi de pârnaie”: „Pentru moraliştii de carton drama nu contează / Pe net toţi sunt judecători” HUIDU reacţionează în cazul lui Mario...
După 15 ani de emisiune, Mircea Badea face...
Jurnalul lui „Anne Frank din Polonia”,...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Nu-şi revine din şoc! I-au dat să-l doară: ce a păţit Radu Banciu, după ce a făcut-o maimuţă pe Serena Williams! Nu-şi revine din şoc! I-au dat să-l doară:...
DRAMATIC. Organele lui Mario Iorgulescu...
Ana Maria, blonda care a blocat traficul!...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
IPHONE 11 este cel mai puternic telefon? Cum se compară cu SAMUSNG şi HUAWEI IPHONE 11 este cel mai puternic telefon?...
HUAWEI cedează presiunilor! Este dispusă...
Cum răspunde HUAWEI la noua lansare IPHONE...
ProMotor.ro
Povestea Godzilei româneşti. Era o centrală nucleară pe roţi - VIDEO Povestea Godzilei româneşti. Era o centrală...
Poliţia are un RADAR care nu ratează nicio...
GESTUL care a intrigat INTERNETUL. De ce...
Descopera.ro
Aventurile nebune ale DESFRÂNATEI Letitia, mama lui Napoleon. O făcea şi în prezenţa fiului Aventurile nebune ale DESFRÂNATEI Letitia,...
Cea mai mare ORGIE din istorie. 50 de TINERE...
Povestea care i-a UMILIT pe toţi soldaţii...
ULTIMA ORĂ
ALERTĂ ANM: O masă de aer polar va traversa România. Sunt aşteptate temperaturi negative şi brumă

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.