5 alimente şi băuturi pe care le consumi GREŞIT

Fie că eşti la regim sau eşti adepta alimentaţiei sănătoase în general, ai aflat deja că legumele şi fructele sunt ingredientele pentru o sănătate de fier şi o siluetă armonioasă. Dar ţi-ai pus problema vreodată că felul în care le consumi ar putea să fie greşit?
  • Publicat:

Fie că eşti la regim sau eşti adepta alimentaţiei sănătoase în general, ai aflat deja că legumele şi fructele sunt ingredientele pentru o sănătate de fier şi o siluetă armonioasă.

Dar ţi-ai pus vreodată problema că felul în care le consumi ar putea să fie greşit?


Vezi în GALERIA FOTO de mai jos 5 alimente şi băuturi pe care le consumi incorect.

5. Căpşunile

Greşeala: le tai înainte să le consumi

Metoda corectă: mănâncă-le întregi

Căpşunile întregi au cu până la 12% mai multă vitamina C decât fructele tăiate, se arată într-un studiu din 2011.  Şi asta deoarece vitamina C se pierde în momentul în care este expusă luminii şi oxigenului. Pentru un mega boost de vitamina C, păstrează căpşunile întregi la frigider şi consumă-le ca atare.

4. Broccoli

Greşeala: fierbi sau înăbuşi

Metoda corectă: fierte la aburi

De ce este fierberea la aburi metoda ideală? Pentru că ajută la păstrarea substanţelor care au proprietăţi anticancerigene din legume. Acest lucru se aplică în special pentru broccoli şi conopidă, care beneficiază de prezenţa unei enzime numită mirosinază, care se pierde dacă legumele sunt fierte.

3. Vinul

Greşeala: laşi sticla fără dop (peste 12 ore) înainte să bei

Metoda corectă: bea imediat după deschiderea sticlei

Lăsat descoperit o perioadă de peste 12 ore, vinul roşu îşi pierde proprietăţile prin deteriorarea acizilor organici şi a polifenolilor, care au beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi creşterea nivelului de testosteron (domnii ştiu care-i treaba cu vinul roşu şi dorinţa), menţinerea unui flux sanguin normal, contribuind astfel la sănătatea inimii, şi ameliorarea simptomelor depresiei.

2. Alimentele congelate

Greşeala: le eviţi la cumpărături

Metoda corectă: pune-le în coşul de cumpărături mai des

Majoritatea oamenilor cred că alimentele congelate sunt lipsite de vitamine, însă această concepţie este complet greşită. Specialiştii au descoperit că majoritatea legumelor şi fructelor congelate au, de fapt, o cantitate mai mare de antioxidanţi, inclusiv polifenoli, vitamina C şi betacaroten decât cele proaspete.

Şi asta deoarece majoritatea aşa-ziselor legume proaspete ajung să zacă pe tarabe ore bune sau chiar zile, pierzându-se astfel numeroşi nutrienţi. În schimb, legumele congelate îşi păstrează foarte bine aceste substanţe benefice deoarece sunt ambalate la scurt timp şi congelate rapid, astfel încât vitaminele şi mineralele sunt păstrate până în momentul folosirii lor.

1. Roşiile

Greşeala: le mănânci crude

Metoda corectă: la grătar

Roşiile sunt recunoscute pentru efectul lor de reducere a riscului de atac cerebral, cancer de prostată şi pentru protejarea creierului. Însă nu trebuie consumate crude, ci gătite la grătar, astfel încât licopenul cu efect antioxidant să fie păstrat în ele. 

Un studiu interesant publicat în British Journal of Nutrition arată că adepţii hranei raw, deci cei care nu gătesc mâncare, la modul că nu folosesc focul, au cele mai scăzute niveluri de licopen în organism. Poţi găti roşiile fripte pe grătar sau aruncă-le într-o tigaie în care ai turnat câteva picături de ulei de măsline.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”