10 alimente și băuturi care balonează. Evită-le când mergi la mare, dacă vrei să afișezi un abdomen plat!

Ţine la distanţă balonarea evitând aceste alimente și băuturi consumate frecvent vara.
  • Publicat:
  • Actualizat:

E vară, e cald, aşa că nici pofta de mâncare nu este la cote maxime. Însă şi unele dintre alimentele sau băuturile considerate sănătoase se pot dovedi a fi alegeri neinspirate pentru silueta noastră de plajă şi pot favoriza balonarea şi gazele intestinale. Legumele crucifere, mult-iubitul porumb fiert sau copt şi îngheţata sunt doar câteva dintre acestea. Dacă vrei să ai un abdomen plat şi să ţii la distanţă balonarea, evită aceste alimente și băuturi!

Top alimente și băuturi care balonează

Broccoli

Toate legumele din categoria cruciferelor – broccoli, conopidă, varză, varză kale – sunt bogate în rafinoză, un zahar complex care este greu de digerat şi care duce la apariţia balonării şi a gazelor intestinale. Când ajung în intestinul gros, aceste alimente fermentează şi produc metan, dioxid de carbon şi hidrogen, adică „ingredientele” care compun gazele intestinale.

Spanac crud

Spanacul este bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi, dar trebuie evitat consumul acestuia în stare crudă, dacă vrei să previi balonarea. Frunzele de spanac proaspăt conţin fibre solubile şi oligozaharide care îngreunează digestia şi favorizează apariţia flatulenţei şi a balonării. De evitat, mai ales dacă plănuieşti să îţi etalezi abdomenul într-un costum de baie provocator!

Fructe uscate

Migdale, caju, alune de pădure, nuci etc. – toate acestea sunt gustări excelente la cura de slăbire, dar nerecomandate în cantitate mare şi nicidecum înainte de plajă, pentru că sunt bogate în zaharuri, grăsimi şi sare, combinaţia fatală pentru un abdomen plat.

Băuturi acidulate

Fie că vorbim de apă carbogazoasă, sucuri sau energizante cu acid, astfel de băuturi balonează. În plus, pot cauza disconfort abdominal, crampe sau flatulenţă. În schimb, bea apă plată aromatizată cu puţin suc de lămâie!

Îngheţata

Da, ştim, dacă e vară, e îngheţată! Dar, cum nu le putem avea pe toate, trebuie să renunţăm la ceea ce ne place dacă vrem să arătăm perfect în costumul de baie. Îngheţata din comerţ este plină de zahăr, îndulcitori, coloranţi şi alte ingrediente deloc naturale, care nu fac casă bună cu abdomenul plat. În plus, poate conţine lactoză, care în cazul anumitor persoane, care suferă de deficienţă de lactază, poate duce la balonare, diaree, crampe abdominale şi gaze intestinale. De preferat este îngheţata homemade, preparată din fructe proaspete, fără zahăr şi fără lapte. Iată aici o reţetă de încercat!

Mezeluri

Şunca slabă de pui sau de curcan intră tot la categoria mezeluri procesate, aşa că ar fi bine să le eviţi dacă vrei să nu arăţi ca un balon. Aceste produse conţin multă sare, care favorizează reţinerea apei în ţesuturi și apariţia balonării. O alternativă la aceste alimente hiperprocesate este carnea la grătar, cât mai slabă, cu o salată de roşii şi castraveţi răcoritori.

Porumb fiert sau copt

Când spui „mare”, automat te gândeşti la grătarele şi oalele imense în care sunt preparaţi ştiuleţii tineri de porumb ademenitori. Chiar dacă este delicios, porumbul fiert sau copt este bogat în carbohidraţi şi celuloză greu de digerat. Astfel, riscul de dureri abdominale, gaze şi balonare este mult mai mare. Există însă o soluţie: să îi mesteci cât mai mult. Aşa vor fi mai uşor de digerat. Dar cine stă să numere îmbucăturile când are în faţă un porumb rumenit şi parfumat divin?! Aşa că mai bine evită-l. Sau evită să mergi la plajă. Una din două!

Bere

Rece, multă şi la orice oră – cam la asta se rezumă berea, cel puţin în concediul de vară. Fie că e acidulată sau nu, varianta nefiltrată, berea este un „butoi cu pulbere” pentru abdomenul tău atent lucrat la sală. Femei sau bărbaţi, indiferent de sex, berea duce la apariţia burţii, mai ales dacă e consumată în cantităţi mari! Această băutură îndrăgită de bărbaţi, dar nu numai, în timpul verii este bogată în calorii goale, carbohidraţi şi, în unele situaţii, cu zahăr şi alţi îndulcitori (cum e cazul berii cu arome sau al celei fără alcool) care duc la îngrăşare şi balonare.

În plus, alcoolul din bere poate favoriza apariţia arsurilor la stomac şi a refluxului gastroesofagian, iar cereale precum orzul, grâul, orezul, meiul, folosite adesea în compoziţia berii, pot duce la crampe abdominale, diaree şi balonare, ca urmare a toleranţei scăzute la gluten a organismului, o proteină conţinută de acestea. Alternativa? Un pahar cu vin alb, sec, rece, fără apă acidulată!

Pepene roşu

Deşi conţine în mare parte apă, pepenele roşu mai are în compoziţie şi zaharuri naturale greu de digerat, cum ar fi fructoza, care favorizează formarea gazelor intestinale. În plus, multă lume mănâncă pepenele roşu cu tot cu seminţe, care pot îngreuna tractul intestinal, ducând la balonare şi crampe abdominale.

Cocktailuri alcoolice îndulcite

Sunt colorate şi bune la gust, dar deloc prietenoase cu silueta. Vorbim despre cocktailurile savurate cu nesaţ la malul mării. Aceste băuturi alcoolice, oricât ar fi de ademenitoare, trebuie evitate dacă ai în plan să te expui la soare sau vrei să înoţi. Alcoolul deshidratează iar în combinaţie cu zahărul sau alte adaosuri de lichioruri şi coloranţi duce, garantat, la apariţia balonării şi a creşterii glicemiei într-un ritm alarmant.

Pentru a evita aceste efecte, dar şi mahmureala teribilă de a doua zi, îţi recomandăm cocktailurile fără alcool, din apă tonică, aromatizate cu mentă şi suc de lâmâie ori lime. Încearcă aceste 10 reţete de cocktailuri nonalcoolice pentru zile fierbinţi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”