4 fructe care sunt mai sănătoase dacă sunt mâncate necoapte

Ştiai că unele fructe pot fi mai sănătoase dacă sunt consumate în stare crudă, când sunt necoapte? Află care sunt acestea şi ce beneficii au!
  • Publicat:

Fructele necoapte sunt considerate necomestibile sau, în cel mai bun caz, prea acre pentru a fi consumate. Însă în cultura asiatică, spre deosebire de Occident, acestea sunt considerate la fel de nutritive precum fructele coapte, uneori chiar mai sănătoase, deoarece nu au un conţinut atât de ridicat de zaharuri. Acreala sau amăreala fructelor necoapte este dată de acidul malic şi cel citric. Pe măsură ce fructele se coc, aceşti acizi organici sunt convertiţi în zaharuri, care conferă fructelor dulceaţa specifică.

Unele fructe necoapte sunt la fel de nutritive precum cele coapte. Papaya şi mango, de exemplu, sunt adesea consumate în diverse ţări din Asia datorită conţinutului bogat în antioxidanţi, vitamina C, B1, B2, niacină, pectină, caroten, potasiu şi alte substanţe nutritive esenţiale pentru imunitate.

Iată câteva fructe ce pot fi consumate necoapte şi beneficiile lor pentru organism!

Papaya verde, bun pentru dureri în gât şi indigestie

Fructul de papaya necopt este bogat în fibre, caroten, vitamina C, flavonoizi, vitamine din complexul B, acid folic, acid pantotenic, magneziu şi potasiu, precum şi în papaină, o enzimă care ajută la digestie.

De asemenea, papaina poate ameliora simptomele dispepsiei (indigestiei) şi ale hipoclorhidriei (nivel scăzut de acid gastric), cea din urmă fiind un simptom des întâlnit în bolile inflamatorii intestinale, boala celiacă sau sindromul intestinului iritabil.

Sucul de papaya crud poate fi benefic şi femeilor care se confruntă cu dureri puternice la menstruaţie sau persoanelor care au dureri în gât cauzate de tonsilită (se recomandă amestecul sucului de papaya cu puţină miere).

Masca pe bază de papaya necopt poate fi utilă celor care se confruntă cu acnee sau psoriazis, dar poate fi folosită şi ca exfoliant sau pentru diminuarea petelor pigmentare cauzate de vârstă sau de expunerea la soare.

Mango necopt, indicat pentru constipaţie şi prevenirea deshidratării

Mango crud este o sursă excelentă de amidon şi posedă numeroase proprietăţi terapeutice datorită acizilor oxalic, citric, malic şi succinic, precum şi a pectinei, vitaminei C, niacinei şi vitaminelor B1 şi B2.

Sucul de mango crud poate înlocui cu succes rezervele de minerale pierdute prin transpiraţie, mai ales în timpul verii, prevenind astfel epuizarea cauzată de căldură sau chiar accidentul vascular cerebral.

Totodată, fructul necopt consumat ca atare sau cu puţină miere de albine poate fi util în caz de greţuri matinale, indigestie şi constipaţie. Mango verde conţine acizi care stimulează secreţia de bilă şi are rol tonic asupra ficatului.

Conţinutul crescut de vitamina C din fructul necopt de mango îmbunătăţeşte elasticitatea vaselor de sânge, ajută la formarea noilor celule roşii, sprijină absorbţia eficientă a fierului din alimente şi previne astfel afecţiuni precum anemia.

Trebuie menţionat însă că un consum mai mare de 1-2 fructe de mango crud pe zi ar putea duce la colici abdominale şi iritaţii la nivelul gâtului, motiv pentru care se recomandă moderaţie.

Roşiile verzi, bogate în vitamina C şi betacaroten

Gogonelele, aşa cum le ştie toată lumea, au foarte puţine calorii şi un conţinut crescut de licopen, betacaroten, vitamina C şi vitamina A, toate aceste substanţe nutritive fiind extrem de benefice pentru organism.

Limitaţi-vă însă la 1-2 fructe pe zi, deoarece roşiile verzi conţin şi glicoalcaloizi, o toxină ce poate irita tractul gastrointestinal, provocând diaree sau/şi vărsături.

De asemenea, e de preferat ca roşiile verzi să fie gătite înainte de a fi consumate, pentru că au un gust destul de amar. Cu cât sunt mai mici roşiile, cu atât gustul amar e mai pronunţat.

Bananele necoapte, recomandate pentru diaree şi bolnavii de diabet

Spre deosebire de bananele coapte, care au un gust foarte dulce şi sunt recomandate în caz de constipaţie, cele verzi, din contră, pot fi benefice persoanelor care se confruntă cu episoade diareice.

De asemenea, conţinutul crescut de amidon din bananele verzi poate accelera metabolismul şi creşte sensibilitatea organismului la insulină, fiind de ajutor pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”