5 motive pentru care dietele „sănătoase” te obosesc

Cine nu-şi doreşte să aibă energie pentru toată ziua? Desigur, somnul, exerciţiile fizice practicate în mod regulat şi evitare stresului sunt factori care îţi oferă un plus de energie. Ca să îţi dai seama ce nu e în regulă cu dieta ta, trebuie să vezi ce îţi scade energia.
  • Publicat:
5 motive pentru care dietele

Cine nu-şi doreşte să aibă energie pentru toată ziua? Desigur, somnul, exerciţiile fizice practicate în mod regulat şi evitare stresului sunt factori care îţi oferă un plus de energie. Ca să îţi dai seama ce nu e în regulă cu dieta ta, trebuie să vezi ce îţi scade energia. 

„Corpurile noastre se bazează pe energie şi nutrienţi pe care îi luăm din mâncare, deci ceea ce mănânci, cum şi când te poate goli de energie şi te poate susţine în acelaşi timp“, spune Jennifer Sacheck, medic şi profesor de nutriţie asociat la Friedman School of Nutrition Science and Policy, Universitatea Tufts.

1 Faci pauze mari fără a mânca

De fiecare dată când trec mai mult de două ore fără să mănânci nimic nivelul de zahăr din sânge scade, iar asta nu este prea bine pentru energie. Iată de ce. Alimentele furnizează corpului glucoză, un tip de zahăr condus în vasele de sânge. 

Dacă nivelul de glucoză scade, totul începe să încetinească (devii obosită, înfometată, iritată şi lipsită de atenţie). Ia o gustare la fiecare două pentru a fi sigură că păstrezi un nivel echilibrat al zahărului în sânge.

2. Micul dejun este prea bogat în făină albă

Micul inamic al energiei este un mic dejun dulce: clătite, pâine albă, brioşe şi altele asemenea. În schimb, începe-ţi ziua cu fibre solubile (pe care le găseşti în ovăz, orz şi nuci). „Se dizolvă în tractul intestinal şi crează un filtru care încetineşte absorţia zahărului şi grăsimilor “, explică medicul David Katz, fondator al Yale Prevention Research Center.

Studiile arată că un mic dejun cu fibre solubile sau insolubile protejează împotriva creşterii nivelului de zahăr în sânge. Poţi începe cu cereale care conţin 5 grame de fibre şi pâine din făină integrală (ofelie conţine 2 grame).

3 Mănânci legumele nepotrivite

Nu există legume „rele“, dar ar fi bine să alegi broccoli, varza, varza de Bruxelle, varza creaţă şi conopida. Acestea produc compuşi care activează o proteină care generează mitocondriile, acea parte a celulelor responsabilă de transformarea glucozei în adenozintrifosfat.

„Cu cât ai mai multe mitocondrii, cu atât muşchii vor funcţiona mai bine şi te vei simţi mai puţin obosită“, explică Mladen Golubic, medic şi director la Center for Lifestyle Medicine,  în cadrul Cleveland Clinic’s Wellness Institute. Aruncă broccoli într-un woc şi amestecă varza tocată cu puţin oţet  sau conopida cu turmeric (curcuma), cardamom, coriandru şi scorţişoară.

4 Eviţi carnea roşie

Ai mai mult un regim vegetarian? Ai o perioadă încărcată? Eşti pritenă cu cafeaua sau ceaiul?, Dacă raspunsul tău pentru toate este da, atunci ai nevoie de mai mult fier, cheia pentru a avea mai multă putere şi rezistenţă. Aproape 12% dintre femei, cu vârste între 20 şi 49 ani, pot avea deficienţă de fier. „Dacă ai deficienţă, poţi consuma cele mai sănătoase alimente şi să te simţi obosit“, spune Meridan Zerner, dietetician spentru sportivi la Cooper Aerobics, Dallas.

Femeile până în 51 ani au nevoie de 18 mg zilnic, şi de 8 mg după această vârstă. Carnea de vită este cea mai bună sursă de fier (100 grame conţine 3 mg de fier). Îl mai poţi obţine din fasole (o ceaşcă are 5 mg) şi spanac (jumătate de pahar de spanac gătit conţine 3 mg). Pentru o bună absorţie, combină-l cu alimente bogate în vitamina C (suc de portocale, fructe de pădure, roşii) şi evită cafeaua şi ceaiul o oră după masă.

5. Ai tăiat din alimentaţie prea mulţi carbohidraţi

„Corpurile nostre au nevoie de carbohidraţi“, spune Zerner. „E păcat că şi-au făcut o faimă rea.“ Un studiu al Universităţii Tufts arată că femeile care au o dietă fără carbohidraţi au probleme mai mari cu memoria comparativ cu cele care au tăiat doar caloriile nu şi carbohidraţii. Atunci când au reintrodus carbohidraţii în dietă s-a putut observa îmbunătăţirea abilităţilor cognitive. Carbohidraţii ajută corpul să ardă grăsimile, fără să golească musculatura de energie.

Dieta ideală ar trebui să conţină 50-55% carbohidraţi, 20-25 % proteine şi 25 % grăsimi. Complexul de carbohidraţi oferă energie de îndată ce sunt digeraţi, în timp ce proteinele şi grăsimile, împreună cu fibrele, încetinesc procesul de digestie, aşa că beneficiile durează mult timp.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”