Ai grija de silueta: Ghid de supravieţuire în perioada de Paşte

Sărbătorile sunt o perioadă aglomerată din punct de vedere culinar şi un pericol pentru silueta oricărei femei, din pricina tentaţiilor cărora îţi este greu să le rezişti.
  • Publicat:
Ai grija de silueta: Ghid de supravieţuire în perioada de Paşte

Autor: Şerban Blebea, antrenor personal

Sărbătorile sunt o perioadă aglomerată din punct de vedere culinar şi un pericol pentru silueta oricărei femei, din pricina tentaţiilor cărora îţi este greu să le rezişti.

Multe persoane au probleme cu kilgoramele în plus din cauza indulgenţelor pe care le facem în preajma acestor perioade. 1-2 kilograme în plus de Paşte, 1-2 kilograme în plus de Crăciun şi după câţiva ani te poţi trezi într-un corp pe care nu-l mai recunoşti.

Totuşi, chiar cu mici indulgenţe poţi să îţi păstrezi silueta de sărbători dacă urmezi câteva sfaturi simple. Uite cateva trucuri care să te ajute să îţi menţi greutatea pentru a nu fi nevoită ulterior să îţi cumperi o nouă pereche de blugi, bucurându-te în acelaşi timp de preparatele tradiţionale:

Găteşte sănătos

Preparatele tradiţionale sunt bogate în grăsimi şi calorii, dar dacă nu vrei să renunţi la ele caută pe internet variante mai sănătoase ale acestora. Reţetele Dukan pentru pască şi cozonac cu îndulcitori naturali şi mai puţină făină sunt o opţiune mult mai bună şi te ajută să încapi în perechea preferată de blugi şi după sărbători.

Controlează-ţi porţiile

De asemenea, o felie de cozonac poate fi la fel de bună ca trei feli de cozonac. Dacă îţi place un anumit preparat alege o porţie mică, mănâncă-l încet şi savurează-l din plin.
Nu ai nevoie de o cantitate mare pentru a te simţi satisfăcută.  Încearcă acest truc şi vei vedea că te poţi bucura mai mult de o singură porţie decât dacă mănânci o cantitate mai mare – mai puţin, înseamnă mai mult.
Un alt truc pentru controlul porţiilor dovedit ştiinţific că funcţionează este să foloseşti farfurii mai mici.

Dacă nu îţi place, nu mânca deloc

Alege să pui pe farfurie doar ce îţi place cu adevărat să mănânci şi elimină sau redu porţiile celorlalte alimente care nu îţi provoacă o plăcere atât de mare. O singură gură este suficient pentru a-ţi da seama dacă o mâncare îţi place sau nu.
Doar pentru că se află pe masa sau pentru că bunica s-a străduit să le pregătească nu înseamnă că trebuie neapărat să le şi manânci.

Consumă alcool cu moderaţie

Alcoolul în exces îţi poate aduce 1-2 kilograme în plus. Dacă nu poţi să renunţi de tot la paharele pline cu calorii goale, care îţi creează şi poftă de mâncare ulterior, optează pentru un pahar de vin roşu la masă.
De asemenea, ai grijă să bei pentru fiecare pahar de vin 2-3 pahare de apă. Alcoolul deshidratează şi poţi confunda senzaţia de sete cu senzaţia de foame.

Evită ronţăielile dintre mese

Aşteaptă să ţi se facă foame până la ora mesei şi mănâncă până când te simţi 80% satisfăcută. Pentru a putea respecta aceasta regulă este important să îţi planific mesele şi să alegi alimentele pe care îţi doreşti să le manânci.
Din tradiţie, nouă românilor ne place să avem ce pune pe masă. Ideal ar fi ca preparatele să stea ascunse în frigider şi să le scoţi doar la ora mesei. Dacă un aliment este la îndemână, sigur o să-l mănânci.

Fa sport / mişcare chiar si în ziua de Paşte

Chiar dacă nu ai făcut sport până acum în mod regulat, perioada sărbătorilor este un moment potrivit pentru a include 30 de minute de mişcare în rutina zilnică.
Sportul este cea mai bună modalitate prin care îţi poţi începe ziua energic(ă) şi plin(ă) de bună-dispoziţie. Chiar dacă programul este încărcat, pleci din localitate sau primeşti vizitele celor dragi poţi găsi 2 reprize de 10-15 minute pentru a te antrena chiar la tine acasa.
Cel mai eficient tip de antrenament este High Intensity Interval Training, însă orice activitate fizică care te ajuta să arzi cel puţin 100 de calorii este binevenită şi este singura modalitate prin care poţi să compensezi indulgenţele pe care le faci în această perioadă.

Ca să te ajut, vezi programele de exerciţii pe care le-am pregatit si le poţi face chiar la tine acasă, fără să ai nevoie de echipamente de fitness sofisticate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
De ce e bine să consumăm fitonutrienţi
De ce e bine să consumăm fitonutrienţi
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”