10 obiceiuri alimentare care nu sunt atât de sănătoase pe cât credem

Din ce în ce mai mulţi oameni susţin că vor să mănânce sănătos, ceea ce este un lucru foarte bun. Problema intervine atunci când trebuie să aleagă acele alimente „sănătoase” din rafturile magazinelor
  • Publicat:
10 obiceiuri alimentare care nu sunt atât de sănătoase pe cât credem
Din ce în ce mai mulţi oameni susţin că vor să mănânce sănătos, ceea ce este un lucru foarte bun. Problema intervine atunci când trebuie să aleagă acele alimente „sănătoase” din rafturile magazinelor. Cu toţii ar trebui să fim mai atenţi la toate aceste produse care ne sunt prezentate drept benefice pentru sănătatea noastră. The Independent prezintă o listă a acestor alimente pe care ar trebui să le evităm atunci când vrem să menţinem o dietă sănătoasă.
 
1. Smoothie-ul de fructe: Chiar dacă acest produs conţine o combinaţie de fructe, asta nu îl transformă automat într-un aliment sănătos. În cele mai multe dintre cazuri, smothie-urile îmbuteliate conţin foarte mult zahăr şi extrem de multe calorii. Spre exemplu, o sticlă de 425 grame de smoothie analizată de cercetătorii britanici conţinea 57 de grame de zahăr, mai mult decât o sticlă de jumătate de litru de Coca-Cola, care conţine 44 grame de zahăr.
 
Ideea smothie-ului îi aparţine celui care a inventat, în 1930, blenderul. Steve Kuhnau a folosit invenţia sa pentru a-şi prepara băuturi din fructe şi legume care să-l ajute în lupta cu alergiile şi problemele sale de sănătate. Două decenii mai târziu, el a fondat primul restaurant Smoothie King în Louisiana.  
 
2. Cerealele: Sunt folosite de foarte multe persoane, care cred că prin consumul lor îşi asigură un mic dejun echilibrat. Ele sunt populare pentru că li s-a pus eticheta de „bogate” în proteine. Totuşi, aceste cereale conţin foarte puţine proteine şi foarte mult zahăr şi calorii. O dietă bogată în zahăr, dar săracă în proteine, măreşte senzaţia de foame, afectează starea de spirit şi te lasă fără energie. Ori, acesta nu este un mod tocmai bun de a ne începe ziua. 
 
3. Băuturile pentru sportivi: Cu toţii suntem convinşi că avem nevoie de băuturi cu un conţinut ridicat de zahăr pentru a ne pregăti şi a ne reveni după câteva ore petrecute în sala de gimnastică. În realitate, însă, specialiştii ne recomandă să bem apă şi să nu consumăm mai mult de 20 de grame de proteine. Acest lucru ne va ajuta să ne revenim după antrenament şi, de asemenea, va contribui şi la întărirea muşchilor. 
 
4. Sucul de portocale: Această băutură este, de asemenea, inclusă în meniul de la micul dejun de tot mai multe persoane. Totuşi, stoarcerea portocalelor elimină fibrele din conţinutul lor şi, astfel, îşi pierd proprietăţile. Un pahar de suc de portocale nu dă aceeaşi senzaţie de saturaţie precum o portocală consumată integral. În general, sucurile de portocale îmbuteliate conţin mai mult apă şi zahăr şi doar urme de suc de portocale veritabil. 
 
5. Apa îmbuteliată: Cu toţii avem impresia că apa îmbuteliată este mai curată şi mai sănătoasă decât cea de la robinet. Totuşi, lucrurile nu stau chiar aşa şi nici apa îmbuteliată nu este, potrivit specialiştilor, pură şi nemodificată în vreun fel. La nivel global, calculele arată că oamenii cheltuie, în medie, 100 de miliarde de dolari, cumpărând apă îmbuteliată. 
 
6. Apa de cocos: Acestui produs i s-au atribuit foarte multe beneficii, de la combaterea deshidratării după câteva ore petrecute la sală şi până la reducerea riscului de îmbolnăvire cu cancer. Totuşi, apa de cocos nu este un aliment care face miracole.
 
7. Alimentele cu un conţinut scăzut de grăsimi: Cu toţii credem că alimentele sărace în grăsimi ne vor ajuta să ne îmbunătăţim starea de sănătate şi să pierdem din greutate. Totuşi, un studiu realizat timp de opt ani, care a inclus aproximativ 50.000 de femei, sugerează că acest lucru este fals. Jumătate dintre ele au fost supuse unei diete cu un conţinut scăzut de grăsimi, dar nu s-a constatat nicio scădere în ceea ce priveşte riscul dezvoltării de cancer la sân, de colon sau a bolilor cardiovasculare. Mai mult, ele nu au scăzut nici foarte mult în greutate. 
 
8. Untul de arahide: Este un produs care a devenit tot mai popular, datorită faptului că îi sunt atribuite efecte benefice pentru sănătare. Totuşi, specialiştii arată că sanwichurile cu unt de arahide sunt mai puţin sănătoase decât cele cu hummus sau carne slabă. Untul de arahide conţine foarte multe grăsimi şi calorii.
 
9.  Produsele care nu conţin gluten: Foarte mulţi oameni cred că glutenul – care se găseşte în grâu, orz şi alte cereale din care se fac produsele de panificaţie – le face rău şi că  toate produsele care au afişat mesajul „Nu conţine gluten” sunt benefice pentru sănătatea lor. În realitate, glutenul afectează doar persoanele care manifestă intoleranţă la acest compus. 
 
10. Multivitaminele: Tot mai multe persoane înlocuiesc alimentele obişnuite cu multivitamine din care consideră că îşi pot lua necesarul zilnic de energie şi de elemente care îi ajută să trăiească. Într-adevăr, oamenii au nevoie, uneori, de ajutor medicamentos în ceea ce priveşte aportul zilnic necesar de vitamine, însă ei nu trebuie să înlocuiască mâncarea cu pastilele. 
 
(Sursa: Gândul)
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân